77. Kuldgloobuste jagamisel selgunud võitjad kinnitasid veel üle, et tänavuste Oscarite parima rahvusvahelise filmi kategooria kõige suurem ja olulisem favoriit on Bong Joon-ho "Parasiit", sest film võitis ka parima võõrkeelse filmi Kuldgloobuse.

Eesti poolt võistlustulle saadetud "Tõde ja õigus" Kuldgloobustele ei pääsenud, aga film on siiski esindatud Oscarite eelnimekirjas, mille hulgast selguvad 13. jaanuaril viis nominenti, mille hulgast valitakse omakorda võitja 10. veebruaril.

"Parasiidi" võidukäik

13. jaanuaril avalikkuse ette jõudva viie nominendi hulgas on kindlasti ka esimese Lõuna-Korea filmina Cannes'i peaauhinna võitnud "Parasiit", millest kujuneb Lõuna-Korea jaoks ka esimene film, mis jõuab rahvusvahelise filmi (endise nimega parim võõrkeelne film) kategooriasse ja võidu järel saab sellest ka Lõuna-Korea jaoks esimene Oscari-film. Suure tõenäosusega kandideerib "Parasiit" Oscaritel ka parima filmi auhinnale.

Kuldgloobustel kandideerisid parima võõrkeelse filmi kategoorias veel "Hüvastijätt" (“The Farewell"), "Valu ja hiilgus" (“Pain and Glory”), "Põleva tütarlapse portree" (“Portrait of a Lady on Fire") ja "Hüljatud" (“Les Misérables").

Kuldgloobustel kandideerinud filmide hulgast jõudis Oscarite eelnimekirja ainult kolm filmi: "Valu ja hiilgus" (“Pain and Glory”), "Parasiit" (“Parasite") ja "Hüljatud" (“Les Misérables"). Oscarite jaoks valitakse välja viis ning "Valu ja hiilgus" (“Pain and Glory”) ja "Parasiit" (“Parasite") on nende hulgas kindlasti esindatud.

Kas Eesti jõuab Oscaritele?

Ameerika Filmiakadeemia jaoks oleks kõige turvalisem jagada nominatsioonid "Parasiidi", "Valu ja hiilguse", "Hüljatute", "Atlantics" ja "Meemaa" vahel ära, aga suure tõenäosusega meid siiski üllatatakse ning keskpärase sotsiaaldraama "Hüljatute" asemel saab nominatsiooni "Tõde ja õigus" ning "Meemaa" jäetakse siiski parima dokumentaalfilmi kategooriasse ja selle koha haarab Venemaa "Piitsavars" või Tšehhi “Värvitud lind".

Kui 13. jaanuaril selguvad tänavused parima rahvusvahelise filmi viis nominenti, siis on nende hulgas kindlasti "Parasiit" ja "Valu ja hiilgus". Teised kohad võivad endale haarata "Hüljatud", "Atlantics", "Meemaa" või tõesti ka "Tõde ja õigus".

Konkurents on korralik, kuid Eestit ei tasu kindlasti veel maha kanda. "Tõde ja õigus" ei too meile Oscarit, aga nominentide hulka pääsemine on üsna tõenäoline.

Parima rahvusvahelise filmi Oscarite eelnimekiri (5 nominenti selguvad 13. jaanuaril):

1. "Värvitud lind" ("The Painted Bird", Tšehhi)

2. "Tõde ja õigus" ("Truth and Justice", Eesti)

3. "Hüljatud" ("Les Misérables", Prantsusmaa)

4. "Need, kes jäid" ("Those Who Remained", Ungari)

5. "Meemaa" ("Honeyland", Põhja - Makedoonia)

6. "Kristuse ihu" ("Corpus Christi", Poola)

7. "Piitsavars" ("Beanpole", Venemaa)

8. "Atlantics" (Senegal")

9. "Parasiit" ("Parasite", Lõuna - Korea)

10. "Valu ja hiilgus" ("Pain and Glory", Hispaania)