19. Just Filmi rahvusvaheline noortefilmide võistlusprogramm rändab üle kogu maailma ning on leidnud üles need kõige olulisemad teemad, mida peab käsitlema. Nende filmide kangelased ei ole alati supervõimetega, kuid süda on neil õige koha peal. Olgu siis elumured nii suured kui tahes, meeles tuleb pidada, et pärast tagasilööke läheb kõik jälle ülesmäge. Kõik need kompromissitud võitlused ja suured emotsioonid rulluvad lahti Just Filmi kinoekraanidel.

Rahvusvahelist noortefilmide võistlusprogrammi hindab lisaks Just Filmi noortežüriile kolmeliikmeline rahvusvaheline žürii, kes annab välja ka Just Filmi grand prix.

Pimedate Ööde filmifestivali noorte- ja lastefilmide alafestival Just Film leiab tänavu aset 15. novembrist 1. detsembrini ning piletimüük algab juba 16. oktoobrist.

Filmidest lähemalt:

“Metsa boyz”
Boyz In The Wood

Suurbritannia 2019, 87 min
R:Ninian Doff
Filmil on nii eesti- kui venekeelsed subtiitrid

Suur osa teadvusest toimetab tänapäeval netis. Nii tundub vabas õhus viibimine nagu mingi eksootiline arvutimäng. Elu võtmine rollimänguna aitab filmi peategelastel kõnnumaal hakkama saada. Ses pööraselt naljakas loos põrkub noorte entusiasm endast heal arvamusel aristokraatidega. Kui mingid hullud üritavad su sõpra maha nottida, siis pole tema päästmiseks paremat kampa, kui hangudega relvastatud ja räpibiitidest üles köetud talunikud.

Film on soovituslik alates 14. eluaastast

“Sellest elust”
About That Life

Holland 2019, 102 min
R: Shady El-Hamus
Filmil on nii eesti- kui venekeelsed subtiitrid

Bilal, Gregg ja Kevin on kolm noort, kes elavad maailma kõige liberaalsemas riigis, Hollandis. Kahjuks on nad kõik sünnipäraselt pärit riikidest, mille suhtes ontlikel lääne-eurooplastel hulk eelarvamusi kujunenud on. Film pöörab kõik need kristalliseerunud tõekspidamised ja veidrad vastuolud uskumatult naljakaks. Tempokas lugu viib vaatajad arestikambrisse, narkopeole ja lõpuks lausa bordelli. Ei tasu taga nutta seda, millest puudu on. Kui vaeselt, siis vähemalt stiilselt!


“Cleo”
Cleo

Belgia 2019, 105 min
R: Eva Cools
Film linastub ka Just Filmi lapse õiguste programmis

Cleo vanemad hukkusid autoõnnetuses. Ta elab koos vanaema ja noorema vennaga. Ühel õhtul hiilib ta klubisse, kus tutvub süngevõitu Leos’iga. Neid ühendavad morbiidne vaikus, asjad, millest nad rääkida ei taha ning muigamine elu kibemagususe üle. Mis peitub Leosi hinges? Mida teha, kui kõik kukub kokku ning maailm tundub koosnevat lootusetusest? Cleo põgeneb muusikasse. Kui meeleseisund muutub kannatamatuks, on looming ainus tõeline pääsetee.

“FOMO”
FoMo - Fear of Missing Out

Ungari 2019, 91 min
R: Attila Hartung
Filmil on nii eesti- kui venekeelsed subtiitrid

Georgő’l ja tema sõpradel on YouTube’is populaarne koerustükkide kanal. Tavaliste tempude kõrval mõtlevad nad üha jultunumaid asju välja. Naiste tänaval ahistamine ja kodututele alandavate ülesannete eest raha pakkumine on alles algus. Sõprade survele järele andes saab Georgő’l hakkama millegi kohutavaga. Internetis ei jää miski varjatuks. Kus jookseb piir hea ja halva nalja vahel? Millal muutub inimeste šokeerimine ja mugavustsoonist väljaraputamine julmuseks?

“John Denver Trending”
John Denver Trending

Filipiinid 2019, 100 min
R: Arden Rod
Filmil on nii eesti- kui venekeelsed subtiitrid

Režissöör Arden Rod Condezi film viib vaataja Filipiinidele, kus elab loo peategelane, John Denver - 14-aastane vaikne külapoiss. John’i elu muutub põrguks pärast seda, kui levib video, milles ta oma klassikaaslast peksab. Muidugi tundub, et halvakspanu on õigustatud, sest videos on justkui näha, kes on hea ja kes halb, aga keegi ei küsi, mis sellise olukorrani üldse viis ja miks see juhtus. Internet sildistab John’i koolikiusajaks, aga kas tegelikult on lugu hoopis vastupidine?

