1. "See: teine peatükk" - 06.09

"See: teine peatükk" on järg 2017. aasta õudushitle "See" ("It"), mis põhines Stephen Kingi samanimelisel romaanil, aga kuna raamat ongi kaheks osaks jaotatud, siis on loomulik, et nüüd linastub järg, mis näitab, kuidas suureks kasvanud Luuserite klubi liikmed deemonlikust klounist Pennywise jagu saavad.

Esimese osa lavastanud Andy Muschietti ("Mamma") toob meieni ka teise osa, mis leiab aset 27 aastat hiljem, mistõttu kehastavad Luuserite klubi täiskasvanud liikmeid nüüd James McAvoy, Jay Ryan, Jessica Chastain, Bill Hader, Isaiah Mustafa, James Ransone ja Andy Bean.

2. "Kohtunik" - 06.09

Musta huumoriga vürtsitatud krimimaigulise “Kohtuniku” peategelasi kehastavad Mait Malmsten (“Kertu”, “Rotilõks”) ja Märt Avandi (“Vehkleja”, “Punane elavhõbe’’). Kõrvalosades astuvad üles Jaan Rekkor, Lee Trei, Kaie Mihkelson ja Sakari Kuosmanen.

Film lavastajaks ja stsenaristiks on Andres Puustusmaa, kes on filmide “Rohelised kassid”, ‘’18-14‘‘ ja “Punane elavhõbe‘‘ režissöör.

3. "Kuhu sa küll kadusid, Bernadette?" - 06.09

Richard Linklateri ("Boyhood", "Last Flag Flying", "Before Sunrise", "Before Sunset", "Before Midnight", "Dazed and Confused") uut filmi pole seni just kõige paremini vastu võetud, aga kuna režissööri senised filmid on olnud muljetavaldavad ja kuna uues filmis on peaosas Cate Blanchett, siis tasub seda ikkagi oodata.

4. "The Truth" - 11.10

Hirokazu Kore-eda eelmine film "Poevargad" ("Shoplifters") võitis 2018. aastal Cannes'i filmifestivali peaauhinna Palme d'Or ning kandideeris nii Kuldgloobustel kui ka Oscaritel pariam võõrkeelse filmiauhinnale.

Kore-eda uus film "The Truth" esilinastus 28. augustil 76. Veneetsia filmifestivali avafilmina, Jaapani linastub see 11. oktoobril ning Eestis saame filmi näha tõenäoliselt PÖFFil.

Filmi peaosades on Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke ja Ludivine Sagnier.

5. "Ükssarvik" - 13.09

Lugu põhineb enam kui 30 reaalse Eesti startup-ettevõtja kohati uskumatutel ja humoorikatel juhtumistel ning kogemusel viimase 15 aasta jooksul. Tempokas film annab vaatajale autentse ja värvika pildi tehnoloogiafirma tegemise võlust ja valust, usaldamisest ja unistamisest, hullusest ja hulljulgusest... inspiratsiooniks mõistagi kõik maailma Steve Jobsid, Bill Gatesid, Mark Zuckerbergid ja Elon Muskid.

Filmi autoriks ja lavastajaks on edukas tehnoloogia-ettevõtja Rain Rannu, kes proovis filmi alal esimest korda kätt 2016. aastal guerilja-stiilis vändatud komöödiaga “Ameerika suvi”. “Ükssarvik” on tema teine täispikk mängufilm. “Mulle meeldib teha filme maailmadest, mida hästi tunnen,“ räägib Rannu ning usub, et uus film on huvitav ja õpetlik nii tehnoloogia valdkonna inimestele kui laiemale vaatajaskonnale.

6. "Downton Abbey" - 13.09

Ülimenuka Suurbritannia draamaseriaali "Downton Abbey" järjena loodud film jõuab Eesti kinodesse septembris. Seekord leiab lugu aset 1927. aastal, mil Downton Abbey elanikke külastab kuningas George V ja kuninganna Mary.

Ka ETV ekraanil jooksnud (praegu näitab seda ka Amazon Video Prime) "Downton Abbey" jälgis aristokraatliku Crawley perekonna elu kuningas Edward VII järgsel Inglismaal. Esmakordselt 2010. aastal eetrisse jõudnud sarja vändati kokku kuus hooaega ning selle taga seisnud stuudiod, Carnival Films ja NBCUniversal tegid täispika filmi. Julian Fellowes kirjutas telesarja käsikirja ja tema vastutas ka filmi stsenaariumi eest.

