Juuraprofessor Jack Goldsmith, kes on kasupoeg filmis portreteeritud Chuckie O'Brienile - kurikuulsa ametiühingumehe Jimmy Hoffa kasupojale - kirjutab New York Timesis avaldatud arvamusloos, et kogu film räägib tema nüüdseks 86-aastase isa kohta sisuliselt vaid valet.

Endise uurija ja kirjaniku Charles Brandti raamatul "Ma kuulsin, et sa värvid maju" põhinev "The Irishman" ("Iirlane") räägib peamiselt kurikuulsast Frank Sheeranist (Robert De Niro) ja tema suhetest maffiasidemetega ametiühingumehe Jimmy Hoffaga (Al Pacino), samuti Sheerani seostest Hoffa senimaani lahendamata kadumisega 1975. aastal ning lõpuks väidetava mõrva ülestunnistamisest.

Filmis on olulisel kohal, eriti seoses Hoffa kadumise stseeniga ka tema kasupoeg, Jackie O´Brien (keda mängib filmis Jesse Plemons).

Kasupoeg röövis Hoffa?

Jackie O`Brieni ehk Chuckie kasupoeg Jack Goldsmith alustab oma arvamuslugu tõdemusega, et tema praegu 86-aastane isa on pidanud 44 aastat lugema endast artikleid ja raamatuid ning nägema filme ja see kõik on mõjunud tema elule laastavalt. Ta lükkab järjekordselt tagasi väited, et tema kasuisa Chuckie oli just see, kes oma kasuisa Hoffa 1975. aasta 30. juulil Detroidis asuvast parkimisplatsilt röövis. Lisaks väidab Goldsmith, et valitsus ja FBI teavad väga täpselt, kus Chuckie röövimise ajal oli, aga pole kunagi teinud seda infot avalikuks.

"Ja nüüd, kõige tipuks, tuli "The Irishman", viimane ja kõige suurem valesüüdistus ning pettus mu kasuisa vastu üldse. Me rääkisime Chuckie`ga hiljuti filmist Boca Ratonis, kus ta hetkel koos mu emaga elab. Ta ei ole füüsiliselt terve. Aga tema vaim ja hing on siiski teravad. Ja tal oli arvamusi filmi kohta," kirjutab Goldsmith.

Jimmy Hoffa kasupoja kasupoeg selgitab, et tema isa kartis juba filmist kuuldes, et selles hakatakse teda popkultuuris Hoffa mõrvaga seostama, kuid "film sai hullem, kui ta kartis".

Goldsmith tunnistab, et tegelikult olid olemas vägivaldsed maffialiikmed Frank Sheeran ja Anthony Provenzano ning Russell Bufalino (filmis Joe Pesci) ning et maffia tappis ilmselt Hoffa. "Aga kui jätta tõe pealmine kiht ja nn "õige kuriteo" tunnetus välja, on film suur väljamõeldis. "Üks suurimaid valefilme, mida ma eales näinud", ütles Chuckie mulle," kirjutab Goldsmith.

Film täis valeväiteid?

Lisaks olevat Goldsmithi sõnul Hoffa kasupoega solvanud ka filmis olevad väited, et "iirlane" Sheeran ja Hoffa olid lähedased. Väidetavalt olevat nad küll suhelnud, aga Chuckie sõnul olevat Sheeran purjutamise tõttu ametiühingust välja visatud ja peale seda tegeles ta aegajalt majade süütamisega.

Sellise kriitikalaine harjal võttis Hoffa kasupoeg loomulikult ette ka filmi režissööri Martin Scorsese kritiseerimise. Kõige rohkem häiris Chuckie`t fakt, et Scorsese tegi oma filmis Sheerani Hoffa usaldusisikuks, ihukaitsjaks ja peamiseks kaaslaseks, kui seda oli väidetavalt olnud päriselus pikka aega just tema ise. Lisaks on Scorsese Goldsmithi sõnul jäänud uskuma FBI ja valitsuse poolt avalikkusele loodud valesid ning need filmi pannud.

"Ma tahaksin selle Scorsese kätte saada ja kägistada teda nagu kana ning pärast seda, kui olen temaga lõpetanud, võtaksin ette selle teise nannipunni ehk mehe, kes mängis "iirlast" (Robert De Niro - toim)," olevat Hoffa kasupoeg enda kasupojale Goldsmithile filmi tegijate kohta lausunud.

Samas lisab Goldsmith kohe järgi, et tema kasuisa Chuckie on liiga tundlik ja habras sel teemal ja kindlasti ei tasuks neid lauseid ähvardusena võtta. Hoffa kasupoja kasupoja sõnul on tegemist oma elupäevade lõpul oleva mehe, kes on avalikkuses levinud ebatõdede tõttu hävitatud, südamest tuleva hüüdega.

Kui Chuckie oli maha rahunenud, siis olevat ta Goldsmithile öelnud ka, et tema arust on tänapäeva Hollywood võimeline isegi ahvi maapähkliks vormima. Et see ongi nende äri ning Hollywood ei hoolivat tõest.

Times`i arvamusloo autor, Jack Goldsmith on õigusprofessor Harvardi ülikoolis ning kirjutanud ka ise Hoffa kadumise teemal raamatu.