Aasta skandaal

PEREKONNA HÄBIPLEKK Prints Andrew (59) viis oma seksiskandaaliga kroonitud peade maine katastroofiliselt alla.

Ehkki terve aasta vältel räägiti maailma meedias pidevalt Sussexi hertsoginnat Meghanit ümbritsevatest skandaalidest, sai Briti kuningakoja suurimaks häbiplekiks sel aastal hoopis prints Andrew. Kroonitud pea oli hea sõber ärimehest pedofiili Jeffrey Epsteiniga ning väidetavalt kuulus ta eksklusiivsesse seksiklubisse, kus kasutati ära alaealisi tüdrukuid. Kuigi prints on tõrjunud kõiki väiteid, nagu oleks temagi olnud suhtes noorte seksiorjadega, tuli novembri lõpus ametlik teade, et Andrew ei jätka enam kuninglike kohustuste täitmist.

Aasta beebi

JÄRJEKORRAS SEITSMES Maikuus rõõmustati pisikese Archie Mountbatten-Windsori sünni üle.

6. mail sündis Sussexi hertsogi Harry ja hertsoginna Meghani perre poeg Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Maailma üheks kõmulisimaks beebiks tituleeritud poisslapse ümber keerlesid skandaalid juba enne tema kauaoodatud sündi. Nimelt otsustas Meghan, et tema ei soovi sünnitada suure meediakära saatel, nagu seda oli teinud Cambridge'i hertsoginna Catherine ja ka mitmed teised kroonitud pead. Selle asemel tuli Archie ilmale suure saladuskatte all ning avalikkust teavitati sünnitusest alles kümme tundi pärast tema sündi.

Värsked vanemad olid ebatraditsioonilised mitmes muuski aspektis. Näiteks ei lubatud meediat Archie ristimisele ning siiani pole avalikustatud, kes on kuninganna lapselapselapse ristivanemad.

Aasta kihlumine

JÄRJEKORDNE PULM Kui 2018. aasta sügisel sai tanu alla printsess Eugenie (29), siis järgmisel aastal saab ausaks naiseks tema õde Beatrice (31), kes kihlus septembrikuus ärimees Edoardo Mapelli Mozziga (36).

Tuleval kevadel kõlavad taas kord pulmakellad Briti kuningakojas, sest sel sügisel teatas printsess Beatrice, et tema ja ärimees Edoardo Mapelli Mozzi on kihlunud. Kindlat kuupäeva pole veel välja kuulutatud, sest noorte tähtsat päeva on varjutamas Beatrice'i isa, prints Andrew skandaal. Väidetavalt jättis printsess ära ka oma kihlumispeo, sest ta ei soovinud, et paparatsod tuleksid tema isa jahtima.

Beatrice ja Edoardo suhe on kestnud kuningliku perekonna mastaapides suhteliselt lühikest aega. Väidetavalt hakkasid noored kohtingutel käima 2018. aastal, kuid esimest korda jäid nad kaamerate ette alles sel kevadel. Pärast abiellumist teeb Beatrice ajalugu sellega, et temast saab Briti kuningakoja esimene printsessist kasuema. Nimelt on Edoardol eelmisest kooselust kaheaastane poeg Wolfie.

Aasta ümber­korraldus

Oktoobris teatas Rootsi kuningakoda, et suur osa seni õukonda kuulunud kroonitud peadest ei pea enam täitma kuninglikke kohustusi. Printsess Madeleine’i ja prints Carl Philipi lastele jäävad otsusest hoolimata alles tiitlid, mis nad on sündides saanud, kuid nende järeltulijad enam tiitleid ei päri. Otsuse eesmärk on suurendada tulevase kuninganna ehk kroonpritsess Victoria mõjukust ning vähendada printsi ja printsessi kohustusi.

Aasta visiit

LAULASMAAD NAUTIMAS Taani kuninganna auks korraldati pidulik õhtusöök Arvo Pärdi keskuses.

Eestit külastasid sel aastal mitmed kroonitud pead, kuid üks meeldejäävamaid siniverelisi, kes meie riiki külastas, oli kindlasti Taani kuninganna Margrethe II. Maailma värvikaimaks monarhiks tituleeritu saabus juunikuus Tallinna vaatemänguliselt kuningliku jahiga Dannebrog. President Kersti Kaljulaid läks kroonitud peale vastu, seilates Admiral Bellingshausenil.

Margrethe II auks korraldati Estonia kontserdisaalis galakontsert "Eesti 100 ja Dannebrog 800", kus osalesid mitmed prominendid, ja president kutsus monarhi Laulasmaale Arvo Pärdi Keskusesse, kus toimus ka pidulik õhtusöök.