Ukrainas, Pripyati lähedal asuv tuumajaam on turistide seas massivselt populaarsust kogunud tänu HBO menukale minisarjale, vahendab Sky News. Sari nägi ilmavalgust selle aasta mais ja osades on Jared Harris, Stellan Skarsgard ning Emily Watson.

Kuid see katastroofiala meelitab ligi ka neid, kes otsivad oma piltidele tavapäratuid taustu, et sotsiaalmeedias rohkem jälgijaid ja laike koguda.

Craig Mazin, kes on antud HBO draamasarja looja, paneb inimestele südamele tundlikum olla.

Ta kirjutas oma Twitteri konto alt: "On suurepärane, et #ChernobylHBO on inspireerinud turimilaine keelutsoonis. Aga jah, ma olen näinud fotosid, mida on jagatud. Kui te külastate seda kohta, siis palun pidage meeles, et kohutav tragöödia on seal aset võtnud. Käituge lugupidavalt kõigi kannatanute ja ohverdanute nimel."

Üks Instagrami kasutaja poseeris kiivri ja valge kitliga reaktori kontrollruumis, kus läks ohutuskatse nihu 33 aastat tagasi, sütitades tragöödia, mis on tänaseks maailmakuulsaks saanud. Foto on nüüdseks Intagramist eemaldatud.

Hiljem ütles ta Business Insiderile, et ta ei käinud Tšernobõlis HBO sarja pärast seal kui "turismiattraktsiooni" ega fotosessiooni külaskäigul. Ta lisas: "Ma külastasin Tšernobõli esimest korda ammu enne sarja ilmumist, sest ma olen tuumajaama ajaloost ja ka tuumafüüsikast tõeliselt huvitatud."

Mõned külastanutest on pildile jäädvustanud hetki, kus nad katsuvad radioaktiivsetes alades olevaid loomi; teised jällegi poseerivad aastaid tagasi maha jäetud mööblitükkidel.

Mõned poseerivad naeratusega karuselli ees, mis ei leidnudki kunagi kasutust ja üks Instagrami kasutaja poseeris kummituslinnas isegi poolpaljalt.

Kuigi tuumajaama läheduses on veel kohti, kus leiab veidi rohkem radioaktiivsust, siis on see ohutu kui seal viibida lühikest aega.
Jälgijaid paneb siiski muretsema just piltide postitajate kaastundetus.
"Inimesed surid seal kohutaval viisil- näidake veidi rohkem austust," ütles üks nendest.

Instagrami kasutaja nz.nik postitas endast foto rinnahoidjate väel Tšernobõlis on palju kriitikat vastukajaks saanud. Üks tema jälgijates kommenteeris: "See pilt on väga lugupidamatu inimeste suhtes, kes oma elud kaotasid. Kui tundetu võib üks inimene olla?"

Tšernobõl on maailma seni kõige suurejoonelisem tuumajaama katastroof, mis võttis aset 1986. aasta aprillis.

Ametlikult on hukkunute arvuks kirja pandud 31 inimest, kuigi hinnanguliselt on tõeline arv 4000 ja 93 000 vahel.
See number oleks võinud millionitesse küündida, kui ei oleks olnud vapraid inimesi, kes oma eluga riskisid, et katastroofi veidigi ohjeldada.