Eelmise nädala neljapäeval põhjustas prints Philip autoavarii, kõrvalteelt peateele suundunud 97-aastane mees ei andnud peateel liikuvale sõidukile teed ja põhjustas sellega avarii.

Philip sõnas pärast õnnetust, et ta ei näinud lähenevat autot, kuna päike pimestas teda. Philip tõmmati autost katuseluugi kaudu välja, tema vigastada ei saanud. Kahjuks ei läinud nii hästi teisel autos olnud inimestel, kõrvalistmel olnud 48-aastane Emma Fairweather murdis oma randme.

Nüüd on Briti ajakirjanikud avastanud, et printsi ja kuninganna autodel on üks väga eriline omadus, mida tavakodanike autodes ei ole.

Kaasaegsetel autodel on hoiatussüsteem, mis annab teada, kui turvavöö ei ole kinnitatud. Selleks võib olla vilkuv tuli, helisignaal või nende mõlema kominatsioon.

Ajaleht The Sun kirjutas, et prints Philipi ja kuninganna Elizabethi autodes on see süsteem välja lülitatud. Ehk siis kuninganna ja tema abikaasa on palunud oma Land Roverites see kohustuslik süsteem välja lülitada.

Kuningliku perekonna siseringi kuuluvad isikud on rääkinud, et põhjus on üsna lihtne, riigi esipaari jaoks on see meeldetuletav signaal tüütu ja nad ei taha seda kuulata.

Suurbritannia seaduste kohaselt peab iga inimene kandma turvavööd, paljud inglased on üsna marus, sest arvavad, et prints peab ennast seadustest tähtsamaks.

"Philip on piisavalt vana, et osata kasutada turvavööd, tema suhtumine on solvav. Nii tähtsate inimeste selline käitumine saadab rahvale täiesti vale signaali," kommenteeris olukorda Suurbritannia liiklusohutusameti juht Lawrence Waterman.

Printsi liikluskäitumine minevikus

Suurbritannia avalikkuses tekkinud pahameelelaine on innustanud mitmeid inimesi avalikult rääkima oma ohtlikest kogemustest maanteel seoses printsiga.

Üks mees helistas raadiosaatesse ja väitis, et 30 aastat tagasi oleks prints Philp ta peaaegu ära tapnud.

"See oli 1987. aastal, augusti teisel või kolmandal nädalal umbes kell kuus õhtul. Ma sõitsin maanteel, äkki tuli prints Philip, sõitis keset teed ja ajas juttu Kreeka endise kuningaga. Ta ei pannud liiklust üldse tähele. Ta sõitis üle valge joone ja tuli otse meie poole. Mina ja mu kaasreisija arvasime, et meie viimased sekundid on käes. Ma pidin äkilise manöövriga tegema, jäin ilma küljepeeglist, veerandist kaitserauast ja paarist ilukilbist."

Sandringhai elanik sõnas ajalehele Mirror, et mees on 97-aastane, paljude terviseprobleemidega, kuid ta sõidab nii, nagu ta oleks ainus autojuht teel. Kui sa teda näed, siis pead eemale hoidma."

Õppeassistent Charlotte Tuffnell sõnas, et paar aastat tagasi oli prints tema isa peaaegu teelt välja ramminud.

Ärimees Patrick Daynes meenutas, kuidas ta pidi 1996. aastal kaelatuge kandma, sest prints sõitis talle ülekäiguraja juures tagant sisse.

"See oli täiesti tema süü," sõnas Daynes.