Tänavusel HÕFFil linastunud "Uskumatu" on apokalüptilise maiguga sõjafilm, kus nimetuks jääva võõrriigi jõud alustavad Rootsi vastu rünnakut, mis jätab esialgu mulje nagu ründaksid riiki tulnukad või on loodus see, mis inimeste vastu pöörab. Tegelikkuses kasutatakse katastroofifilmide elemente, et jutustada aina melodramaatilisemaks ja suurejoonelisemaks muutuvat lugu.

Filmi esimene pool keskendub niivõrd pikalt karakterite lugudele, et kui lugu lõpuks võõrvõimu rünnakuni jõuab, pole enam finaalini kaua jäänud, mistõttu lastakse täistuuride ja aina kallimateks muutuvate efektidega võiduka lõpuni välja.

"Uskumatu" on apokalüptiline melodraama, mis meenutab suurte tunnete ja momentide poolest rohkem Vene ja Lõuna-Korea sõjafilme kui Rootsi filmitoodangut. Ideid on laenatud näiteks ka Taani Netflixi seriaalist "Rain", kus osutus maailma lõpu tekitajaks kõige tavapärasem igapäevane looduslik element.

"Uskumatu" siiski päriselt maailma ei hävita. Küll aga näitab mõnes mõttes hirmutavalt realistlikult, kuidas võõrkeelt kõnelevad "rohelised mehikesed" võivad ühe riigi mõne hetkega abituks muuta, valitsuse eemaldada ja kasutada "biorelva", mis hävitab selle, mida kõige kallimaks peame. Film ei üritagi varjata, keda võõrvõimu all silmas peab ja filmi viimased kaadrid teevad selle ka väga selgeks.

Iseasi, kas seda üldse vaja oli, sest muutis filmi automaatselt poliitilist sõnumit kandvaks. Enne viimaseid kaadreid võis igaüks ise järeldada, kes rünnaku taga on. Vapustava operaatori - ja efektitöö ning omapäraste osatäitmiste pärast tasub seda kindlasti võimalikult suurelt ekraanilt vaadata.

Sünopsis: "Uskumatu” räägib loo muusik Alexist (Christoffer Nordenrot), kelle suhted armsate inimestega on rappa läinud. Ei saa ta läbi isaga (Jesper Barkselius) ega suuda ka üle saada noorpõlvekallimast Annast (Lisa Henni). Kui Alexi ema saab Stockholmis esmapilgul pommirünnakuna tunduvas terroriaktis surma, kiirustab Alex lapsepõlvekoju. Seal püüab ta taastada suhted isaga ja päästa Anna, kui samal ajal ründavad Rootsit tundmatud jõud, kes kasutavad keemilist relva, mis kustutab inimeste mälu. Mis edasi saab, ongi „uskumatu”. Täielik katastroof. Tohutu segadus. Märulit kuhjaga. Südantrebestav armastus.

"Uskumatu“ linastub Eesti kinodes 21. juunil.