Plaadilt leiab kraut-pulsiga edasirühkivat motoorikat, kuid ka ebaharilikke taktimõõte ja troopilisi rütme. Kuulajale avanevad maotaltsutajate hüpnoosiseansid kõrbes, kuid ka jahedalt voogavad coldwave'i hõllandused. Plaadinõela alt kostab nii tumeda atmosfääriga ambienti kui sooje mürakihistusi. Kõige selle ühenduslüliks võib pidada teadvuse piirialadest ilmuvaid meeleseisundeid – ka pealkiri "Mentalbau" viitab otsapidi sellele hämarate mõttekoobaste nõiutud kõminale. Kreatiivmootorile omaselt leidub sellel albumil küllaga improvisatsioonilist värskust, kuid elektrooniliste vormielementide, arranžeeringute ja põhjaliku järeltöötluse tõttu paikneb lõpptulemus kusagil selgepiirilise vormi ja kontrollitud kaose piiril.

Albumile on oma isikupärase jälje jätnud ka külalisartistid Robert Jürjendal (kitarr ja efektid) ja Anne Prommik (vokaal). Samuti leiab kaante vahelt neli isekõlalist remiksi elektroonilise muusika artistidelt nagu ekke, Kiwa, Galaktlan ja Forgotten Sunrise.

Plaadi materjal (kokku 11 lugu) on salvestatud viimase kolme aasta jooksul Tallinnas ja Tartus eri stuudiotes (sh Ö Stuudio, Heliruum, Sound Fortress). Materjali on miksinud ja produtseerinud Kaur Garšnek. Albumi lõppviimistluse (masteri) teeb Siim Mäesalu (Sonicmedia). Kunstnikutöö on Juss Piho poolt. Kujundajaks on Mauno Meesit (Brandon Design). Stuudiokulusid, miksimist ja osaliselt ka kujundustööd on aidanud katta Eesti Kultuurkapital.

Loominguline üksus Kreatiivmootor alustas tegevust 2003. aastal kaheliikmelisena, lindistades kodustes tingimustes lo-fi tehnikaga ennekuulmatut dadapoppi. See pälvis 2005. aastal outsider-muusikat hindavate raadiote DJ-de ja publiku huvi. Esimese albumi "Irratsionaalne" (2007) ilmumise ajaks oli ansambli liikmeskond hakanud juba kasvama ning alates 2008. aastast on Kreatiivmootori maksimumkoosseisu kuulunud 8 liiget. Selles formatsioonis on valminud nii albumid "Kaleidoskoop" (2010) kui ka "Algne sülg esitab" (2016). Võrreldes esimese albumi kireva dadapopi ning teise albumi eklektilise psühhedeelsusega liikus kolmas väljaanne jällegi hoopis uues, varasemast tumedamas ja hüpnootilisemas suunas. Kreatiivmootor on esinenud ja leidnud sooja vastuvõttu ning tunnustust arvukatel kontsertidel ja festivalidel nii Eestis (Eclectica, Hea Uus Heli, TMW, Schilling, Mailaul, Intsikurmu jpt) kui ka piiri taga (Waves Vienna Viinis, Popkomm Berliinis, Iceland Airwaves Reykjavíkis, Positivus Lätis, Brainlove Festival Londonis ja SKIF festival Peterburis). Nii nagu kontsertidel, on ka salvestistel Kreatiivmootori signatuuriks vokalist Roomet Jakapi äratuntav häälitsemine ja enesesse haarav vägi.

Kreatiivmootor albumil "Mentalbau" on:

Ingrid Aimla – löökpillid;

Kaur Garšnek – elektrikitarr, live-süntesaatorid ja MIDI-instrumendid, elektrooniliste instrumentide ja efektide programmeerimine;

Roomet Jakapi – vokaal, live-elektroonika;

Maria Lepik – saksofon;

Madis Paalo – trummid;

Allan Plekksepp – basskitarr, elektrikitarr, live-elektroonika, elektrooniliste instrumentide ja efektide programmeerimine;

Alvin Raat – elektrikitarr, elektrooniliste efektide programmeerimine, sämplid.