Silver Seeblum on rahutu hing, kes puhtast kirest on andnud 20 aasta jooksul suure panuse Eesti tänavakunsti. Praegu töötab Silver Piradose tätoveerimisstuudios ning avas hiljuti sõbraga Sprayeri värvipoe. Nüüd on Silver juba uute ideede kallale asunud ning tema algatusel toimub nädalavahetusel Balti Jaamas suur Sprayeri värvilahing.

“Tundus õige aeg tänavakunsti lahingute taaskäivitamiseks,” leidis Silver Seeblum. “Kunagi toimusid sellised üle linna ja kasvatasid terve koolkonna innustunud asjatundlikke ja pinget hästi taluvaid kunstnikke. Kõik on praegugi kunstiga mingil moel seotud.”

Grafiti rajust kuulsusest hoolimata on tegu sõbraliku mõõduvõtmisega. “Meie võistluse eesmärgiks on oskuseid testida. Me anname alguses keeruka pisikese seina ja seal on aega terve laupäev kümnest kaheksani õhtul mässata. Teemaks on tähed, mis peavad olema isikupärased, ehk tähed, karakter ja tag. Kunstnik ise valib, kas ta teeb mingi sõna või enda initsiaali, kas ta kasutab seda tähte kesksena või kuskil taustal. Või kas ta karakter on hästi pilkupüüdev või piilub kusagilt arglikult. Eks siis näeb, kas selle kõige kõrval on aega keskenduda ka tag’ile ehk allkirjale!” tutvustab Seeblum võistlust.

Noorele kunstnikule võib suur võistlus täiesti elumuutev olla. Silveril endal on häid mälestusi oma elu suurimast grafitilahingust, milleni ta jõudis läbi võistluste sarja.

“Ka mina ise olen võitnud ja kaotanud, Baltikumi suurimal lahingul osalenud. Selle võitsime Eesti tiimiga ära ning auhinnana osalesime suures ülemaailmses finaalis Saksamaal Splash festivalil. Oli see alles lahe mälestus terveks eluks! Maailma kuulsaimad kunstnikud ja rahvast rohkem, kui silm suudab haarata.”

Silver on kindel, et grafiti näol on tegu kunstiga. “Kõrvalt vaadates tundub ju lihtne, et vajutad nuppu ja värv muudkui lendab. Aga näed, ei ole. Osad ei oska näiteks oma käega maalida vaid kasutavad netist tehtud pilte, teevad neist šabloonid ja räägivad ümara jutuga asja ilusaks. Õige grafitimees nii ei tee. Ta on kõvasti harjutanud ja oskab oma kavandit silma järgi seinale kanda, ükskõik kui pikki sirgeid jooni teha ja värve kokku sulatada. Lisaks suudab ta seda ka pimedas teha, kui vaja!”

Silveri enda keerukad seinamaalid on näiteks ERR telemaja fassaadil ja Tallinna sadame kruiisilaevade kail. Samuti maalis kunstnik teiste seas EV100 kingitusena üle terve Linnahalli, mis küll hiljem eemaldati.

Võistlusel osalemiseks saab kavandeid saata Montana Cans Facebooki-lehele kuni 11. juuli õhtuni.