STAR WARS: EPISODE III - THE REVENGE OF THE SITH

"Star Warsi" saaga


Skywalkeri saaga nimeline üheksast filmist koosnev seeria on jagatud kolmeks erinevaks triloogiaks. Kõik algas originaalse triloogiaga - "Uus lootus" ("A New Hope", 1977), "Impeeriumi vastulöök" ("The Empire Strikes Back", 1980) ja "Jedi tagasitulek" ("Return of the Jedi", 1983).

Saaga jätkus 16 aastat hiljem eellugude triloogiaga, kui 1999. aastal linastus "Nähtamatu oht" ("The Phantom Menace". Selle järgnes aastal 2002 "Kloonide rünnak" ("Attack of the Clones") ja 2005. aastal linastunud "Sithi kättemaks" ("Revenge of the Sith"). 2012. aastal liikus "Star Wars" Lucasfilmi käest Disney alla ning 2015 alustas ka viimane triloogia. Samal aastal linastus "Jõud tärkab" ("The Force Awakens"), millele järgnes "Viimased jedid" ("The Last Jedi", 2017) ning seeria viimane "Skywalkeri tõus" ("The Rise of Skywalker", 2019).

Antud seeria jaoks oluliseks teoseks on ka 2008. aastal linastunud "The Clone Wars", mis oli küll animeeritud, kuid sisaldas fännide ja universumi jaoks palju olulist informatsiooni. 2016. aastal alustati ka "Star Warsi" antoloogia filmid, millega parandatakse erinevaid auke suuremas narratiivis ning jagatakse rohkem tausta karakteritele, keda ehk muidu ei saanud nii palju kasutada kui oleks soovinud.

STAR WARS: THE CLONE WARS

Esimene selline oli "Rogue One: Tähesõdade lugu" ("Rouge One: A Star Wars Story", 2016) ja teine "Solo: Tähesõdade lugu" ("Solo: A Star Wars Story", 2018). Hetkel oleme juba saanud saanud 12 täispikka filmi, kuid see pole muidugi kõik. Veel on olemas kaks Ewokide filmi aastast 1984 ja 1985, veider "Star Wars Holiday Special" aastast 1978 ning suures koguses videomänge, koomikseid ja erinevaid seriaale, millest hetkel kõige olulisem on "The Mandalorian".

Massiivne kultuurifenomen ei saabunud ilma rahalise eduta - terve frantsiis on kokku teeninud üle 10 miljardi dollari (10,003,414,912), olles sellega teisel kohal kõige edukamate filmiseeriate hulgas, kaotades Disney enda Marveli filmidele (23 filmi ja 22,6 miljardit dollarit). Terve seeria edukaim on viimase triloogia esimene teos, teenides üksinda üle 2 miljardi. Hetkel on teada, et on tulemas täiesti uus triloogia, mis enam ei ole seotud Skywalkeritega ning veel vähemalt üks antoloogiafilm.

Kriitikute ja publiku poolt on kõige paremini vastu võetud neljas, viies ja seitsmes film. Kõige halvemini on terve eellugude triloogia ning saaga viimane film, mis hetkel on alles kinodes. "Rogue One" on terve selle filmiuniversumi üks paremini hinnatud teoseid ning tegemist on ka minu isikliku lemmikuga, sest see tõestas, et "Star Warsi" universumis saab rääkida head lugu kui seda ainult soovida. "Star Warsi" filmid on kokku võitnud seitse Oscarit, millest tervelt kuus võttis 1977. aasta "Uus lootus". Nomineerinud on need 34 korda ning kõik võidud on olnud ainult tehnilistes kategooriates. Muusika eest on seeriale antud kuus Grammy auhinda.

STAR WARS: EPISODE II - ATTACK OF THE CLONES

Esimene triloogia


Kuna põhiline numbrite ja statistika pool on nüüd enam vähem kaetud, siis on aeg sukelduda sügavamale ja vaadata natuke lähemalt, et mis, kuidas, miks ja millal. Alustame originaalse triloogiaga, mida põhimõtteliselt kõik fännid üksmeelselt peavad kõige paremaks ning pean tunnistama, et olen sama meelt. Proovin selgitada, et miks see nii on. Tegemist on kosmoseooperiga, mille keskmes on üks perekond - Skywalkerid. Sellest siis ka nimi - Skywalkerite saaga.

