Iga episoodi alguses rõhutatakse, et tegemist on kõigest vandenõuteooriatega, mille kinnitamiseks ei ole tõendeid.

Episoodis räägitakse, et lääne riikide eriteenistused ostsid korrumpeerunud punastelt erinevat teavet Nõukogude Liidu sõjatehnika kohta, kuid probleemiks osutus selle läände transportimine.

Selleks kasutati "Balti äravoolutoru", mis käis läbi hiljuti iseseisvunud Eesti Vabariigi ja sealt otse Rootsi.

"Eestist oli saanud jätkuva külma sõja lahinguväli. Üheks põhjuseks oli geograafia. Seda riiki kasutati mitmete erinevate asjade smugeldamiseks läände - inimeste, narkootikumide ja igasuguse tundliku informatsiooni," räägib sarjas Mcleay ülikooli ajakirjanduse õppetooli juht Stephen Davis.

Sarja väitel oli varaste üheksakümnendate Eesti Vabariik koduks paljudele korrumpeerunud punaarmee esindajatele, kes teenisid kenakest raha sellega, et müüsid Nõukogude Liidu sõjatehnikat ja saladusi lääne julgeolekuteenistustele. Transpordiks kasutati parvlaeva Estonia, kuid Kreml ei kavatsenud seda enam välja kannatada.

"Salateenistused kasutasid ühistransporti, mille pardal olid sajad süütud inimesed. Nad mõtlesid, et kõik laevale pandud asjad on turvalises kohas. Oldi kindel, et Venemaa ei kavatse kuidagi seda teekonda segada, sest laeval on väga palju tsiviilisikuid. Estonial reisinud inimesed olid inimkilbid," räägib Davis.

Davies arvab, et lääne julgeolekuteenistused alahindasid Venemaa teenistuste jõhkrust. Punased paigaldasid laevale pommi ja lasid selle põhja, et takistada sõjasaladuste ja kauba liikumist läände.

Davies avaldab, et tema Briti julgeolekuteenistuses töötanud allika sõnul olid tol saatuslikul ööl Estonia pardal elektronkiibid, mis sisaldasid tähtsat informatsiooni Venemaa rakettide laskeulatuse ja täpsuse kohta.

Mehe arvates ei soovinud Venemaa eriteenistused Estoniat põhja lasta, nad soovisid laeva vigastada. Omamoodi hoiatuseks lääne julgeolekuagentuuridele.

Sarjas räägitakse lõpetuseks sellest, et Venemaa tegi pärast katastroofi läänega koostööd, et tõde avalikkuse ette ei jõuaks.

Estonia uppumisest rääkivat lõiku saab vaadata Netflixi "Conspiracy" kolmanda episoodi viimasel kümnel minutil.