"Downton Abbey" kuues ja viimane hooaeg algas Suurbritannias 2015. aastal hilissügisel ning lõppes n-ö jõulueriga sama aasta 25. detsembril. Sari võitis aastate jooksul meeletult auhindu, sealhulgas parima lühisarja Kuldgloobuse, Emmy ja BAFTA. Kahe esimese hooaja eest saadi tervelt 27 Emmy auhinda, mis purustas telesarjade kõigi aegade rekordi. Tegemist on olnud kõige vaadatuma teledraamaga nii Suurbritannias kui ka Ameerikas.

Seriaali näitlejate nimistusse kuulusid Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Michelle Dockhery, Jessica Brown Findlay, Laura Carmichael, Jim Carter jpt.

7. "Tähtede poole" - 20.09

Veneetsia filmifestivalil linastunud James Grey ulmefilmi "Tähtede poole" ("Ad Astra") nimetavad juba tänavuse Oscari-ralli oluliseks tegijaks ning peategelast kehastavale Brad Pittile ennustatakse ka parima meespeaosa Oscarit.

James Gray ("The Immigrant", "The Lost City of Z") eepilises ulmethrilleris löövad peale Brad Pitti kaasa veel ka Tommy Lee Jones, kes kehastabki Pitti karakteri isa, aga ka Ruth Negga, Liv Tyler, Donald Sutherland ja Jamie Kennedy.

Muusika eest vastutab alati oivaline Max Richter ("Mary Queen of Scots", "Hostiles", "Taboo", "The Leftovers") ning pildile ilu toob meieni Hoyte van Hoytema, kes on ka Christopher Nolani filmi "Tenet" operaator.

8. "Rambo. Viimane veri" - 20.09

"Rambo: Viimane veri" ("Rambo: Last Blood") on 1982. aastal alguse saanud Sylvester Stallone'i "Rambo" filmiseeria viies ja väidetavalt ka viimane osa, kuigi juba praegu käivad jutud, et kui uus film on edukas, siis jõuab kinodesse ka kuues.

Sylvester Stallone on John Rambot kehastanud neljas filmis, millest viimane osa "Rambo" linastus 2008. aastal. Viies osa jõuab kinodesse aga 37 aastat pärast 1982. aastal valminud esimest osa. Stallone oli 36, kui esimene osa linastus. Viienda osa "Rambo: Viimane veri" ilmumise ajaks on ta 73-aastane.

Seni edukaim "Rambo" film on 1985. aasta "Rambo: First Blood Part II", mis teenis 25.5 miljoni dollari suuruse eelarve juures tagasi 300.4 miljonit dollarit.

Filmi režissöör on Adrian Grunberg ("Get The Gringo") ning kaasa löövad veel Paz Vega, Oscar Jaenada, Yvette Monreal, Sheilah Shah ja Sergio Peris-Mencheta.

Sünopsis: John Rambo (Sylvester Stallone) on USA eriüksuse veteran, kes võitles Vietnamis, nägi sadu verevalamisi ja surmasid, kuid ei tapnud ise iial, ehkki kaitses tõde. Nüüd veedab ta oma päevi Arizona kolkas endassetõmbununa ja minevikudeemonitega võideldes. Teda painavad saladused, mis on temasse maetud, ja ta aimab, et kõik pole veel kaugeltki lõppenud.

John saab sõnumi, et tema hea sõbra tütar Gabrielle (Yvette Monreal) on teadmata kadunud. Rambo on veendunud, et seda tegi kurikuulus Mehhiko kartell, mis smugeldab inimesi ja uimasteid. Gabrielle’i murest murtud lähedased paluvad Rambolt abi. Rambo kogub sõjavarustuse kokku ja ületab Ameerika-Mehhiko piiri, teades hästi, et teda ootab ränk võitlus kurjategijatega, kes ei tunnista mingeid seadusi. Sündmuste keskpaika sattunud, valab John Rambo Mehhiko suurima kuritegeliku grupeeringu liikmete verd. Ta loodab leida Gabrielle’i elusana ja vabaneda lõpuks painavatest minevikudeemonitest.

9. "Between Two Ferns: The Movie" - 20.09

Netflixi "Between Two Ferns: The Movie" põhineb Zach Galifianakise juhitud samanimelisel vägapiinlikul ja ebatavalisel veebisaatel, kus Galifianakis suhtles väga tõrksalt, ebameeldivalt, solvavalt, aga eelkõige naljakalt suurte kuulsustega.

10. "Vanamehe film" - 27.09

Septembris jõuab kinodesse YouTube'i vahendusel populaarsust kogunud vanamehe multika põhjal valmiv "Vanamehe film", ja kuigi päris treilerit pole filmi reklaamiks siiani ilmunud, siis tegelikult polegi seda vaja, sest senised õrritajad on teinud väga head tööd.

