Puustusmaa („Punane elavhõbe“, „18-14“, „Rohelised kassid“) kirjutatud ja lavastatud film jutustab loo kohtunikust (Mait Malmsten), kes esindab kohtusaalis seadust ja rangeid reegleid, kuid tema enda eraelus puudub igasugune kord. Kui ta oma järjekordsel kohtuistungil määrab pikaajalise vanglakaristuse naisele, hakkab süüdimõistetud naise vend (Märt Avandi) teda jälitama. Meeste vahel tekkinud konflikti tõttu saab aga ühtäkki õigusemõistjast endast kurjategija. Suutmata oma süütegu tunnistada, põgeneb kohtunik Soome, kus ta satub kokku eriskummaliste inimeste ja koomiliste situatsioonidega.

Lavastaja ise ütleb filmi iseloomustuseks, et “Kohtunik” on kui spontaanne üheöösuhe. “See võib nüüd kedagi ära ehmatada, aga ma tahan öelda et me kõik oleme inimesed.” Ta selgitab, et see tähendab allegoorilist lähenemist. “Nii nagu film seda ka ise on, väga allegooriline. Veelkord, see kõlab võib olla räpakalt, aga kõik sõltub suhtumisest.”

Filmi peaosatäitjate kohta ütleb Puustusmaa, et nii Malmsten kui Avandi olid tema esimesed valikud. “Kohe algusest peale oli selge, et kohtunik on Mait. Kuna me seda temaga koos alustasime ja mõtlesime, kes võiks kehastada teist tegelast, siis loogiliselt tuli ka see, et Märt on kõrval,” lisab lavastaja.

Filmi kõrvalosades teevad veel kaasa Jaan Rekkor, Lee Trei, Kaie Mihkelson ja Sakari Kuosmanen. Filmi operaator on Andrey Kulpin, monteerija Andreas Lenk, helirežisöör Indrek Soe ning režissööri assistent Anti Reinthal. Filmi muusika on loonud Priit Pajusaar. “Kohtuniku” produtsent on Katerina Monastyrskaya. Filmi tootis Leo Production ja levitab ACME Film.

Alates 5. septembrist toimuvad ka „Kohtuniku“ eriseansid kinodes Tallinnas, Tartus, Pärnus, Narvas, Viljandis ja Kuressaares. Eriseanssidel on kinopublikul võimalik kohtuda filmitegijatega.