Algupärase triloogia vahendusel saime tuttavaks selliste asjadega/nimedega nagu Han Solo, Darth Vader, Luke Skywalker, printsess Leia, Jedi, valgusmõõk, rünnakrühmlane (ingl. Stormtrooper), Surmatäht, Chewbacca, R2D2, 3CPO, Millennium Falcon ja Obi-Wan Kenobi.

Isegi kui keegi pole näinud ühtegi "Star Warsi" teost, siis on inimesed kuulnud üleval nimetatud tegelasi, asukohti ja esemeid. See märgib aga "Star Warsi" kultuurilise ulatuse mõju ja ka seda, et saaga pole mõeldud ammu enam ainult nohikutele. "Star Wars" muutis filmimaailma tehnoloogia ja efektid, andes meile palju erinevaid filme, mida me poleks muidu kunagi saanud. Isegi muusika ja visuaalne stiil on sedavõrd levinud, et inimesed oskavad koheselt öelda, et see on pärit just "Star Warsi" filmidest.

Originaalse triloogia suurimad näitlejad olid Harrison Ford (Han Solo), Carrie Fisher (Leia Organa), Mark Hamill (Luke Skywalker), James Earl Jones (Darth Vaderi hääl) ja Peter Mayhew (Chewbacca). Originaalne triloogia on ka ainukene, kus Darth Vader sellisel aktiivsel kujul figureerib. Kogu lugu algab sellega, kuidas Darth Vader ja tema rünnakrühmlased arreteerivad printsess Leia Organa, kes on tuntud vastupanu liikumise liige. Enne lõksu langemist saadab Leia oma ustava droidi R2D2 salajasele missioonile, et too viiks Surmatähe hävitamiseks mõeldud joonised Tatooine'i nimelisel planeedil resideeruvale Obi-Wan Kenobile.

Star Wars

Obi-Wan Kenobi on Jedi sõdur, kes suudab kasutada salajast maagilist väge nimega Jõud, mis lubab keskkonda mõtte jõuga manipuleerida. Lisaks on Jedi sõduritele omane valgusmõõkade kasutamine. R2D2 koos teise droidiga 3CPO langevad hoopis farmiposi Luke Skywalkeri omandusse, kes elab keset tühermaad koos tädi ja onuga. Luke aitab asjade kokkulangemise järel kahel droidil leida Obi-Wan Kenobi, kes nüüd ütleb noorele mehele, et tundis tema isa Anakin Skywalkerit. Nimelt oli Anakin tema õpipoiss, kelle Darth Vader hiljem ära tappis ning nüüd on Obi-Wan Kenobi sooviks, et ka Luke hakkaks Jedi sõduriks ning läheks printsess Leiale appi.

Peale seda kui Luke ja Obi-Wan saavad teada, et poisi farm on hävitatud, palkavad nad smugeldajad Han Solo ja Chewbacca, et minna nende imelise lennumasinaga Millenium Falcon teekonnale, et minna printsess Leia koduplaneedile Alderaan. Sinna jõudes saavad nad teada, et terve planeet on hävitatud planeedi suuruse masina poolt, mis kannab nime Surmatäht. Läbi erinevate sündmuste päästavad Luke ja Han Solo printsess Leia ja viivad Surmatähe plaanid vastupanu liikumise kätte, lootusega leida mõni fataalne viga, mille abiga antud surmariist peatada. See lõpuks neil ka õnnestub, aga sellega sai lugu alles alguse.