Sünopsis: Lapšelapsed tulevad suveks maale Vanamehele külla. Idüllilisest suvepuhkusest vanaiša juures on asi kaugel, sest Vanamees ruunab karmi maa tööga nii lapsi, kui ka oma lüpsilehma. Jõmpšikad ei mõista maaelu kombeid ja põhjustavad hinnatud lehma põgenemise. Nüüd on Vanamehel ja lastel aega 24 tundi, et leida lehm üles enne, kui lüpsmata udar plahvatab ja piimatuumakatastroofi põhjustab. Vanamees ja lapšed alustavad armutut võidujooksu ajaga, sest udar tuleb kahjutuks teha enne, kui saladuslik Piimavana lehma taevasele heinamaale läkitab. Sellel teekonnal jõuavad meie kangelašed silmitsi seista veel maaelu põlgavate hipsteritega, metsakollidega, meeleheitel saekaatrimeestega ja kõhukinnisuse käes vaevleva õgardist karuga.

"Vanamehe Film" põlvkondi ühendav, eepiline road-movie, mis peaks pühkima tolmu iidselt rahvatarkuselt, et piim - see on suur vastutus ...



11. "Jokker" - 04.10

76. Veneetsia filmifestivalil esilinastunud ja kohe rohkelt kiitust kogunud ning tänavuse Oscari-ralli oluliseks tegijaks kujunenud koomiksifilmi "Jokker" ("Joker") toob meieni pika ajalooga DC koomiksite suurima, tuntuima ja ka väga paeluva tegelaskuju sünniloo.

Pigem "Pohmaka" ("The Hangover") triloogia lavastamise poolest tuntud režissööril Todd Phillipsil on käsil väga raske ülesanne: teha valmis esimene mängufilm Batmani suurimast vaenlasest Jokkerist, keda kehastab karjääri jooksul kolmele Oscarile kandideerinud Joaquin Phoenix, kes kaotas rolli jaoks pea 24 kilo ning nõustus filmis osalema ainult sellepärast, et Arthur Fleck ehk Jokker pole must-valge koomiksipahalane, vaid lihast ja luust ning mitmete hallide varjunditega piinatud karakter.

Phillips on "Jokkerit" võrrelnud 70ndate karakteriuurimustega "Taxi Driver", "One Flew Over the Cuckoo’s Nest", "Serpico" ja Martin Scorsese 1982. aasta filmiga "The King of Comedy", mille peaosas olnud Robert De Niro astub üles ka "Jokkeris".

Oktoobris linastuv Todd Phillipsi "Jokker" ("Joker") on samuti DC koomiksitel põhinev film, aga see ei kuulu samasse DCEU (DC Extended Universe) universumisse, mis hetkel koosneb seitsmest filmist ("Terasmees", "Batman v Superman: Õigluse koidik", "Suitsiidisalk", "Wonder Woman", "Õigluse liiga", "Aquaman", "Shazam!" ja veel linastumis - või valmimisjärjekorras olevad "Birds of Prey", "Wonder Woman 1984", "The Flash" ja uus Batmani film Robert Pattinsoniga).

Lisaks Joaquin Phoenixile lööb filmis teiste hulgas kaasa ka "Deadpooli" teises osas meeldejääva rolli teinud Zazie Beetz. Noort Bruce Wayne'i ehk tulevast Batmani kehastab Dante Pereira-Olson ja tema isa Tomas Wayne'i rolli astub Brett Cullen, kellel oli väike roll ka Nolani Batmani filmis "Pimeduse rüüti taastulek" ("The Dark Knight Rises").

"Jokker" räägib loo Jokkerist ehk teise nimega Arthur Fleckist, kellest saab pärast koomikuna läbi kukkumist ja ühiskonna poolt välja heitmist Gothami hullunud anarhist, kuritegelik geenius ja nihilistlik jõud.

12. "Kiirtee põrgusse" - 18.10

Eesti esimese täispika ja žanripuhta õudusfilmi "Kiirtee põrgusse" peaosas astub üles põrgulikult sarmikas Franz Malmsten, teistes osades Kristjan Kasearu, Kersti Heinloo, Brigitte Susanne Hunt, Maia Vahtramäe, Paljas Porgand jt. Filmi keskmes on vennad Markus ja Tom, kes satuvad üksikus metsatalus veriselt õõvastavate sündmuste keskele.

Filmi režissöör Urmas E. Liiv on lubanud, et tegemist ei ole mingi intellektuaalse vaimunärimisega, vaid puhtakujuliselt võika žanrifilmiga.

