Eesti Televisioon toob pühadel vaatajateni rikkalikku programmi, sh paljude kodumaiste filmide tele-esilinastused. Pühadeaja võimas filmivalik saab alguse kolmapäeval, 18. detsembril värske dokfilmiga religiooniloolasest Marju Lepajõest. Tele-esilinastuste krooniks on suurfilm “Tõde ja õigus” uue aasta esimesel päeval, laste rõõmuks jõuab esmakordselt ETV ekraanile “Lotte ja kadunud lohed”.

ETV hingepuudutav filmivalik rõõmustab lausa kolme värske portreefilmiga, mis hiljuti kinodes linastunud ja sooja vastuvõtu saanud. Lisaks Marju Lepajõele jõuavad esmakordselt tele-ekraanile ka lood Tõnis Mägist ja Konstantin Vassiljevist. Dokfilmidele lisaks pakub ETV maiuspalana kaht uut kodumaist mängufilmi – kinodes vaatajarekordeid purustanud suurfilm “Tõde ja õigus” on ETV ekraanil 1. jaanuaril, veel enne seda tele-esilinastub 23. detsembril noore isa erakordne lugu mängufilmis “Võta või jäta”. Suurte ja väikeste Lotte-fännide ootusele vastu tulleb jõuab 28. detsembril ekraanile ka kolmas film “Lotte ja kadunud lohed”.

Pühadeaja tele-esilinastused ETV-s:

* Dokumentaalfilm “Marju Lepajõe. Päevade sõnad”: kolmapäeval, 18.12 kell 22.05
Vallo Toomla portreefilm varalahkunud Marju Lepajõest, filoloogist, religiooniloolasest ja Tartu Ülikooli usuteaduskonna õppejõust. Vaimuka sarmiga mõtestab Marju meie kaasaega, mil inimese vajadus ja võime süveneda on taandunud teisejärguliseks. Vaatajal on võimalus saata Marju Lepajõed tema mõtteteekonnal täpse sõna ja isikliku tõe poole.

* Mängufilm “Võta või jäta”: esmaspäeval, 23.12 kell 21.30
Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks valminud mängufilm on lugu 30-aastasest Erikust ja tema isaks kasvamise teekonnast. See on traagiline ja kohati koomiline lugu üksinda vastsündinud eest vastutama jäävast tavalisest eesti mehest, kellest saab igapäevaelu kangelane, Superman, kes on oma isaduse eest valmis küünte ja hammastega võitlema. Osades Reimo Sagor, Nora Altrov, Emily Viikman, Liis Lass, Adeele Sepp, Epp Eespäev, Andres Mähar, Egon Nuter, Mait Malmsten. Stsenarist ja režissöör Liina Trishkina-Vanhatalo, produtsent Ivo Felt.

* Dokumentaalfilm “Tõnis Mägi. Vaikus valguses”: neljapäeval, 26.12 kell 21.20
Režissöör Priit Pääsukese portreefilm Eesti muusika elavast legendist Tõnis Mägist, kes läbi elu mitmetahuliste keerdkäikude on jõudnud põneva maailmatunnetuseni, millest on kantud ka tema looming. Film annab vaatajale võimaluse lähedalt piiluda helilooja salapärasesse maailma ja olla kaasreisijaks teekonnal, mis muusikut inspireerib.

* Animafilm “Lotte ja kadunud lohed”: laupäeval, 28.12 kell 18.40
Janno Põldma ja Heiki Ernitsa poolt loodud Lotte tegelane saab kolmandas filmis endale väikese õe Roosi, kellega Lotte astub vastu uutele seiklustele, et kohtuda müütiliste tuldpurskavate lohedega. Tegelastele on andnud oma hääled Evelin Võigemast, Helmi Tulev, Mait Malmsten, Elina Reinold ja Sepo Seeman.

* Mängufilm “Tõde ja õigus”: kolmapäeval, 1. jaanuaril
Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks valminud suurfilm purustas kinodes kõik vaatajarekordid. Tanel Toomi mängufilm räägib haaravas pildikeeles Tammsaare loo uhkusest, lootusest, tõekspidamisest ning elukestvast võitlusest, kus tõe ja õiguse otsinguil tuuakse ohvriks perekond, lähikondlased ja iseend. Peaosades Priit Loog, Priit Võigemast, Ester Kuntu, Maiken Schmidt ja Simeoni Sundja. Režissöör ja stsenarist Tanel Toom, operaator Rein Kotov, helilooja Mihkel Zilmer, produtsent Ivo Felt.

* Dokumentaalfilm “Konstantin Vassiljev. Kastist väljas”: neljapäev, 2. jaanuaril
Madis Reimundi käe all valminud portreefilm ühest aegade parimast jalgpallurist Eestis – maestroks kutsutavast Konstantin Vassiljevist, kelle karjäär ei kulgenud sugugi veatult. Dokfilm avab inimest särava jalgpalluri kesta all ja filosoofina mõtestab Vassiljev lahti nii karjääri kõrghetked kui ka altminekud.

Esmakordselt ekraanile jõudvate kodumaiste linateoste kõrval pakub ETV ka ajatut filmiklassikat ning väärt valikut välismaistest dokumentaal- ja mängufilmidest, mh saab kaasa elada südamlikule loodusdokumentaalile “Väikese põhjapõdra Ailo suur seiklus”ja Taani jõuludraamale “See aeg aastast”. Filmiprogrammile lisaks jõuab ETV ekraanile neil pühadel suur valik liigutavaid ja lõbusaid erisaateid, uus kodumaine lühisari ning meeleolukaid kontserte meilt ja mujalt. Kõigest täpsemalt juba lähipäevil.