1. "Twilight Zone: The Movie"

See 1982. aasta film on kujunenud väga mõjukaks selles osas, et kuidas suhtuti edaspidi filmivõtete ohutuse tagamisse. Näitleja Vic Morrow ja kaks last surid helikopteriõnnetuses pärast seda, kui planeeritud plahvatuse tükid paiskusid liiga kõrgele ning tabasid helikopterit. See on hetk, mil filmitööstuses hakati tõsisemalt mõtlema näitlejate ja kõikide asjaosaliste turvalisust.

Viis inimest koos režissööriga John Landis läks kohtu alla, aga nad vabastati hiljem süüdistustest.

Hukkunute perekonnad kaebasid filmitegijad kohtusse ning kogu asi lahendati hiljem väljaspool kohut.

2. "Vaimude väljaajaja" ("The Exorcist")

Näitleja Mercedes McCambridge neelas tooreid kanamune, jõi viskit ja suitsetas suurtes kogustes sigarette, et suudaks teha filmis "Vaimude väljaajaja" last piinanud deemoni häält.

Enne filmi ei tarbinud ta üldse alkoholi ning hääle salvestamiste päeval palus ta, et kohal oleks ka preester, kes aitaks tal kohutavat stseeni üle elada. Režissöör William Friedkin lasi näitleja hääle salvestamise ajaks ka tooli külge kinni siduda, et see aitaks häälel eriti jubedana kõlada.

3. "Vares" ("The Crow")

Kui räägime filmivõtetel kahetsusväärsel kombel surma saanud näitlejatest, siis vahest kõige kuulsam on neist legendaarse Bruce Lee poja Brandon Lee surm Alex Proyasi koomiksifilmi "Vares" ("The Crow") võtete ajal.

1993. aasta 31. märtsil sai Brandon Lee Põhja-Carolinas toimunud Screen Gemsi stuudiovõtete püstolikuulist surmavalt haavata. Tegemist oli kahetsusväärse õnnetusega, mida poleks pidanud kunagi juhtuma, aga juhuste kokkulangemise tõttu oli Brandon Lee kaasnäitleja Michael Massee see, kes vajutas päästikule ja lõpetas Bruce Lee poja elu. Siinkohal on paslik märkida, et võitluskunstide meister ja näitleja Bruce Lee suri 32-aastaselt. Tema poeg Brandon Lee aga 28-aastaselt.

Õnnetus juhtus hetkel, mil filmiti stseeni, kus Brandon Lee kehastatud Eric Draven astub filmi alguses oma korterisse ja leiab sealt eest jõuguliikmed, kes peksavad ja vägistavad tema naist. Dravenit tulistati samal hetkel, kui ta uksest sisse astus. See pidi olema täiesti tavapärane stseen, kus polnud vaja isegi relvaeksperdi James Moyeri abi. Ometi läks midagi valesti.

Relva pandi ohutud kuulid, mida oli vaja näidata lähivõtete jaoks. Seejärel asendati need paukpadrunitega, sest filmiti tagasivaatavat stseeni, mis selgitas, kuidas Eric Draven surma sai ja mis ta kättemaksuhimulisena surnust tagasi tõi.

Revolverisse (.44 Magnum Smith & Wesson mudel 629) sisestati küll paukpadrunid, aga selle asemel, et kasutada ametlikke ja ohutuid padruneid, tehti need aja kokku hoidmise huvides võtetel kiiruga valmis. Teadmatusest sündinud õnnetuse suhtes tähendaski see, et osad kuulid olid võimelised ikkagi plahvatama ja metallosasid välja tulistama. Ja just see tabaski Brandon Leed.

Selle vigaste paukpadrunitega relva päästikut vajutaski Lee kaasnäitleja Michael Massee, kes lahkus meie hulgast 64-aastasena 2016. aastal. Nii tema kui ka teised ei saanud esialgu midagi aru, aga kui Lee maha kukkus ja haavast hakkas ved voolama, said kõik lõpuks aru, et see polnud osa stseenist.

Lee viidi haiglasse ning sealt avastati, et kuul on jäänud selgroolülisse kinni, aga isegi pärast kuue tunni pikkust operatsiooni ei suudetud Lee elu päästa. Lee oli kõigest 28-aastane ja "The Crow" edu näitas hiljem, et temast oleks kujunenud senini tegutsev maailma suurim filmistaar.

4. "Arminägu" ("Scarface")

Tammy Lynn Leppert, kes kehastas Al Pacino ja Brian De Palma legendaarses "Arminäos" ("Scarface") blondi tüdrukut, kadus kohe pärast võtete lõppu ning temast pole siiani keegi midagi kuulnud.

5. "Kristuse kannatused" ("The Passion of the Christ",2004)

Mel Gibsoni ehmatavalt verine film Kristuse viimastest päevadest pani proovile nii vaatajad kui filmitegijad.

Näiteks tabas abirežissöör Jan Michelini välk lausa kaks korda ning Kristust kehastanud Jim Caviezel sai ühe korra välguga pihta. Produtsent väitis hiljem, et Caviezeli kõrvadest tuli lausa tossu välja.

