Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ütles täna linnavalitsuse pressikonverentsil, et Lasnamäel asuva Laagna tee sulgemine filmivõtete tõttu terveks kuuks ei tule kõne alla ja tee sulgemist võib arutada vaid linna esitatud tingimustel, vahendab Delfi.

Üheks tingimuseks on linnapea sõnul ka võimalik kultuuriprogramm, mille filmistuudio võiks linlastele välja pakkuda. "Mulle tundub, et kui selline asi (Christopher Nolani filmi "Tenet" võtted – toim) võib juhtuda, siis ei ole see mitte ainult meie jaoks suur au ja võimalus, vaid ka võimalus, mille Tallinna elanikud annavad sellele filmile. Me hea meelega vaataksime läbi kultuuriprogrammi, mida võiksid projekti eestvedajad meile pakkuda. Sellistel tingimustel on võimalik teemat arutada," rääkis Kõlvart.

ERRi kultuuriajakirjanik Kaspar Viilup võrdleb sellist mõtteviisi üksiku saare elanike või Põhja-Korea mentaliteediga, kes ei soovi kedagi ega midagi enda valdustesse.

"Linnavalitsus eeldab, et sadade, ehk isegi tuhandete filmiinimeste minut-minuti haaval läbiplaneeritud töögraafiku kõrvalt jagub aega veel ka rändtsirkuseks, et kohalik rahvas lõbustatud oleks. Kas see on mingi tavaline Tallinna praktika? Mõni suurettevõte või tuntud kultuuritegelane soovib oma töödega Tallinnas kanda kinnitada, aga meer paned käed ette: ainult siis, kui kohalikele tänavanurgal nalja teed," kirjutab Viilup.

Ta lisab: "Samuti tundub väiklane – ja hirmutavalt autokraatlik – arusaam, et filmitegija hakkab linnaga kooskõlastama, millise nurga alt Tallinna näidata. Muidugi, Laagna tee ja Linnahall ei esitle ehk sellist Tallinna, nagu me 2019. aastal tahaksime väljapoole näidata, aga Nolan ei hakkagi tegema uut "Welcome to Estonia" promovideot."

Christopher Nolani filmi võtete tõttu võib tekkida juulikuus vajadus sulgeda mitmeks nädalaks Lasnamäe kanalina tuntud Laagna tee, mis tooks kaasa ulatuslikud liikluskorralduse muudatused. Lasnamäe linnaosa vanem Andres Vään selles probleemi ei näe.