Kui 1974. aastal ilmus Benchley esimene romaan “Lõuad”, siis oli ta küllaltki noor ega osanud arvatagi, et kirjatüki põhjal linastub juba aasta hiljem väga edukas film ja kogu lugu osutub väga populaarseks. Noore ajakirjaniku ja Valges Majas töötava kõnekirjutajana oli Benchley harjunud kirjutama poliitika-ookeani suurtest kaladest, ent “Lõuad” viis mehe võimukoridoridest fantaasiamaailma.

Peale seda, kui noor ja geniaalne Steven Spielberg oli “Lõuad” suurtele ekraanidele viinud, sai Benchley aru, et oli ookeanielule oma raamatuga suure karuteene teinud. Mõni aeg hiljem sai temast aktivist ja 2014. aastal antud intervjuus nentis mees, et nägi merd hoopis liitlasena.

Film “Lõuad” tekitas paljudes inimestes aga ookeanielu ja haikalade vastu suurt hirmu. Näiteks loobusid osad inimesed isegi rannas ujumisest, sest haisid kardeti. Alates filmi linastumisest hakati haikalu nägema kui raevu täis mõrvarlikke olendeid, kes pistavad inimese esimesel võimalusel nahka. Tegelikult erineb raamatus kirjutatu ja filmis kujutatu reaalsusest päris drastiliselt. BBC andmeil sureb haide tõttu aastas umbes kümme inimest. Tavaliselt ei söö haikala aga inimest ära, vaid ta sureb trauma tõttu.

Haikalade arvukus on viimasel ajal aga langenud, sest inimeste suhtumine on visa muutuma. Näiteks arvatakse, et 476 haikala liigi hulgast on 123 väljasuremisohus. Viimastel aastatel on olukord küll paremaks muutunud, ent haikalu jahitakse siiani ja inimestel on nende suhtes siiani eelarvamused. Näiteks avastati 2000. aastal, et Atlandi ookeani loodesse jäävas osas oli mõrtsukhaide arvukus langenud 79 protsendi võrra. Olukorra parandamiseks proovis Benchley kirjutada erinevaid artikleid haikalade kaitseks. Aja jooksul saigi temast üks suurimaid haide eestkõnelejaid.

Benchley suri 2006. aastal ning "Jaws: The Revenge" jäi õnneks seeria viimaseks filmiks.

2006. aastal London Daily Express antud intervjuus tunnistas Benchley, et ei kirjutaks praeguseid teadmisi arvestades eales samasugust raamatut. "Haid ei hoia vimma ega ründa meelega inimesi", ütles Benchley. Kuid just nii kujutati haisid "Lõugade" filmiseerias ja just sellepärast asuski Benchley haide kuvandit ümber muutma, sest tundis end süüdi põhjendamatu hirmu tekkes.

Allikas: thevintagenews.com