“Apelsinide lõhn”
Scent of Oranges

Tšehhi/Saksamaa/Slovakkia 2019, 92 min
R: Ivan Pokorný
Filmil on nii eesti- kui venekeelsed subtiitrid

Darek on tubli ja hoolitsev noormees, kes armastab väga oma väikest õde ning on end pühendanud pere hobusekarja kasvatamisele. Film räägib loo noormehe kasvamisest looduskaunites Lusatiani mägedes, rõõmudest, muredest, suhetest perega ning esimesest armumisest. Muidugi lööb armumine Dareku jaoks ühe kauni suve lõpu täiesti peapeale ning noormees mõistab, et tema lapsepõlv on saanud läbi. Kuid iga lõpp on ju millegi uue algus?

“Kõik minu emale”
All For My Mother

Poola 2019, 102 min
R: Małgorzata Imielska
Film linastub ka Just Filmi lapse õiguste programmis

See on lugu uskumatust vaimujõust ja eneseületusest. Ola on 17-aastane tüdruk, kes kannab lohvakaid riideid, närib närviliselt küüsi ja kelle pikkade varrukate varju peidetud õrnad käed kannavad korduva enesevigastuse meenutuseks igavesi arme. Aastaid on Ola otsinud oma ema, kuid tulutult. Elu keerdkäigud on viinud tüdruku raskestikasvatatavate laste erikooli, kus ta küll näiliselt elab ja eksisteerib, kuid kus toimuvast tal tegelikult sooja ega külma pole: teda ei huvita hipsterlikud riided ega viimased nutitelefonide trendid, Ola tahab vaid leida oma ema.


“Perfektne 10”
Perfect 10

Suurbritannia 2019, 84 min
R: Eva Riley

15-aastane Leigh on andekas ja lootustandev võimleja, kes valmistub esimeseks suureks võistluseks. Korraga muutub aga tema senine rutiinne argipäev, kui välja ilmub poolvend, kelle olemasolust polnud tüdrukul aimugi. Vast leitud vend toob Leigh’i senisesse ellu palju seiklusi ja kohati ka ohtlikke olukordi, mis tagasihoidlikule tüdrukule omamoodi meeldib. Korraga avastab Leigh end aga ristteelt, kus peab otsustama, mida elult tahta, kas jätkata rasket tööd sportlase elukutse suunas või lüüa kõigele käega?

“Kristuse ihu”
Corpus Christi

Poola 2019, 115 min
R: Jan Komasa

Oma unistuse nimel on Daniel valmis loobuma kõigest, verest kuni meelemõistuseni. Ta on noor eksvang, kelle tõeline kutsumus on saada preestriks. Filmi käiku on võimatu ennustada, jant vaheldub karmi draamaga ja üllatavaid pöördeid jätkub viimase stseenini. Film kandideerib ka võõrkeelse filmi kategoorias Oscarile.

“Minu vend jahib dinosauruseid”
My Brother Chases Dinousaurs

Itaalia 2019, 101 min
R: Stefano Cipani

Itaaliale omase tundelisusega jutustatud liigutav film räägib Jackist ja tema nooremast vennast Giost. Lapsena peab Jack venda superkangelaseks, kuid vanemaks saades õpib, et vennal on tegelikult Downi sündroom. Vaimustus asendub pettumusega, ent mitte kauaks. Jack peab valima populaarsuse, perekonna ja iseenda tunnete vahel. Inimlikkus, eluterve huumor ning julgus oma vigu tunnistada aitavad ka kõige kehvemast olukorrast väljapääsu leida.

“Antigone”
Antigone

Kanada 2019, 109 min
R: Sophie Deraspe
Filmil on nii eesti- kui venekeelsed subtiitrid
Film linastub ka Just Filmi lapse õiguste programmis

Inimeksistentsi paratamatu osa on olla millegi vang. Sotsiaalse süsteemi hulka kuulujatena on võimalus vabadusele vaid vähestel. Film paigutab samanimelise Sophoklese tragöödia tegelased tänapäeva Kanadasse. Montreali sisserändajate perekond peab kehtestama eluõiguse karmis süsteemis. Hinnatud režissööri Sophie Deraspe’ filmis teeb Antigone rollis suurepärase osatäitmise Nahéma Ricci, kelle siirus ja ausus veenavad vaatajat tema võitluse õilsuses.


“Ma olen vaba”
I Am Free

Venemaa 2019, 95 min
R: Iliya Severov
Rahvusvaheline esilinastus

Inimene on sündinud vabana! Noore inimese paneb mässama ja tegutsema kõik, mis tundub ahistav ja vale. "Ma olen vaba" on ilus, mässumeelne ja hulljulge film oma mina leidmisest. Heas mõttes huvitava jutustamisstiiliga teos on kaasahaarav, ent ka üdini aus suureks saamise lugu. Poisist peab ükskord kasvama mees, aga iga mehe hinges elab üks superkangelane, kes tahaks päästa maailma ja võita tüdrukute südameid. Verivärske muinasjutuline noortefilm kütkestab vaatajat ajatute teemadega nagu sõprus, armastus ning iseenda leidmine.