1980. aastal linastunud "Impeeriumi vastulöök" alustab sealt, kus eelmine lugu pooleli jäi - Surmatähe hävitamine. Selles osas sai filmimaailm tuttavaks sellise tegelase nagu Yoda, kes räägib sõnad teises järjestuses. Kindlasti me kõik teame, kellest on jutt. Lugu leiab aset kolm aastat hiljem ja algab Impeeriumi rünnakuga mässajate baasile Hothi planeedil, ajades niigi nõrga vastupanu veelgi enam laiali. Samal ajal juhendab Obi-Wan Kenobi hing Luke Skywalkerit minema Dagobahi planeedi soode keskele, kust ta leiab salapärase Jedi meistri Yoda.

Rogue One: A Star Wars Story (2016) - filmstill

Luke õpingud jäävad pooleli, kuna Darh Vader püüab kinni Han Solo ja printsess Leia, meelitades sedasi noore Luke'i lõksu. Seal leiab aset üks terve seeria ikoonilisemaid valgusmõõkadega võitluseid, kust on pärit kaks olulist kultuurilist väljendit. Esimene on moment, kus Luke seisab kõrgel üleval ja Darth Vader on all ja Vader ütleb, et "Obi-Wan on sind hästi õpetanud." Siin vihjab ta Obi-Wan Kenobi ja tema enda lahingule, mida fännid nägid alles 20+ aastat hiljem eellugude triloogias, kust on pärit kuulus lause "I have the high ground".

Teine suur lause sellest lahingust on ka suur spoiler, kus Darth Vader paljastab, et on tegelikult Luke Skywalkeri isa. Internetis ja meie enda mälestustes oli see lause "Luke, I am your father", kuid tegelikult Darth Vader ütleb: "No, I am your father!" kui Luke süüdistab teda enda isa tapmises.

Aastal 1983 ilmus originaalse triloogia viimane teos nimega "Episode VI: Return of the Jedi", mille tegevustik on umbes aasta peale Darth Vaderi suurt paljastust. Sellest filmist on pärit oluline tegelane Emperor Palpatine, kelle nimi peaks olema eriti tuttav neile, kes värskelt kinos üheksandat filmi on vaadanud. Siin filmis sai prominentsema rolli väljend "Sith", mis nüüd sai defineeritud kui Force jõu tumeda poole kasutajad. Jedi sõduri vastand või teine pool. Lisaks on siit pärit ka Jabba the Hut ja kuulus printsess Leia bikiinide komplekt, mis on domineerinud meeste seksuaalfantaasiaid juba aastakümneid.

Solo: A Star Wars Story (2018) - filmstill

Kolmas film annab veelgi enam valgust Anakin Skywalkeri (Darth Vaderi) minevikule, kust selgub ka näiteks, et Leia Organa on samuti tema laps, tehes printsess Leiast ja Luke Skywalkerist õe ja venna. Andes fännidele muidugi palju kõneainet nende ekraanil olnud suudluse üle. Lugu algab sellega kuidas Luke liitub Leia ja Lando (Han Solo sõber ja Cloud City kuberner) katsega päästa külmutatud Han Solo gängsteri Jabba the Hut käest. Peale õnnestunud päästmist Luke naaseb Dagobahi planeedile Yoda juurde, et enda treening lõpetada, kuid leiab vanameistri surivoodilt. Yoda kinnitab, et Darth Vader on tõepoolest tema isa ning noor Luke peab temaga taaskord võitlema, et enda treening lõpuni viia. Samal ajal vastupanu proovib jagu saada uuest Surmatähest. Film lõpetab pika võitlusega Darth Vaderi ja Luke Skywalkeri vahel, kust on pärit kuulus Darth Vaderi surmastseen. Kogu asja vaatab pealt Emperor Palpatine, kes ise lõpuks ohvriks langeb, kuid nagu viimane film meile näitas, siis surm ei ole päris nii lihtne.

