On vaikne pühapäeva pärastlõuna, kui Yana Toomile (52) külla läheme. Perenaine tervitab meid rõõmsalt ja palub astuda avarasse elutuppa, mis on sisustatud üsna minimalistlikult.

"Mulle ei meeldi, kui elamises on hunnik mööblit. Seda ma ei armasta. Hiljuti avastasin enda jaoks raamatu "Maagiline Jaapani koristus", mis räägib sellest, kuidas üks kord nii koristada, et kõik jäädavalt korda jääks. Otsustasin sellest õppust võtta," lausub Yana. "Tassisime tütrega kõik asjad ühte kohta ja mõtlesime hoolikalt, mida me vajame ja mida mitte. Enamik asju läks prügikasti või taaskasutusse ja kapid said täiesti tühjaks. See on imeline, sest elamine muutus täiesti tolmuvabaks."

Tolmu siin kodus tõepoolest pole, küll aga hõljuvat tubades sageli värskete pirukate lõhn, mis paneb suu vett jooksma. Yana ütleb, et hea aroom on tema jaoks kodu juures alati oluline olnud. Ta küpsetab ka täna korraliku laari maitsvaid pirukaid.

Mis on köögi sisustamise juures olnud sinu jaoks oluline?

Kuna minu köök on suhteliselt väike, siis valisin siia läbipaistvad toolid, et ruum tunduks visuaalselt suurem. Samuti on minu köögis ääretult oluline veinikülmik. Ilma selleta ma ei suuda. Veinide hoidmine riidekapis ei ole õige...