"Kuna festival on pidulikum ja võõrustab tänavu ka rahvusvahelist nüüdisfestivali World Music Days, mis mullu toimus Hiinas ja järgmisel aastal rändab Uus Meremaale, siis jäävad meie saalid väikeseks, et kõik huvilised kontsertidele ära mahutada. Eesti vanima muusikafestivali Eesti Muusika Päevade passid müüdi läbi rekordkiirusel," lausus festivali korraldusjuht Mari-Liis Rebane.
Tänavune festival Eesti Muusika Päevad toob kuulajateni uut muusikat mitte ainult Eestist, vaid üle kogu maailma. "Erinevad kõlavärvid, kultuurid ja kontserdipaigad muudavad tänavuse festivali eriilmelisemaks ning muusikat ja erineva formaadiga kontserte jagub programmis igat sorti publikule," märkis Rebane.

Festivali kunstilise juhi ja helilooja Timo Steineri sõnul on iga Eesti Muusika Päevade kontsert ainulaadne ja kordumatu. „Tänu rohketele esiettekannetele on festival nö iginoor. Igal aastal kuuleb festivalil ca 30 värskelt helisevat maailmatunnetust, Eesti heliloojate muusikalist mõtlust. Seetõttu saab ka kuulaja end tunda noore ja uudishimulikuna, teelisena värsketel heliradadel,“ lausus Steiner.

Tegemist on juubelifestivaliga – 40 aastat tagasi kuuldi esmakordselt suures mahus Eesti heliloojate uut muusikat. Tänavu saab pidupäeva puhul kuulda Eesti Heliloojate loomingut koos maailmamuusikaga. „Siit saab vastuse uudishimuliku kõrva küsimus – kuidas meie kaasaegsed heliloojad tunnetavad maailmameetrumit, kas Eesti heliseb maailmaga samas või mingis teises rütmis?“ märkis Timo Steiner.
Festival on tänavu laiema haardega. Näiteks avatakse Disaini ja Arhitektuurigaleriis helikunsti näitus, mis keskendub helimasinatele. Tartus esineb maailma tasemel Grammy võitnud Läti raadio koor.

Frotee Records esitleb uut väliseesti helilooja Olev Muska kogumikplaati. Lavastaja Mart Kangro tuleb koostöös Ansambel U:-ga välja lavastusliku kontserdiga Kanuti Gildi SAALis. Eesti Kunstiakadeemias toimuvad tasuta mini-kontserdid.

Esitajate seas Eesti tippkollektiivid - Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Eesti Rahvusmeeskoor, tütarlastekoor Ellerhein, kammerkoor Collegium Musicale, vokaalansambel Vox Clamantis jpt. Olulisel kohal on ka süvamuusika ja teiste muusikaliste suundumuste - nagu jazz ja pärimusmuusika - dialoogi astumine.

Festival Eesti Muusika Päevad 2019 toimub tänavu 2.- 10. maini Tallinnas ja Tartus.

ISCM ehk Rahvusvaheline Nüüdismuusika Ühing (International Society for Contemporary Music) on olulisim rahvusvaheline võrgustik, mis on pühendunud kaasaegse klassikalise muusika levikule ja kontaktide loomisele. ISCM näol on tegemist kaasaegse muusika valdkonna suure võrgustikuga. Teoseid laekus tänavu üle 60 liikmesriigist 14 erinevas kategoorias. Üks osa festivali programmist tutvustab festivali Eesti Muusika Päevad traditsiooni järgides Eesti heliloojate loomingut ning teine osa koosneb rahvusvahelisest heliloomingust üle kogu maailma, mis on valitud välja konkursi korras.
Eelmine festival toimus mullu 19.-26. maini Pekingis ja seal esindas Eestit helilooja Marianna Liik, kelle teost kandis ette Moskva Uue Muusika Ansambel “Adapt to prevailing stream and become able to see clearly”.

Tänavune Eesti Muusika Päevade teema on “Läbi laulude metsa” (Through the Forest of Songs), mis pühendub eriliselt koorilaulule. Festivali kunstilised juhid Märt-Matis Lill ning Timo Steiner on seadnud eesmärgiks siduda nüüdismuusikat erinevate loominguliste valdkondadega etenduskunstidest, kirjandusest, arhitektuurist kuni videokunstini.

Kava ja lisainfo:

Jaga
Kommentaarid