Teine triloogia


Originaalne triloogia oli massiivselt edukas, kuid kuna George Lucas tundis, et tehnoloogia polnud seal kus ta oleks soovinud, siis edasine areng antud frantsiisis jäi seisma. Areng siiski ei võtnud kaua aega, seega juba 1999 alustas järgmine triloogia, seekord siis eellugude oma, mille keskmes oli kolm põhilist teemat: Galaktika Vabariik, Jedi väljasuremine ning Anakin Skywalkeri muutumine Darth Vaderiks. Eellugude triloogia staarid on järgmised nimed: Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi), Natalie Portman (Padmé Amidala), Liam Neeson (Qui-Gon Jinn), Ahmed Best (Jar-Jar Binks), Samuel L. Jackson (Mace Windu), Jake Lloyd (Anakin, esimene film ainult) ja Hayden Christensen (Anaking, teine, kolmas ja seitsmes film).

Star Wars

Eellugude trilooga on ülekaalukalt kõige halvemini vastuvõetud, kuid see ei tähenda, et siin ei oleks olulisi ja põnevaid asju. Siit triloogiast on pärit näiteks kõige lahedam Sith terves seerias - Darth Maul. Siit on pärit vastuoluline Jar-Jar Binks, kes osade fännide meelest on halvim karakter, teiste arvates jällegi tore lisa. Tegelikult oli antud karakter lihtsalt tehnoloogiline muskel, sest oli 100% loodud arvutitega. Siit on pärit ka kaks tugevat Jedi meistrit Qui-Gon Jinn ja Mace Windu, kelle pilte ja meeme internet täis on.

Esimene film kandis nime "Episode I: The Phantom Menace" ning alustab tegevust 32 aastat enne neljanda (esimese) filmi sündmuseid. Siin tutvume Galaktiga Vabariik nimelise ühendusega, mis koheselt on sunnitud minema Naboo nimelisele planeedile, sest salapärane Trade Federation on selle ära blokeerinud, selge kavatsusega see vallutada. Sinna liiguvad Qui-Gon Jinn ja tema õpilane Obi-Wan Kenobi. Trade Federationi liider ja Sithi sõdur Darth Sidious on tegelikult ka senaator Palpatine, luues läbi enda organisatsiooni uusi võimalusi võimu võtmiseks Galaktika Vabariigis. Kaks Jedi meistrit kohtavad Naboo kohalikku elanikku nimega Jar-Jar Binks, kelle elu nad päästavad. Gungan rassist pärit sõdur on neile tänulik ja tänutäheks aitab leida tee kuninganna Padme Amidala juurde.

Kõik koos Naboo planeedilt põgenedes saab nende laev viga ja nad maanduvad Tatooine planeedil, kus kohtavad üheksa-aastast orjapoissi nimega Anakin Skywalker. Qui-Gon Jinn päästab poisi vabadusse uskumusega, et too on "chosen one". Väljavalitu on vihje Jedi ordu ettekuulutusele peagi tulevast Jedi sõdurist, kes toob täieliku tasakaalu Jõu kasutamisesse. Natukene peale seda toimub terve saaga eepilisem mõõgavõitlus Qui-Gon Jinn ja Darth Maul vahel. Veidi hiljem viib Qui-Gon Jinn noore Anakini Jedi nõukogu ette, et temast enda ametlik õpilane teha, kuid Yoda tunnetab, et poissi on liiga kerge teisele poole meelitada ning ei luba seda.

Film Review - Star Wars: The Rise of Skywalker

Kuninganna Padme samal ajal annab tunnistusi vabariigi senati eest, teadmata et senaator Palpatine on tegelikult rünnakute taga. Filmi sündmused saavad otsa kui Padme viiakse tagasi Naboole, kus too saavutab kohalike toetuse tulevaste võitluste jaoks.

Järgmine film ilmus juba 2002 ning kandis nime "Episode II: Attack of the Clones". Siit filmist tuleb päris mitu olulist nime nagu Count Dooku, Jangu Fett ja Boba Fett. Filmi sündmused algavad kümme aastat peale episood ühte. Kuninganna Padme Amidala elu prooviti võtta ning nüüd tema kaitseks määratakse Jedi meister Obi-Wan Kenobi ja tema õpilane Anakin Skywalker (nüüd siis 19-aastane). Obi-Wan läheb palgamõrvari jälgedes, samal ajal kui Padme ja Anakin taganevad tagasi Naboole, kus on ohutum. Muidugi Padme ja Anakin armuvad, kuid hoiavad enda suhte saladuses, sest Jedi nõukogu reeglid ei luba selliseid suhteid.