13. "The Lighthouse" - 18.10

Robert Eggersi teine film pärast 2015. aasta "Nõida" on midagi täiesti teistsugust. Kui tema debüütfilm oli aeglaselt naha alla pugev õudusfilm, siis järgmine film paistab olevat nagu H.P. Lovecrafti kosmilistest õudustest läbi imbunud lugu kahest majakavahist, kes hakkavad vaikselt väliste ja sisemiste jõudude tagajärjel hulluks minema.

"The Lighthouse" esilinastus Cannes'i filmifestivalil "Directors' Fortnight" programmis ning võitis FIPRESCI kriitikute auhinna.

Filmis ongi ainult kaks näitlejat: Robert Pattinson ja neli korda Oscarile kandideerinud Willem Dafoe.

"The Lighthouse" linastub USA kinodes 18. oktoobril. Eesti kinodesse võib film jõuda PÖFFi vahendusel.

14. "The Laundromat" - 18.10

Steven Soderberghi uus film "The Laundromat" esilinastus Veneetsia filmifestivalil, USA kinodesse jõuab see 27. septembril ning ülejäänud maailm näeb seda 18. oktoobrist Netflixi vahendusel.

Filmis teevad kaasa Meryl Streep, Gary Oldman, Antonio Banderas, Jeffrey Wright, Robert Patrick, David Schwimmer ja Sharon Stone.

15. "Zombieland 2: topeltlask" - 25.10

2009. aastal linastus omapärane ja säravalt meelelahutuslik zombikomöödia "Zombieland", mille peaosades olid Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone, Abigail Breslin ning unustamatu pisirolli teinud Bill Murray. Sel aastal linastub filmi järg "Zombieland 2: topeltlask".

Vahepeal on möödunud 10 aastat, mis tähendab, et põhituumiku näitlejate karjäärid on hoopis teistes suundades liikunud. Emma Stone võitis 2017. aasta filmi "La La Land" eest parima naispeaosa Oscari ning kandideeris veel kaks korda parima naiskõrvalosa Oscarile ("Soosik", "Lindmees ehk (võhiklikkuse ootamatu voorus)").

Jesse Eisenberg kandideeris David Fincheri 2010. aasta "Sotsiaalvõrgustiku" eest parima meespeaosa Oscarile. Abigail Breslin kandideeris juba enne "Zombielandi" parima naiskõrvalosa Oscarile ning Woody Harrelson kandideeris vahepeal kaks korda parima meeskõrvalosa Oscarile ("Kolm reklaamtahvlit linna servas", "Sõnumitooja").

Teises osas löövad kaasa ka Zoey Deutch, Rosario Dawson, Luke Wilson, Thomas Middleditch ning iseennast mängivad Dan Aykroyd ja Bill Murray.

Teise osa režissöör on ka seekord Ruben Fleischer ning filmil on ka sama produtsent ja samad stsenaristid, kes vahepeal kirjutasid näiteks stsenaariumid mõlemale "Deadpooli" filmile, kuid seekord on operaatori rollis Lõuna-Korea meistri Park Chan-wooki ("The Handmaiden", "Oldboy") sagedane koostööpartner Chung Chung-hoon.

Sünopsis: Keset koomilist kaost, mis ulatub Valgest Majast riigi keskosani, tuleb neljal kangelasel seista vastamisi pärast esimest filmi arengu läbi teinud paljude uut liiki zombidega ja uute inimestest ellujäänutega. Kuid kõige keerulisem on neil tulla toime omaenda tüütu asendusperega.

16. "Viimased" - 31.10

Veiko Õunpuu ("Roukli", "Free Range", "Püha Tõnu kiusamine", "Sügisball", "Tühirand") uus film “Viimased” on Eesti ja Soome koostöös valmiv kaasaegne põhjamaine vestern kuritööst ja kättemaksust, kust ei puudu ka Õunpuule omane must huumor.

Filmi tegevus toimub Lapimaa tundras asuvas kaevanduskülas. "Viimaste" peategelane on noor kaevur Rupi, kes ihkab piisavalt raha kokku kraapida, et maakolkast igaveseks lahkuda. Selle nimel on ta valmis kaevanduses rügama ja ka keelatud ainetega hangeldama. Lisaks on peategelane salaja armunud oma sõbra naisesse Riittasse, kelle vastu hakkab huvi tundma ka võimukas kaevanduseomanik hüüdnimega Fisherman.

Peaosades Pääru Oja, Laura Birn, Tommi Korpela, Elmer Bäck, Sulevi Peltola, Samuli Edelmann.

"Viimased" linastub 31. oktoobril.

