Televeteranide Ove Mustingu ja Jaan Laugamõtsa ühistööna valminud saade tõotab korralikku tööd - Ove on suurte otsesaadete režissöörina ise paras lennujuht, Jaan aga Eesti hinnatumaid montaažirežissööre. Ja vaata vaid, mäherdused auhinnad! Parim võistleja saab ümbermaailmareisi, aga lisaks temale võib veel teisigi häid kandidaate oodata töökoht lennujuhtimiskeskuses - koorekiht saadetakse Taani õppima.

Ning lisaks sellele ajendab mind mu väike salakirg - lennukid. Youtube’ist lennukite õhkutõuse ja maandumisi vahtida võin ma tundide kaupa ja kui mul vaid raha oleks, ainult lennukites elaksingi. Kas ka minust võiks saada lennujuht? Miks ka mitte! (Vahepeal võite kommentaarides ju öelda, mis te sellest mõttest arvate.)

Miks nii tõsine?

Tõotab tulla viimaks üks saade, mis on ainult meestele ja nende poegadele, sest ühtki naist saates lennujuhiks ei pürgi. Võistlejad tunduvad esmapilgul nii ühesugused, et mul on tunne, nagu oleksin sattunud “Matrixi” filmile peale.

Mehed, kes saatesse on pääsenud, ajavad hirmu nahka - surnumatja ilme ja ainitise pilguga, meenutavad Bondi-filmide kurikaelu, kellelt võib iga hetk peksa saada. Kujutaksin ma siin rivis ette “Rannamaja” Kristosid? Eesti õhuruum “Rannamaja” Kristo valve all. “Rannamaja” Kristo peletas maandab Poola lennuki Ülemiste järve. “Rannamaja” Kristo - Nordica uus juht… Oo, kuulge, kas mitte see poleks tore reality-idee, valiks õige üheskoos Nordicale uue juhatuse esimehe?

Saatesse pääsenuist huvitavaim tüüp tundub hambaproteeside valmistaja, tema paistab ka kõige muhedam. Toreda mulje jätab postiljon. Neile kahele hakkangi kaasa elama, otsustatud! Žüriisse ei kuulu aga Tanja Mihhailova ega Mart Juur, vaid lennujuhtimiseksperdid, kes ajavad kah judinad peale. Jumal, jumal, miks nad kõik küll nii tõsised on?

Aga milline see lennujuht siis olema peaks? Kas ta siis ei tohigi anekdoote rääkida - mõtlen, kunagi elus? Lennujuht peab olema inimene, kes ei tohi kalduda äärmustesse, selgitataksegi peagi. Peab olema selline inimene, kes oleks, kuidas nüüd viisakalt öelda, ühtlane tasapaks. Parajalt seda ja parajalt teist, mitte kui midagi ei tohi olla ülearu. No klaar. Jääb mul vist ära.

Kui tutvustatakse inimesi, kes juba lennujuhtidena töötavad, saan aru, et sel alal töötab naisi ju küll. Blondiine koguni, kui ise kah ebakorrektsusele üle minna. Miks siis ükski naine saatesse ei pääsenud? Või… Äkki nad ei tahtnud? Äkki lõi välja loll omadus, mis naisi karjääriredelil takistab rohkem kui ükski šovinisti-siga: kartus, et äkki on sellele vastutusrikkale ametikohale minust palju paremaid.

Kas ma sobin lennujuhiks?

Esimeses saates ei saanud kandidaadid veel ühtki ülesannet, aga soovitan kõigil nutisõltlastel saade järelevaatamisest lahti teha ja proovida lahendada kolme tähelepanuülesannet. Mina juba proovisin.

Jee, esimese testi läbisin edukalt - aga ma olengi ju naine, nutisõltlane ja multitaskija! Kahe lennuki jälgimine radariekraanil ei valmistanud mingeid raskusi. Aga… oot, sellel ülesandel on ka teine osa? Jälgida kolme lennukit korraga? Kukkusin haledalt läbi, sest käisin vahepeal Google’is. Sorry.

Teine ülesanne: mitut kolmnurka ma märkasin? Neli. Väga lihtne, taas kord… Aga kui palutakse korraga jälgida kahte erinevat kujundit hoopis kiiremas tempos üle ekraani hüplemas, on test läbi juba enne, kui suudan oma hajevil mõistusega välja raalida, mis süsteemiga ma neid üldse loendama peaksin.

Kui mitu punast värvi asja asetatakse lauale? Üks noorsand loeb lauale punast värvi kaarte lauale, samal ajal asetatakse sinna ka muid objekte, aga kuna olen keskendunud juurdlemisele, kas kaartide arv on üldse tähtis, läheb ülejäänud ülesanne mul silmist mööda. Ahaa, vähemalt oligi kaartide arv oluline! Niigi palju nutti mul.

Nutisõtlane igatahes lennujuhiks saada ei või. See sai küll ära tõestatud.

Ehk oleks paras aeg kaaluda ka selliseid tõsielusaateid:

Nordica uus juht
Rongijuht
Kindral
Kassapidaja
Kraanajuht
Politseiuurija
Hobusevaras

Millisteid ametimehi võiks tõsielusarjades veel otsida? Avalda arvamust kommentaarides.