Palpatine, kes on nüüdseks kantsler, planeerib tõmmata terve galaktika nö "kloonide sõtta", mis toimuks Jedi sõdurite ja kloonide armee ning Confederacy of Independent Systems vahel, mida juhib endine Jedi meister Count Dooku. Dooku on Qui-Gon Jinn õpetaja ja Palpatine Sith tumeda kunsti õpilane, seega kõik sündmused on kurja Palpatine taktikepi järgi. Obi-Wan jõuab samal ajal enda seiklusega salapärasele Kamino planeedile, kust avastab massiivse kloonide tootmise tehase, mis pidavat olema Jedi sõduritele abiks. Sealt saab teada, et algne geenimaterjal on pärit palgamõrvarilt Jango Fett, kes on ka mees, kes proovis Padme elu võtta.

Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) - filmstill

Obi-Wan seejärel jällitab põgenevat Jango Fetti ja tema enda kloonist poega Boba Fetti planeedile Geonosis. Padme ja Anakin samal ajal uurivad Anakini ema kohta ning pika uurimise järel leiavad naise ülesse ainult selleks, et näha teda suremas. Anakin suures vihas tapab terve tema ema hoidnud hõimu. Obi-Wan avastab, et Count Dooku ehitab enda droidide armeed, kust algab suurem lahing, mille tulemusel Palpatine saab veelgi enam võimu ja Anakin kaotab parema käe. Filmi lõpuks Padme ja Anakin abielluvad saladuskatte all.

Kolmas film võttis kiirelt tumedamad toonid, sest oli vaja sündmustega jõuda momenti, kust terve Star Wars alustas. 2005 linastus "Episode III: Revenge of the Sith", mida fännid ootasid, sest kõiki huvitas moment kui Anakin muutub Darth Vaderiks. Sündmused jätkuvad nüüd kolm aastat peale koonide sõja algust. Obi-Wan ja Anakin lähevad taaskord päästma Padmet, seekord droidi armee komandöri General Grievouse käest. Padme ja Anakini taaskohtumisel saab Anakin teada, et Padme on rase, peale mida hakkab mees nägema nägemusi kuidas naine sünnitusel sureb. See tekitab temas vastuolu ning tugevat soovi leida lahendus selle sündmuse peatamiseks.

The Mandalorian (2019 - ) - filmstill

Paltpatine, kes on terve sõja lavastanud, et Jedi ordu ära hävitada, paljastab ennast kui Darth Sidious ning pakub enda õpetusi Anakinile, et too saaks kasutada tumedaid jõude enda naise päästmiseks. Ta määrab Anakini ka Jedi nõukogusse, kuhu ta võetakse, kuid talle ei anta tiitlit kui Jedi meister, mis teeb ta kurjaks. Samuti ei meeldi talle Jedi nõukogu palve Palpatine järgi luurata, liikudes sedasi aina tumedama pole lähedale. Läbi erinevate sündmuste Anakin reedab Jedi ordu, aitab tappa Mace Windu ja noored Jedi õpilased, viies sellega terve ordu väljasuremise äärele.

Samal ajal kui Palpatine ristib Anakini ümber Darth Vaderiks, annab Obi-Wan Padmele teada, et Anakin on nad reetnud. Anakin võtab Padme ja Obi-Wani koos olemist kui reetmist ja proovib Padme tappa, kuid Obi-Wan sekkub ja nende kahe võitlus kulmineerub Anakini jäsemete kaotamise ja laavas põlemisega. Siit on pärit ka kuulus "I have the high ground" lause, mida Obi-Wan Kenobi enda õpilasele ütleb.