17. "Ühemeheshow" - 01.11

"Ühemeheshow" on tuntud püstijalakoomiku Stewart Johnsoni elust inspireeritud lugu, mille keskmes on raadio DJ Chuck Berger, keda kehastab Johnson ise. Tema naine tahab ta maha jätta, tema ülemus tahab ta vallandada ja nagu sellest veel vähe oleks, isegi tema munand tahab temast lahti saada. Arstidelt munandivähi diagnoosi saamise järel on Chucki suurimaks hirmuks, et temast saab munadeta mees. Raske haigusega võitlema asudes avastab Chuck peagi, milline vägi on huumoril ja aususel.

Chucki abikaasa Helena rollis on Marta Laan (hittsaade "Su nägu kõlab tuttavalt", menusari "ENSV") ja Chucki ülemust Hendrikut mängib Henry "Genka" Kõrvits ("Klassikokkutuleku" triloogia). Kõrvalosades teevad kaasa Janek Joost ("Sügisball", telesari "Miks mitte!?"), Külliki Saldre ("Klassikokku tulek 2", "Kertu"), Ingrid Isotamm ("Tuliliilia", "Risttuules"), Viido Polikarpus, Tatjana Jegoruškina, Pontus Olgrim ja Tómas Lemarquis ("Blade Runner 2049", "Mihkel").

18. "Terminaator: Sünge saatus" - 01.11

James Cameroni alustatud "Terminaatori" filmiseeria kuues osa "Terminaator: Sünge saatus" ("Terminator: Dark Fate"), mis on tegelikult teise osa otsene järg, jätkab sealt, kust "Terminaator 2: Kohtupäev" pooleli jäi.

"Avatari" järgedega hõivatud James Cameron on ka seekord produtsendi rollis ning uue osa režissöör on hoopis esimese "Deadpooli" eest vastutanud Tim Miller. Peaosades on ühel või teisel kujul kõikides "Terminaatori" filmides kaasa löönud Arnold Schwarzenegger, kuid seekord naaseb ka esimese kahe osa staar Linda Hamilton.

Lisaks teevad kaasa veel Mackenzie Davis ("Blade Runner 2049), Gabriel Luna ("Bernie"), Natalia Reyes ("Birds of Passage") ja Diego Boneta ("Before I Fall").
Lugu leiab aset pärast teist osa "Terminaator 2: Kohtupäev" ("Terminator 2: Judgment Day", 1991), sest Cameron on öelnud, et tema jaoks olid kõik teised osad ("Masinate mäss", "Lunastus", "Genisys") nagu halb unenägu, mida ta "Terminaatori" seeriasse ei arvesta.
"Terminaator: Sünge saatus" linastub Forum Cinemas kinodes 1. novembril.


19. "Motherless Brooklyn" - 01.11

Krimidraama "Motherless Brooklyn" režissöör ja peasalist kehastav Edward Norton on Jonathan Lethemi samanimelist romaani üritanud filmiks teha juba 19. aastat. Film esilinastus 30. augustil Telluride'i filmifestivalil ning novembris jõuab see ka USA ja umbes samal ajal ka Eesti kinodesse.

1950ndate New Yorgis aset leidvas filmis teevad kaasa veel Bruce Willis, Gugu Mbatha-Raw, Bobby Cannavale, Cherry Jones, Michael Kenneth Williams, Leslie Mann, Ethan Suplee, Dallas Roberts, Josh Pais, Robert Ray Wisdom, Fisher Stevens, with Alec Baldwin ja Willem Dafoe.

20. "The King" - 01.11

Netflixi ajaloolise draama režissöör on David Michôd ("Animal Kingdom", "The Rover", "War Machine) ning peaosades on Timothée Chalamet, Joel Edgerton, Sean Harris, Lily-Rose Depp, Robert Pattinson, Ben Mendelsohn.

Film alustab Netflixis 1. novembril.



21. "Doktor Uni" - 08.11

Stanley Kubricku 1980. aasta õudusfilmile "Hiilgus" ("The Shining") on valmimas järg "Doktor Uni" ("Doctor Sleep"). "Hiilgus" põhines Stephen Kingi samanimelisel 1977. aasta ikoonilisel romaanil ning Kingi sulest sündinud 2013. aastal ilmunud romaan "Doctor Sleep" on ka novembris linastuva ekraniseeringu aluseks.

