31. märtsil 1999. aastal ekraanidele jõudnud "Matrix” on üks kõigi aegade populaarsemaid ulmefilme – tõeline kultuuriline fenomen, mis ühendas uuenduslike eriefektidega stiilse märuli filosoofilise ideega sellest, kuidas maailm, kus me arvame end elavat, on kõigest illusioon, mille abil inimkonda orjuses hoida.

Film mõjutas paljusid valdkondi ja andis hoogu simulatsiooniga seotud teooriate levikule. William Gibson nimetas seda koguni küberpungi fundamentaalseks artefaktiks. 20 aastat hiljem oleme sunnitud tõdema, et tehnoloogia kontrollib ja suunab meie käitumist üha enam. Me juba elamegi maatriksi juhitud maailmas, nagu väidab visionäär Elon Musk.

Huvitavaid mõtteeksperimente on Wachowskite filmi 20. sünnipäeva puhul tehtud kogu maailmas, näiteks reastatud põhjused, miks meie maailm võib olla simuleeritud. USA kultuuriajakiri Vulture pühendas äsja "Matrixile” terve artiklite seeria, tuues välja koguni 19 tõsiasja, mida see ennustas 2019. aasta kohta. USAs kanti filmi värskelt üle ka 4K-resolutsiooni ja iseäranis neil päevil leiab seal aset terve hulk eriseansse.

Kuidas on "Matrix” mõjutanud siinseid filmisõpru?

HÕFFi programmikonsultant Maria Reinup: „Ma kasvasin üles kodus, kus televiisor ei olnud lubatud. Nii uskumatu kui see ka pole, siis "Matrix” oli minu esimene suur filmielamus. Mul oli tunne, et unenägude, fantaasiate ja utoopiate realiseerimine on võimalik, rääkimata sellest veidrast tundest, et äkki on see, mida näidati, ikkagi päris. Film kui eskapismikunst jõudis täislaksuna ja korraga mulle kohale. Istutades minusse armastuse filmide vastu, mis mõjutas mind aastaid hiljem tulema ära Tartu ülikoolist ja astuma filmikooli. Lisaks, kui teised minuvanused tüdrukud rääkisid Backstreet Boysist, siis minu screen crush oli hoopis Trinity, vot!”

Sirbi filmitoimetaja Tristan Priimägi: „Ärme räägi filmist, räägime vaatajast. Heida nüüd pilk peeglisse ja küsi endalt see kõige olulisem küsimus: milline inimene sa oled, Punane või Sinine?”

Filmilevitaja Lauri Kaare: „Meenub kaks päeva: esimene märtsis 1999 Las Vegases, kui Carrie-Anne Moss ja Keanu Reeves esitlesid maailmale esmakordselt filmi esimest treilerit, millest sai kogu staariderohke Warneri stuudio presentatsiooni nael (kuigi stuudio oli teinud panuse masendavale ja ebasündsalt kallile vesternikomöödiale "Wild Wild West”). Teine oli suvehommik, kui vaatasime filmi Kosmose tohutus saalis. Silmad pärani, peopesad higised, saades aru, et näed midagi sellist, mille võib koheselt klassika alla lahterdada.”

Eesti kinodes kogus "Matrix” 1999. aastal 49 532 vaatajat, olles aasta populaarseim film, eespool ka "Muumiast” ja "Tähtede sõja” esimesest osast "Nähtamatu oht”. Maailma suurima filmiportaali IMDb kõige kõrgemalt hinnatud linateoste edetabelis hoiab see 18. kohta: 1,48 miljonit inimest on hinnanud seda kümnepallisüsteemis keskmise hindega 8,6.

"Matrix” linastub HÕFFil koostöös USA saatkonnaga, mille esindaja juhatab sisse ka seansi. Linastus on tasuta ja kõige efektsemate filmist inspireeritud kostüümide kandjaid ootavad üllatused.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival leiab tänavu aset 25.–28. aprillini. Tegu on suurima omasugusega Balti riikides.