Hollywoodi filmides on aastaid figureerinud armastatud koomik ja näitleja Eddie Murphy, keda on pikalt saatnud edu ja palav vastuvõtt. Enam mitte. Murphy nomineeriti 2007. aastal Oscarite galal parima meeskõrvalosatäitja kategoorias filmi “Dreamgirls” eest, kuid kuldmehikest talle ei ulatatud. Staar pole sellest ajast saati suutnud Hollywoodi filmides enam võidukalt läbi lüüa.

Murphy edukamate teoste nimekirja kuuluvad näiteks filmid “Prints Zamundast” (“Coming to America”) ja “Beverly Hillsi võmm”, aga ka perefilmid nagu “Daddy Day Care”. Lisaks on ta hääle andnud filmist “Shrek” tuntud eeslile, vahendab nickiswift.com, kus tuuakse välja mitmed põhjused, miks Eddie Murphyt enam Hollywoodi filmides näha ei saa.

Nõmedad rollid Murphyt ei kütkesta

Üks põhjus, miks Hollywood enam Eddie Murphyt ei palka, peitub staaris endas. Nimelt on ta väga valiv rollide osas. “Ma ei taha enam kunagi teha midagi, mis on jama. Ma ei taha enam nõme olla,” puistas Murphy südant.

Näitlejale valmistas pahameelt ka stsenaariumid, mida talle mõtlematult ette söödeti. Näiteks nõudis Murphy 2013. aastal “Beverly Hillsi võmm 4” käsikirja muutmist, et see just tema jaoks õige oleks.

Kuulus näitleja jättis omal ajal vaatajad hingetuks püstijalakomöödiaga “Delirious”, kuid pärast seda näis Murphy vali ja väljakutsuv iseloom, mis vaatajaid seni tugevalt köitis, kadunud olevat. Ekraaniisiksuse kaotusega kadus ka tema populaarne ja nõutud aeg Hollywoodis.

Raha on jalaga segada

Filmistaari rahanappus ei kimbuta - Murphy puhasvara on 160 miljonit USA dollarit, mistõttu ei peaks ta palga saamiseks ja leiva lauale toomiseks tingimata nõustuma osaga filmis või telesaates. “Ma olen kaasa löönud mõnes filmis, kus pakutakse suurt summat, ja sa vastad “OK, ma teen seda!”. Ma olen piisavalt selliseid filme teinud, ma ei pea neid enam tegema,” nentis Murphy ühele meediaväljaandele.

Näiteks lõi ta kaasa 2016. aastal valminud draamas “Mr. Church” vaid seetõttu, et talle filmi stsenaarium meeldis. Kusjuures see film teenis kassatulu imevähe - see oli vaid alla ühe miljoni USA dollari. Filmistaar tõepoolest valib rolle stsenaariumi, mitte raha ja ennustatava menukuse põhjal!

Pigem vaene muusik kui rikas näitleja

Rahas suplev Hollywoodi staar nentis, et tema tõeline armastus kuulub muusikale, mitte komöödiale ja näitlemisele. Armastus muusika vastu tärkas näitlejal juba varajases elueas ning nüüd on hinge pugenud hoopiski kitarrimäng. “Isegi kui ma oleks vaene, ma mängiks kitarri, mitte ei kirjutaks nalju,” sõnas Murphy, kes 2011. aastal väitis ajakirjale Rolling Stone, et kitarrimäng on tema elu esmane prioriteet.

“Ma tahan teha seda, mida siiralt teha tahan. Vastasel juhul olen ma rahul sellega, et istun siin ja mängin oma kitarri päevad läbi,” nentis Murphy. Lisaks pillimänguoskusele on staaril ka hea lauluhääl - 1985. aastal ilmus temalt album nimega “How could it be”.

Samuti tegeleb Murphy lisaks oma filmi käsikirja kallal, mistõttu ei jõuaks ta endises mahus Hollywoodi filmidega tegeleda.

Rida läbikukkunud filme

Ulmefilmi "Pluto Nashi seiklused" ("The adventures of Pluto Nash"), mille peaosas Murphy mängis, peetakse üheks suurimaks läbikukkunud Hollywoodi projektiks. Vastulöök oli niivõrd suur, et CBS Newsi andmetel peetakse seda üheks suurimaks filmitööstuse läbikukkumiseks üldse. Filmiprojekti investeeriti 100 miljonit dollarit, kuid kassatulu saadi vaid 7,1 miljonit dollarit.

Hollywood sai aru, et nende kuldne täht Eddie Murphy polegi selline kullatükk, nagu oodati. Staar ise aga viskas Pluto Nashi filmi üle nalja. “Meil on kodus Pluto Nashi nädal. Me tähistame Pluto Nashi,” naljatles filmistaar. Hoolimata varajastest 2000ndatest läbilöökidest filmimaastikul, tema karjäär täielikult aga pärast Pluto Nashi tagasilööki ei taastunudki.

Lõbu kadus ja kriitikud materdasid

Murphy enda sõnul väsis ta naljade tegemisest, eriti kui pilti ilmusid veel mitmed teised koomikud. “Kui ma alustasin, oli 100 koomikut, nüüd on aga 100 000. Kuidas sa saad üldse isikupärane olla?” avaldas staar pahameelt. Filmimaailmast komöödia poole ta hea meelega enam ei pöördu, sest tema hinnangul oleks see liialt keeruline. Lisaks mainis ta, et püstijalakomöödiad ei paku talle enam lõbu.

Ka kriitikud märkasid mitmeid teisi tegijaid komöödiamaastikul. Murphy võlus algusaastatel inimesi pisut ebameeldiva kõnepruugiga, millega ta peenutsema ei hakanud. Tema jaoks piirid justkui puudusid. Kriitikute arvates muutus ta aga Hollywoodi tipus mugavaks, mistõttu tõmmati talle vesi peale. Kriitikud nägid Murphyt kui hooletut vanakooli koomikut, kelle edu hääbus uute ning mõistlike ja vooruslike koomikute võidukäiguga. Samal ajal kui komöödiamaastik muutus, ei suutnud armastatud staar enda sõnutsi leida sobivat filmitegijat, kes ta “märkimisväärset oskust” oleks suutnud ära kasutada.

Kas Eddie Murphy naaseb kunagi Hollywoodi?

Kuigi Hollywood on üle saamas vaimustusest Murphy vastu, ei ole tema karjäär täielikult läbi. Ameerika kuulsuste veebileht TMZ teatas, et koomik ja filmistaar teeb väidetavalt komöödia valmimiseks koostööd Netflixiga. Vaid eelmisel kuul avaldas Murphy lootust, et elutee ta taas lavale toob.