"Jurassic Parki" helidisainer Gary Rydstrom teenis selle klassikalise 1993. aasta filmi eest lausa kaks helikategooria Oscarit ning need oli tõesti teenitud tunnustused, sest väljasurnud dinosauruste helide ja häälte loomine polnud kerge ülesanne.

Kui Vulture uuris "Jurassic Parki" 3D versiooni linastumise aegu Rydstromi käes, et kuidas nägi välja dinosauruste helide loomise protsess, siis tõi mees muuhulgas välja ka huvitava tõsiasja, mis puudutab just filmiseeriast tuttavate raptorite helisid.

Rydstrom rääkis, et lõi dinosauruste helid põhimõtteliselt nullist, sest ega keegi tegelikult ei tea, mismoodi nad kõlasid. Ta salvestas eksootiliste ja ka väga tavaliste loomade helisid ning muutis ja segas neid seejärel kokku. Kõik pidi siiski mõjuma reaalselt ja usutavalt. Mis loomade helisid salvestas ta näiteks raptorite jaoks?

Filmis olevad raptorid on väga intelligentsed ning nad kasutavad ka omamoodi kõne, et omavahel suhelda. Rydstrom tunnistas piinlikkusega, et kui raptorid filmis omavahel "hauguvad", siis tegelikult kuulevad vaatajad kilpkonnade paaritumisega tekkivaid helisid. See oli tema jaoks ideaalne, sest kilpkonnade paaritumine võtab väga kaua aega, mistõttu sai ta seda väga pikalt salvestada.

See polnud siiski ainuke heli, mida raptorite juures kasutati. Kui raptorid asuvad filmi ühes võtmestseenis köögis lapis jälitama, siis eelneb sellele kaader, kus üks raptor hingab vastu uksel olevat klaasi. See heli saadi hobuselt, mida kasutati tegelikult kuni nelja erineva dinosauruse juures.

Hetkel, mil raptor ründab Muldooni ja sisiseb vaikselt, kuuleme tegelikult hane vihast sisinat. See võib muuta stseeni naljakamaks, aga kuna see on nii hästi lavastatud, siis vaevalt helide tegelikud allikad filmi mõju kuidagi vähendavad.

Allikas: Vulture