Reinvere sõnul on teos inspireeritud mitmest olulisest faktist. „Nii sellest, et esimesel eesti laulupeol sai ette kantud F. Paciuse „Mu isamaa, mu õnn ja rõõm” kui ka sellest, et kogu laulupidu kujunes, eriti tänu Jakob Hurda kõnele, eestluse kui euroopaliku identiteedi aluseks,” räägib helilooja.

150 aastat hiljem liigub ka Reinvere teosesse ise kirjutatud tekstidega samadel radadel. „Tekstis vilksatavad eesti kirjandusele ning eestlaste iseteadvusele mitmed olulised sümbolid,” tutvustab ta. Samas küsib Reinvere, kas oleme me õnnelikud täna, siin ja praegu, koos oma riigi ja kõikide nende võimalustega, mis meil täna on. „Ja tekstist võib lugeda: osalt jah, mitmes osas ka ei,” lisab ta.

Tartu laulupeo ühiskontsert avab laulupeo sünnipäevapidustused, tehes seda laulupeo jaoks erilises ja sümboolses paigas – taastatavas eestlaste laulupeokirikus, Tartu Maarja kirikus. Kohas, kus esimese laulupeo peaprooviga kõik alguses sai.

Pidulikule ühiskontserdile on Piletilevis müügil limiteeritud kogus pääsmeid.

Tartu laulupidu 2019 toimub 20.–22. juunini ja on avalöök laulupeo juubelipidustustele. Ühiskontserdile järgnevad 21. juunil toimuvad ajastukontserdid ning 22. juunil toimuv Tartu laulupeo peakontsert.

Täpsema ajakavaga on võimalik tutvuda Tartu laulupeo kodulehel aadressil tartulaulupidu.ee.

Jaga
Kommentaarid