1. "Pearl Harbour" (2001)

Michael Bay lavastatud romantiline sõjafilm "Pearl Harbour" (2001) oli suurepärane efektide poolest, aga ajaloolisest tõest liiguti siiski päris kaugele. Siinkohal ei pea me silmas Ben Afflecki, Josh Hartnetti ja Kate Beckinsale'i kehastatud tegelaskujude armukolmnurka.

Affleck kehastab filmis USA õhuvägede leitnant Rafe McCawley'd, kes liitub Briti kuningliku õhuväe eskaadriga. Seda ei saanud reaalsuses juhtuda, sest USA sõjaväe aktiivsetel liikmetel oli keelatud liitud kuningliku õhuväega, kuigi erandeid siiski oli, aga see polnud üks neist.

Lisaks lendab Afflecki tegelaskuju Poola lennukiga, mida üldse ei kasutatudki.

2. "The Green Berets" (1968)

Selle 1968. aasta John Wayne'i filmiga üritati rahvale maha müüa ebapopulaarset sõda Vietnamis ning seda tehti lausa hämmastavalt valesti. Sõdurid liiguvad filmis džungli asemel tavalises metsas ning peategelane on liiga vana, ülekaaluline ja ebakompetentne ehk inimene, keda poleks eales sõjaväkke lastud.

3. "The Hurt Locker" (2008)

James Cameroni "Avatari" eest parima filmi Oscari napsanud "The Hurt Locker" on suurepärane sõjafilm, aga isegi selles on piinlikud vead.

Veteranid kritiseerisid, et filmis kujutatud pommide demineerijate üksus ei sobinud reaalsusega mitte kuidagi kokku. Sõjaväe töötajate hinnangul oli ka kummastav see, kuidas sõdurite liikusid vabalt ringi ja tegid, mida tahtsid.

4. "Windtalkers" (2002)

Võitluskunste täis filmide poolest tuntud John Woo sõjafilm "Windtalkers" kujutas Ameerika indiaanlaste osalust Teise maailmasõjas. Nimelt kasutati Navaho indiaanlastest koosnevaid üksuseid, et anda lahinguväljal edasi sõnumeid, mida vastane ei suudaks välja lugeda. Filmis jäetakse aga mulje nagu oleks nende ihukaitsjatele antud ülesanne indiaanlased tappa, kui nad satuvad vaenlase küüsi. See oli täiesti vale.

5. "Enemy at the Gates" (2001)

Sõjafilm "Enemy at the Gates" põhineb tõelisi sündmusi kajastanud raamatul "Enemy at the Gates: The Battle for Stalingrad", kuid Jean-Jacques Annaudi ("Seven Years in Tibet", "The Name of the Rose") film Jude Law, Joseph Fiennesi, Rachel Weiszi ja Ed Harrisega peaosades on enamjaolt väljamõeldis, millel pole raamatuga otseselt midagi ühist

Lugu räägib Nõukogude Liitu snaiprist Vassili Zaitsevist, kes asub Stalingradi lahingu ajal võitlusse Saksamaa parima snaipriga Erwin König.

Zaitsev oli reaalne inimene, aga mitte sellisel kujul nagu film teda kujutas ning saksa snaiper Erwin König on täiesti välja mõeldud. Põhimõtteliselt võeti tõestisündinud lugu ning muudeti see söödavamaks, mõned asjad lisati ja paljud eemaldati, et filmist saaks tõeliselt klišeeline ja eepiline näide sõjast.

6. "Flyboys" (2006)

Selles Esimest maailmasõda kujutavas 2006. aasta draamas antakse mõista, et Fokker Dr.I oli saksa pilootide seas tavapärane lennuk. Tegelikkuses polnud selle lennuki rakendamine üldse levinud. Lisaks kasutavad filmis ka Ameerika piloodid lennukit Nieuport 17, mis oli Fokkeri kasutusele võtmise hetkel juba ammu teenistusest välja arvatud lennuk.

Filmi produtsendi sõnul tehti seda ühel eesmärgil. Nimelt oli nii lihtsam anda publikule mõista, kes juhib mis lennukit.

Allikas: careeraftermilitary.com