Filmi režissöör ja stsenarist on suurepäraste õudusfilmide poolest tuntud Mike Flanagan, kelle varasemate tööde hulka kuuluvad Netflixi vaimustav õudusseriaal "The Haunting Of Hill House", 2013. aasta õudusfilm "Oculus", kaval thriller "Hush", kaua aega riiulis istunud "Before I Wake", üllatavalt hea eellugu "Ouija: Origin of Evil", Stephen Kingi samanimelise romaani ekraniseering "Gerald's Game" ning nüüd siis "Doctor Sleep", mis põhineb Kingi enda kirjutatud järjel tema vahest kõige kuulsamale romaanile "Hiilgus".

"Doctor Sleep" keskendub lapsena "Hiilguse" sündmused üle elanud täiskasvanud Danny Torrance'ile (Ewan McGregor), kellel on sarnaselt Jack Nicholsoni kehastatud isale probleeme alkoholismi ja oma viha talitsemisega. Danny üritab oma elus uut lehekülge pöörata ning ta kolib New Hampshire'i väikelinna. Seal pööratakse tema elu pea peale. Danny psüühilised võimed avalduvad varasemast tugevamini ning tal tekib seos 12-aastase tüdrukuga Abra Stone (Kyliegh Curran). Danny satub olukorda, kus ta peab Abra päästma paranormaalsete võimetega hõimu käest, keda juhib salapärane Rose the Hat (Rebecca Ferguson).

Filmi peaosades on Ewan McGregor, Rebecca Ferguson ja Kyliegh Curran.

22. "Honey Boy" - 08.11

Amazoni "Honey Boy" räägib näitleja Shia LaBeoufi elust, lapsepõlvest ja suhtest isaga. LaBeouf kehastab filmis omaenda isa, Lucas Hedges on aga LaBeoufi rollis.

Film linastub USA kinodes 8. novembril.

23. "Le Mans '66" - 15.11

Telluride'i filmifestivalilt Oscari-kõmu tekitanud tõestisündinud lool põhineva autobiograafilise filmi "Le Mans '66" (tuntud ka kui "Ford v. Ferrari") keskmes on autospordimaailma üks suurimaid vägikaikavedusid - Ford vs Ferrari.

"Le Mans '66" toob meieni Hugh Jackmanile ja tema Wolverine'i rollile ideaalse luigelaulu ("Logan") loonud režissöör James Mangold ("Girl, Interrupted", "Walk the Line", "Identity", "3:10 to Yuma"), kes kandideeris filmi eest ka parima mugandatud stsenaariumi Oscarile.

Eestis "Le Mans '66" ja mujal "Ford v. Ferrari" nime all ilmuva filmi esialgne režissöör oli hoopis Michael Mann ("Heat", "Collateral") ning peaosades Tom Cruise ja Brad Pitt. Stsenaarium põhines esialgu A.J. Baime'i 2010. aasta raamatul "Go Like Hell: Ford, Ferrari, and Their Battle for Speed and Glory at Le Mans", aga sellest loobuti täielikult.

Pardale toodi hoopis Christian Bale ja Matt Damon, kes kehastavad võidusõitjat Ken Milesi ja ettevõtjat Carroll Shelby't ehk mehi, kelle missiooniks sai ehitada auto, mis suudaks 24 tundi kestval 1966. aasta Le Mans'i võidusõidul võita lõpuks Ferrarit. Selleks autoks kujunes Ford GT40.

Kaasa teevad veel Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Josh Lucas, Noah Jupe ja Ray McKinnon. Henry Ford II kehastab Tracy Letts ning Enzo Ferrarit kehastab Remo Girone.

24. "The Lodge" - 15.11

Sundance'i filmifestivali linastuse järel aasta parimaks õudusfilmiks nimetatud "The Lodge" peaosas on Riley Keough ("The House That Jack Built", "Under the Silver Lake", "Hold the Dark") ja kui senine kiitus tõele vastab, siis võib see tõesti olla "Jaanipäeva" ("Midsommar") kõrval üks aasta parimaid õudusfilme.

25. "The Irishman" - 27.11

Martin Scorsese "The Irishman" põhineb Charles Brandti raamatul "I Heard You Paint Houses" ning jutustab palgamõrvar Frank Sheerani (Robert De Niro) silme läbi loo organiseeritud kuritegevusest ning asjasse on segatud ka legendaarne ametiühingu juht Jimmy Hoffa (Al Pacino), kes kadus jäljetult 1975. aastal.

"The Irishman" esilinastub 27. septembril 57. New Yorgi filmifestivali avafilmina, USA ja Suurbritannia kinodesse jõuab see 1. novembril ning Netflixi 27. novembril. See tähendab, et Eesti kinodes film tõenäoliselt ei linastu, kuid õnneks saame seda siiski voogedastuse vahendusel novembri lõpus vaadata.