Palpatine päästab Anakini pannes ta musta armorisse, peale mida nimetab Galaktika Vabariigi ümber Galaktika Impeeriumiks. Nimetab Jedi sõdurid reeturiteks ja kloonid ümber Stormtrooperiteks. Padme samal ajal sünnitab kaksikud Luke ja Leia ning ise sureb. Obi-Wan annab Leia perekond Organale kasvatada planeedil Alderaan ning ise viib noore Luke'i tema tädi ja onu juurde, jäädes sinna lähedale pakku tema üle vaatama. Siit liiguvad sündmused edasi originaalse triloogia juurde.

Kolmas ja viimane triloogia


Aastal 2015 Disney ostis hiigelsumma eest Lucasfilm ettevõttele kuulunud teosed ning koheselt hakkas tootma uut ja viimast Skywalkeri triloogiat. Esimest filmi ei pidanud kaua ootama, sest see ilmus juba 2015 aasta lõpus ja kandis nime "Episode VII: The Force Awakens". Põhilised staarid, kes ülesse astuvad on Daisy Ridley (Rey), Adam Driver (Kylo Ren), John Boyega (Finn) ja Oscar Isaac (Poe Dameron). Uue saaga põhiline kurjam on Supreme Leader Snoke, kelle alluvuses Kylo Ren alustab.

STAR WARS: EPISODE V - THE EMPIRE STRIKES BACK

Filmi sündmused on 30 aastat peale kuuendat filmi ning keskenduvad noorele naisele nimega Rey, kes veedab enda aega lagunenud masinatest erinevaid juppe kokku kraapides ja neid siis maha müües. Luke Skywalker on kadunud ning Galaktika Impeeriumi jääkidest on saanud Esimene Ordu, mida juhib Supreme Leader Snoke. Tema eesmärgiks on hävitada Luke Skywalker ja Uus Vabariik. Endiselt olemas vastupanu liikumine, mida nüüd juhib Leia Organa. Vastupanu piloot Poe Dameron saab enda valdusesse kaardi Luke Skywalkeri asukohaga, kuid enne kui saab selle vastupanu kätte toimetada, ta püütakse kinni Esimese Ordu leitnandi Kylo Reni poolt.

Kylo Ren on Leia ja Han Solo poeg nimega Ben Solo. Endine Jedi õpilane enda onu Luke Skywalkeri käe all, kes meelitati tumedale poolele Snoke'i poolt. Poe väikene droid BB-8 põgeneb kaardiga ning satub kokku Rey'ga, kes võtab droidi endale. Kylo Ren samal ajal piinab Poe Dameroni käest info droidi kohta välja ning asub seda jällitama. Defektne Stormtrooper FN-2184 päästab Poe ning nad koos põgenevad. Poe annab talle nimeks Finn. Siit tõuseb vaikselt ka müsteerium Rey päritolu kohta.

Põgenemisel nende laev teeb ebaõnnestunud maandumise ja Finn põgeneb arvamusega, et Poe on surma saanud. Peagi Finn, BB-8 ja Rey leiavad üksteist ning Millenium Falconi, mille pardal minema lendavad. Nende tee peatatakse Han Solo ja Chewbacca poolt, kes nõustuvad neid aitama, et viia BB-8 ja kaart vastupanu juurde. Samal ajal Esimene Ordu muutis terve planeedi üheks suureks relvaks ja kasutavad seda, et jõudu demonstreerida. Relva nimi on Starkiller Base.

Luke'i asukohta sisaldav kaart ei ole täielik ning seda uurides Rey avastab endas oskuse kasutada Jõudu. Tal on nägemused ja tõmme Anakin Skywalkeri valgusmõõga suunas. Sealt edasi kõik liiguvad Starkiller Base peale, et see hävitada. Lahingu käigus kohtuvad Han Solo ja tema poeg Kylo Ren, kus Han Solo lõpuks sureb. Starkiller Base hävineb natukene peale seda kui Kylo Ren kaotab valgusmõõkade lahingus noorele Rey'le, kellel pole mingit kogemust ei võitlemises kui Jõu kasutamises.

