Poliitiline põnevik, dokumentaalfilm, sotsiaalne draamakomöödia – LUX Prize finalistid esindavad sel aastal väga mitmesuguseid stiile ja žanre. Kõik kolm filmi linastuvad originaalkeeles eestikeelsete subtiitritega ja on publikule tasuta.

Novembri lõpus auhinna koju viinud Makedoonia režissööri Teona Strugar Mitevska feministlik satiir "God Exists – Her Name Is Petrunya" toob vaataja ette ühe Makedoonia väikelinna, kus iga aasta jaanuaris viskab kohalik preester jõkke puust risti, mille järele sukelduvad sajad mehed. Leidjat ootab hea õnn. Seekord sukeldub vette ka Petrunya ja leiab risti enne teisi. Mehed on marus – kuidas julgeb naine nende rituaalist osa võtta? Aga Petrunya ei anna alla.

Teises võistlusfilmis "Cold Case Hammarskjöld" püüavad Taani režissöör Mads Brügger ja Rootsi eradetektiiv Göran Björkdahl lahendada Dag Hammarskjöldi müstilist surma 1961. aasta lennuõnnetuses Aafrika kohal. Oma uuringute käigus avastavad nad kaugelt hullema kuriteo kui seda on ÜRO peasekretäri tapmine.

Haarava poliitilise trilleri „The Realm“ keskmes on poliitiline korruptsioon ja küsimus – kui kaugele on inimene valmis oma võimu säilitamise nimel minema. Film räägib eduka ja karismaatilise Hispaania poliitiku langusest ja tema näiliselt igipüsiva mõjuvälja lagunemisest. Vaataja saab nautida kibedaid sõnalahinguid, närvekõditavaid tagaajamisi ja kokkupõrkeid uuriva ajakirjandusega.

Sissepääs seanssidele toimub elavas järjekorras. Avafilmile "God Exists – Her Name Is Petrunya" eelneb 6. detsembril kl 18.30 vastuvõtt kino Artise kohvikus. Filmiseansside algusaeg on 19.00.

Euroopa Parlament annab LUX Prize filmiauhinda välja igal aastal, et aidata kaasa avalikule arutelule Euroopa teemadel ning toetada Euroopa filmide levitamist. LUX filmiauhinna kolm finaalteost linastuvad samaaegselt kõigis 28 Euroopa riigis.