Scorsese uusim film on legendaarse režissööri kõige kallim linateos, sest Netflix mitte ainult ei maksnud filmi õiguste eest 105 miljonit dollarit, vaid toetas ka 125 miljoni dollari suuruse eelarve rahastamist, kuid see tõusis ühel hetkel ikkagi üle 140 miljoni. Praeguseks olevat eelarve juba 200 miljonit dollarit. Scorsese seni kõige kallima filmi "Hugo Cabret' leiutis" ("Hugo", 2011) eelarve jäi 170 miljoni juurde.

"The Irishman" on pikalt olnud Scorsese üks räägitumaid filme ja üheks põhjuseks on kindlasti näitlejad, kelle hulgas on Robert De Niro, Al Pacino, Anna Paquin, Bobby Cannavale, Harvey Keitel, Ray Romano, aga ka ammu näitlemisega lõpparve teinud 76-aastane Joe Pesci, kes lõi kaasa ka Scorsese filmides "Raevunud härg" ("Raging Bull"), "Omad poisid" ("Goodfellas") ja "Kasiino" ("Casino").

26. "Nugade peal" - 29.11

Tunnustatud stsenarist ja lavastaja Rian Johnson (“Kadunud heroiin”, “Ajasõlm”, “Star Wars: viimased jedid”) avaldab austust krimiromaanide kuningannale Agatha Christiele filmiga “Nugade peal”, mis on lõbus tänapäevane mõrvamüsteerium, kus igaüks on kahtlusalune.

Kui populaarne krimikirjanik Harlan Thrombey (Christopher Plummer) leitakse pärast ta 85. sünnipäeva oma kodust surnuna, kutsutakse juhtunut uurima uudishimulik ja võluv detektiiv Benoit Blanc (Daniel Craig). Blanc puutub Harlani enneaegse surma tagamaid selgitades kokku Harlani ebatavalise perekonnaga ja pühendunud alluvatega ning peab valede ja pettuste võrgu lahti harutama.

Filmis mängivad Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Toni Collette, Don Johnson, Michael Shannon, LaKeith Stanfield, Katherine Langford ja Jaeden Martell. “Nugade peal” ("Knives Out") on nutikas ja stiilne mõrvamüsteerium, kus tõde selgub alles päris lõpus.


27. "Rain" - 10.12

Janno Jürgensi (""Räägitakse, et tomatid armastavad rokkmuusikat", ""Distants") mängufilm räägib 12-aastasest Atsist, kelle mitukümmend aastat vanem vend naaseb kõigile ootamatult lapsepõlvekoju mereäärses väikelinnas, kus teda ootavad ees autoritaarne isa ning armastuse kaotamise äärel ema. Ats on tunnistajaks kahe kardinaalselt erineva maailmanägemuse, kahe eri põlvkonda kuuluva kange mehe — isa ja venna põrkumisele. Kui isa püüab kindla jalgealuse kaotanud Raini enda raamidesse suruda, siis Rain leiab lootuse hoopis Aleksandras, hämara minevikuga salapärases naises.

Osades Indrek Ojari, Marcus Borkmann, Rein Oja, Laine Mägi, Magdalena Poplawska, Ivo Uukkivi, Meelis Rämmeld.

28. "A Hidden Life" - 13.12

Terrence Malicku ("Badlands", "Days of Heaven", "The Thin Red Line", "The Tree of Life", "To the Wonder", "Knight of Cups", "Voyage of Time", "Song to Song") uus film sai Cannes'i filmifestivalil ohtralt kiita ning Disney loodab sellest tänavu teha ka tõsise Oscari-soosiku.

29. "Black Christmas" - 13.12

1974. aasta Kanada õudusfilmist ja ühest esimesest slasheri alla kuuluvast filmist "Black Christmas" valmis juba 2006. aastal uusversioon, kuid Blumhouse ("Paranormal Activity", "The Purge", "Get Out", "Insidious", "Split", "Happy Death Day", "Upgrade", "Sinister, "Halloween") otustas, et nüüd on aeg veel ühe jaoks.

30. "Cats" - 20.12

"Hüljatute", "Kuninga kõne" ja "Taani tüdruku" režissöör Tom Hooperi uus muusikaline suurfilm "Cats" põhineb Andrew Lloyd Webberi samanimelisel muusikalil.

Filmis teevad kaasa James Corden, Judi Dench, Jason Derulo, Idris Elba, Jennifer Hudson, Ian McKellen, Taylor Swift, Rebel Wilson, Francesca Hayward jpt.

Filmis kasutatakse kasside loomiseks segu reaalsetest kostüümidest ja arvutiga loodud efektidest. Andrew Lloyd Webber kirjutas filmi jaoks ka täiesti uue laulu. Esialgu sooviti peaosades näha ka Anne Hathaway'd ja Rihannat, kuid nad ei saanud ajapuuduse tõttu siiski osaleda.