STAR WARS: EPISODE VI - RETURN OF THE JEDI

Natukene hiljem R2D2 taastab kaardi Luke'i asukohaga veeplaneedile Ahch-To, kus esimene film lõppeb Rey ja Luke'i esimese kohtumisega. Kui see sisu tundus tuttav, siis Teil on täiesti õigus - tegemist on põhimõttelise neljanda episoodi koopiaga. Juba kaks aastat hiljem tuli kaheksas film nimega "Episode VIII: The Last Jedi", mis jätkab täpselt sealt kus eelmine pooleli jäi - väikesel saarel kus Rey ja Luke kohtusid. Rey nüüd proovib Luke'i veenda ennast õpetama, samal ajal olles vaevatud mälestustega lapsepõlvest ja enda vanematest.

Rey ja Kylo Ren hakkavad üksteisega suhtlema kasutades Jõudu viisil, mida pole ükski Jedi varem teinud. Seda asja nimetatakse duaalsuseks. Kylo ja Snoke on vastupanu jälgedel, kuid ei suuda neid tabada. Rey eemaldub Luke'i juurest, et päästa Kylo Ren tumeda poole käest, kuid tulemuseks aitab tal hoopis Snoke'i eemaldada, et Kylo Ren saaks ise valitseda. Rey naaseb Luke'i juurde, kus too nüüd õpetab Rey välja kui Jedi sõdur. Lõpuks kõik osapooled kohtuvad planeedil Crait, kus asub vastupanu peakontor.

Kylo Ren on võidu äärel kui äkiliselt ilmub Luke Skywalker. Näiliselt võitmatu Luke võidab piisavalt aega, et vastupanu saaks põgeneda. Luke naaseb tagasi enda planeedile ja vaikselt sureb, et liituda Jõuga nagu kõik teised Jedi sõdurid enne teda. Leia ütleb nüüd Rey'le, et tema on viimane Jedi ja vastupanu sõltub temast.

Lõpuks oleme jõudnud värskelt kinodesse tulnud viimase filmini nimega "Episode IX: Rise of Skywalker". Tohutu tempoga teos on rohkem nostalgia teekond fännidele kui midagi muud. Siin loobitakse vastuseid vasakule ja paremale, ka küsimustele, mida keegi ei küsinud. Siin kohtuvad Jedi ja Sith, Esimene Ordu ja vastupanu ning Rey ja Kylo Ren.

Sündmused on nüüd aasta aega hiljem peale Luke Skywalkeri surma ning Palpatine on tagasi. Tuleb välja, et Palpatine on terve aega sündmuseid ja Esimest Ordu kontrollinud salajaselt planeedilt Exegol. Tal on äkiliselt olemas terve galaktika suurim vägi uusi ja võimsaid masinaid nimega Star Destoryers, millest iga masin on võimeline ühe lasuga planeeti hävitama. Palpatine annab Kylo Renile ülesande leida ülesse Rey ja tema hävitada. Nüüd saame ka teada, et Rey perekonnanimi on Palpatine ja on kurjami otsene lapselaps, hoides mehe enda jõudu.

Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977) - filmstill

Enamus filmist on Rey ja Kylo Reni vaheline dialoog ja Jõu ümber defineerimine. Nad kohtuvad mitu korda, kus Kylo Ren kaotab mitu korda kuniks lõpuks Rey tõmbab ta tagasi Ben Solo poolele, nad suudlevad ja siis Kylo sureb peale seda kui on Rey ellu äratanud. Rey hävitab Palpatine samal ajal kui vastupanu võidab seda suurimat armaadat, kasutades ainult käputäis tsiviilsõidukeid. Leia sureb ära suheldes viimast korda enda pojaga. Rey lõpuks naaseb Tatooine planeedile ja matab Luke'i ja Leia valgusmõõgad Skywalkeri farmi. Seal kui küsitakse tema nime, siis Rey ütleb uhkelt, et Rey Skywalker, loobudes sellega enda pärandist ja võttes sellega endale Ben Solo oma.

