Looduslikult kaunis ei ole mitte ainult Tartust 40 km ja Põlvast 14 km kaugusel Tartu-Põlva maantee ääres asuv Kiidjärve, vaid kogu see Põlvamaa kant. Enne etenduse algust tasub varuda pool päeva aega, et käia ära ka Kiidjärve teeristist 5 km edasi asuvas imelises Taevaskojas, kus filmiti näiteks 1970. aasta kevadel esilinastunud menufilmi “Viimne reliikvia” välivõtteid. Kuulus on Gabrieli ja Ivo kohtumise, Gabrieli pistodaga torkamise ning tema jõkkeviskamise stseen. Väike Taevaskojas on alles ja tähistatud ka nn Gabrieli mänd. Filmi võtted kestsid üldse üheksa kuud, 1969. aasta varakevadest sügiseni.

Kalmer Tennosaar. Foto erakogu

41 aastat hiljem võib olla tore kõndida samal kallasrajal ja meenutada, mida filmitegelased sal rääkisid.
Ivo: “Tead, Gabriel, juba lapsest saadik olen ma pidanud kuulama sinu targutusi. Kuula nüüd sina mind: kao siit! Ma pole sind näinud!”
Gabriel: “Et Agnes sulle jääks?”
Ivo: “Ma olen teoinimene, mitte targutaja. "Väepealik Ivo Schenkenbergi armuke", see ei kõla just halvasti.”
Gabriel: “Jaa, võib-olla küll. Mõne müüdava tüdruku jaoks.”
Ivo: “Me kõik oleme ühtmoodi müüdavad. Mõni on ainult natukene kallim kui teine.”
Haarab pistoda ja lööb selle Gabrielile selga.]
Ivo: “Kahju, et me kohtusime, sa rikkusid mul tänase päeva ära!”
Gabriel visatakse jõkke.
Ivo jõugu mees: “Kohe näha, et vanad sõbrad!”

Lisaks selelle tähtsale paigale on Taevaskojas veel hulgaliselt kauneid loodusradu, kus kõndida ja rahu nautida, enne kui hakata nautima Kalmer Tennosaare elust rääkivat etendust. Aga miks mitte tulla kohale eelmisel päeval ja tutvuda ka Ahjaga, kust on pärit kirjanik Friedebert Tuglas ja kus on tema muuseum? Miks mitte tutvuda Ahja jõe ürgoruga ning lähedal asuva Mooste mõisakompleksiga?

Esimene “Vana klaver ehk suusabaasis on tantsupidu" etendus on 31. juulil, järgmised kohe 1. ja 2. augustil ning 7. ja 8. augustil.

Jaga
Kommentaarid