31. "Star Wars: The Rise of Skywalker" - 20.12

"Star Warsi" filmiseeria IX episoodi linastumise järel saabki 42 aastat kestnud ja 9 filmi peale jaotatud Skywalkeri saaga läbi, kuid tähesõjad jätkuvad, sest praegu on töös kaks uut triloogiat, millest esimene saab alguse 2022. aastal.

Mida me teame "The Rise of the Skywalker" kohta? Näiteks seda, et film ei alusta kohe pärast eelmise lõppu nii nagu "Viimased jedid", vaid vahepeal on siiski mõnda aega mööda läinud. Filmi taga seisab "Jõud tärkab" režissöör J.J. Abrams ning tagasi on mitmed seeriast tuntud näod nagu näiteks Billy Dee Williamsi kehastatud Lando Calrissian, kelle nooremat varianti kehastas "Star Warsi" seeria teises haruloos "Solo: Tähesõdade lugu" ("A Star Wars Story") Donald Glover.

Filmis astuvad üles nii vanad kui ka uued näitlejad Daisy Ridley (Rey), John Boyega (Finn), Adam Driver (Kylo Ren), Oscar Isaac (Poe Dameron), Lupita Nyong'o (Maz Kanata), Kelly Marie Tran (Rose), Domhnall Gleeson (Hux), Joonas Suotamo (Chewbacca), Anthony Daniels (C-3PO), Jimmy Vee (R2-D2), Billie Lourd (Kaydel Ko Connix), Mark Hamill (Luke Skywalker), Carrie Fisher (Leia Organa), Billy Dee Williams (Lando Calrissian), Naomi Ackie (Jannah), Richard E. Grant, Keri Russell ja Dominic Monaghan.

32. "The Two Popes" - 20.12

Fernando Meirellesi ("City of God", "The Constant Gardener", "Blindness") uue filmi peaosades on Jonathan Pryce ja Anthony Hopkins.

"The Two Popes" linastub Netflixis 20. detsembril.


33. "1917" - 25.12

Sam Mendesi ("American Beauty", "Road to Perdition", "Skyfall", "Spectre") sõjafilm, mis väidetavalt võeti üles ühe katkematu kaamera liikumisega, jõuab

34. "Frozen 2" - 27.12

2013. aasta Disney film "Lumekuninganna ja igavene talv" ("Frozen") on 1.3 miljardi dollari suuruse kassatuluga kõigi aegade enimteenivate animatsioonide edetabelis auväärsel esimesel kohal. Mis film suudab seda tulemust ületada? Täiesti võimalik, et seda teeb 27. detsembril linastuv järg.

Esimese osa režissöörid Chris Buck ja Jennifer Lee on ka seekord tagasi ning samamoodi on ka põhiliste häälnäitlejatega, kelleks olid Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff ja Josh Gad.

Seekord asuvad Elsa, Anna, Kristoff ja Olaf avastama iidset saladust, mis ümbritseb nende kuningriiki.

35. "Väikesed naised" - 27.12

Lavastaja ja stsenaristi Greta Gerwigi (“Lady Bird”) käe all valminud “Väikesed naised” põhineb Louisa May Alcotti klassikalisel romaanil ja kirjutistel. Vaheldumisi saab näha autori alter ego Jo Marchi elus juba juhtunud ja tulevasi sündmuseid. Marchi õed on neli noort naist, kes on võtnud nõuks ise oma elu üle otsustada. Gerwigi versioon sellest armastatud loost on nii ajatu kui ka tänapäevane. Jo, Megi, Amy ja Beth Marchi rollides saab näha Saoirse Ronanit, Emma Watsonit, Florence Pughi ja Eliza Scanlenit. Naabrit Lauriet kehastab Timothée Chalamet, Marmeed Laura Dern ja tädi Marchi Meryl Streep.

36. "Birthday"

Eelmise aasta ühe parima filmi "Burning" režissööri Lee Chang-dong uus film "Birthday" linastus juba aprillis ning loodetavasti näeme seda siinkandis näiteks PÖFFil.

Tegemist on esimese Lõuna-Korea filmiga, mis puudutab 2014. aastal 304 inimelu nõudnud laevaõnnetust.

Teadmata aegadel linastuvad Netflixis veel sel aastal Jim Mickle'i "In the Shadow of the Moon", Vincenzo Natali "In the Tall Grass", Dee Reesi "The Last Thing He Wanted" ja Brad Andersoni "Fracture".