Star Warsi suhe kriitikaga


Siiani jõudes peaks nüüd olema selge, et mida Star Wars endas sisaldab - mis on mis ja kes on kes. Muidugi ei ole siia lisanud eraldiseisvaid filme ja seriaale, kuid need pigem parandavad auke, mida põhiseeria filmid on maha jätnud. "Rogue One" räägib sellest, et kuidas vastupanu sai Surmatähe plaanid enne episoodi IV ning miks Surmatäht üldse omas sellist fataalset viga. "Solo" räägib Han Solo elust enne Star Warsi, andes konteksti asjadele, millest enne olime ainult kuulnud läbi dialoogi.

Star Wars minu jaoks ei ole kunagi olnud midagi sügavat - narratiiv on pealiskaudne ja karakterid ühetahulised, kus esile tungib märul ja tehniline demonstratsioon. Siiski esimene triloogia on kõige enam imponeeriv, sest seal on tunda pingutust. Sooviti teha midagi uut ja vägevat, mis hiljem muutus uhkuseks ja kohustuseks. Enam ei tõmmanud. Viimane triloogia on eriti lohakas ning näiliselt isegi ei proovigi enam, sest "Star Wars müüb nagunii" ja nad tegelikult ju ei eksi. Raha printimine töötab suurel tuhinal.

Originaalne triloogia tihti unustas lugu rääkida. Jäi ise ennast imetlema ilusa valguse ja visuaali taha, et ei märganud selgeid puudujääke. Teine triloogia unustas ära karakterite teekonna - kõik oli defineeritud juba esimesel kohtumisel ning selliselt nendega jätsime ka hüvasti. Visuaalselt muidugi taaskord kõva tulemus ja isegi Jar-Jar Binks polnud nii tüütu kui narratiivi otsimine. Siiski leidsin, et filmid pole just vastu meelt ja vaatasin ära ilma erilist pingutuseta.

Nüüd kui viimane trilooga algas olin juba ilusti kolmekümne kandis. Standard natukene kasvanud ja täna ei ole enam nii kerge kedagi imelise audiovisuaalse kogemusega ära meelitada ning nagu selgus, vead on kergemini märgatavad. Vahel isegi päris raske vaadata. Episood VII oli tore tagasivaade ja kopeeris iseennast nostalgilise efekti nimel ning see toimis. Inimesed olid nõus andestama ning seda tegin ka mina, kuid Rey on jube karakter. Suurim viga ehk terves Star Warsi universumi.

Kaheksas episood oli puhas paroodia - ei saanud aru, et kas see peaks olema tõsine film või mitte. Rey läks veelgi hullemaks. Üks karakter iga asja jaoks - imeline inimene, kes teab ja oskab kõike ilma ühtegi seletust pakkumata. Igav läbi ja lõhki, odav Leia-Luke-Han Solo koopia. Kaheksas film tegelikult juba ununes natukene peale selle nägemist. Ja siis saabus see üheksas.

Üheksas ei ole pettumus, sest ma ei oodanud midagi. Force (jõu) kasutamise reeglid enam ammu ei kehtinud, terve film oli maksimaalselt täistopitud vanu näitlejaid, kes veel elus, et ikka keskealisi fänne erutada ja narratiiv ei oma mingit loogikat ega kanna vett. Kiire tempo tappis igasuguse tähelepanu võime, seega filmi ajal ei jõua lihtsalt mõelda vigadele, kuid juba paar minutit peale kinosaalist eemale astumist ei suuda uskuda, et see oligi nende suur lahendus 42 aastat kestnud filmiseeriale. Kylo Reni oli viga, Rey oli viga...

Halb kriitika muidugi ei muuda siin midagi - Star War on edukas, ülisuur bränd. Hetkel on "The Mandalorian", mis on suurepärane seriaal. Meil on videomäng "Jedi Fallen Order", mis on taaskord suurepärane. Meil on olemas Vana Vabariik saaga, meil on Jedi akadeemia saaga ja veel palju muud, millest pole suuri ekraniseeringuid veel tehtud. Star Wars jätkub kui kultuurifenomen ning usun, et kirjutan selliseid artikelid ka kolmekümne aasta pärast kui lahkan järgmist saagat.

Head vaatamist.