Mõlemad jäid ellu, kuid filmi temaatika tekitas kohe kuulujutud nagu üritaks keegi või miski võtteid peatada.

6. "Vanapoiss" ("Oldboy")

Lõuna - Korea põneviku "Vanapoiss" ("Oldboy") staar Choi Min-sik pidi ühe stseeni jaoks sööma lausa nelja erinevat kaheksajalga, enne kui režissör sai kätte ideaalsed kaadrid. Min-sik on budist ning ta palus iga kord andestust, enne kui hakkas järgmist kaheksajalga sööma.

7. "Skippy"

Jackie Cooper oli 8-aastane, kui mängis 1931. aasta filmis "Skippy". Kui Jackie ei suutnud ühe stseeni jaoks pisarates nutta, lasi režissöör Norman Taurog ära viia poisi koera ja teeskles, et käskis lemmiku maha lasta. See pani aga Jackie nii hüsteeriliselt nutma, et poiss sai rolli eest isegi Oscari nominatsiooni.

Jackie kirjutas sellest hiljem oma autobiograafias "Please Don't Shoot My Dog".

8. "Candyman"

Tony Toddil, kes kehastas filmis üleloomulikku jõudu Candyman, olidki reaalsed mesilased selle ühe väga meeldejääva stseeni jaoks suus. Ta kandis kurgukaitset ning ei saanud õnneks ühtegi korda nõelata.

Jordan Peele ("Kao ära", "Meie") on praegu ametis ka "Candymani" uusversiooniga, kus lööb samuti kaasa Tony Todd.

9. "Tulnukas" ("Alien")

"Tulnuka", "Gladiaatori", "Blade Runneri" ja "Prometheuse" režissöör Sir Ridley Scott on oma ala meister: ta teab, kuidas vaatajaid ja näitlejaid mõjutada. Lisaks sellele teab Scott ka seda, kuidas panna näitlejad usutavalt tööle: ta ehmatab neid, et saada toores ja aus reaktsioon. Seda on Scott harrastanud juba mitmes filmis, kuid kõige kuulsam neist on tulnuka väljumise stseen ulmeõudusfilmis "Tulnukas".

Kõige toorem ja ausam "Tulnuka" seeria film on siiski esimene ja seda põhjusega: režissöör Scott teab, kuidas oma näitlejaid mõjutada.Vulture pani kokku suurepärase video, mis selgitab lahti ühe filmiajaloolise seiga: "Tulnuka" filmi kurikuulus stseen, kus tulnukas väljub esimest korda inimese kehast. Selleks inimeseks oli näitleja John Hurt ning stseeni filmimise ajal oli tema ainuke, kes teadis, mis juhtuma hakkab.

Scott ei lubanud teistele näitlejatele midagi öelda: neile kinnitati, et tegu stseeniga, kus näeme tulnukat ja see oli ka kõik. Stsenaarium oli selle koha pealt palju detailsem, aga režissöör soovis näha toorest reaktsiooni ja selle ta ka sai: üks näitlejatest minestas ja teine vajas rahunemiseks aega.

10. "Vaimude väljaajaja" ("The Exorcist")

Paul Bateson, kes mängis "Vaimude väljaajajas" ("The Exorcist") ühte radioloogi, mõisteti süüdi kuue mehe tapmises ja tükeldamises.

11. "Texase mootorsaemõrvad" ("Texas Chainsaw Massacre")

"Texase mootorsaemõrvade" võtetele toodi reaalne luukere ja päris loomade jäänused, et võttepaika veeldi võikamaks muuta.

Kuna filmi eelarve oli niigi väike, siis telliti reaalne luukere Jaapanist, sest nii oli palju odavam, kui lasta see endale ise teha.

12. "Texase mootorsaemõrvad" ("Texas Chainsaw Massacre")

"Texase mootorsaemõrvade" viimasel võttepäeval oli niivõrd palav, et koos võtteplatsil olnud valgustitega muutus kogu olukord lausa väljakannatamatuks. Need reaalsed kondid vägagi reaalsel luukerel hakkasid lausa küpsema. See tekitas aga niivõrd vastiku haisu, et meeskonnaliikmed hakkasid selle peale oksendama.

13. "Texase mootorsaemõrvad" ("Texas Chainsaw Massacre")

Võtteplatsile toodi prügiautoga üle 226 kilo surnuid loomi ja kui režissöör otsustas, et neil pole siiski neid surnuid loomi vaja, valati need bensiiniga üle ja pandi põlema. See tekitas omakorda niivõrd vänge haisu ja lämmatav suitsu, et keegi ei suutnud samal ajal enam võtteplatsil töötada.

14. "Võlur Oz" ("The Wizard of Oz")

Selle klassikalise filmi võtete ajal juhtusid igasugused õnnetused. Algupärane Plekkmees pidi rollist ära ütlema, sest hingas sisse alumiiniumipõhist grimmi ning see nakatas tema kopsud. Kurja nõia näitleja ja tema kaskadöör said mõlemad viga, kui ühe triki ajal ei käitunud pürotehnika nii nagu vaja. Isegi Toto (koer) murdis võtete ajal käpa.

Allikas: Buzzfeed