VIINERID

1. Viinerid. "Kapa Kohi-LA" Peter Põder, Hardo Hansar, Martti Kask, Oliver Saare

+ Rikastav mitmekesisus. Ühik kohalikku noort entusiastlikku hiphoppi. Noorsoo tegeliku peavoolumuusika laadse palata poleks Eesti Laulust kontserti kogu perele!

Vaimukas patriotism liidus sõnamängu, kujundileidlikkusega. Kohila ülendamine kolka sünonüümist Eesti talendipealinnaks on poolfinaali lava väärt leid. Ja refräänil on Põhja-Tallinna "kõik koos!" lage võõpava koori jumet.

Bändi nimi paluks kui ette vabandust: oleme vaid pullivennad. Promomultikas trallivad vorstikesed lisavad muljet, et oma nägudega mõjuma, lavale Winny Puhhina üle võlli möllama see Kohila bänd ennast veel ei usalda. Eh, kahju, et Eesti aktuaalsed hitid ja tegijad jooksevad Eesti Laulust ikka mööda! Kui sisukas olnuks Eestist lähetada Euroopasse ülemlaul piirilinna Oksanale: "Эй, привет, город Нарва..."

JANET

2. Janet. "Hingelind" Marek Rosenberg, Lauri Lembinen, Kadri Lepik, Janet Vavilov

+ Rahvasõbralikkuselt valikus parim. Lihtsalt kaasa lauldav meloodia. Vana hea Eurovisioni moodi laul, mitte ameerika moodi häälega võimlemine. Hea heleda meelega loodud ja esitatud. Lahe kontrast tumetraagiliselt rinda rebestavatele ponnistustele. Usutav naeratus paneb vastu naeratama. Siit kumab enim potentsiaali kapata üllatus­traavlina lõppmängu nagu mullu Inga "Milline päev"! Videogi toimib sama retsepti järgi – glamuurivaba glamuuriga. Maani mantlis "naabriplika" Tallinna urbanistlikes panoraamides kekslemas.

Kas debütant suudab ka laval lihtsakoelisuse oma trumbiks särada? Võrdluspildis Merilini ja Mariliisiga, kes on varasema võistluskarastatusega ja samuti väljas reipalt eestikeelsete paladega.

UKU SUVISTE

3. Uku Suviste. "What Love Is" Uku Suviste, Sharon Vaughn

+ Vägeva häälega, nii meil kui ka Jurmala ja Moskva tähtkonkurssidel kogenud, karastunud tippvõistleja. Pärast Joala ja Veski ajastut üks ja ainus, kes on riskinud ja suutnud meilt ida planeedikuuendikul kanda kinnitada. Iseseisvalt vastuvoolu Eesti tavaponnistustele Põhjala suunas. Võrreldes mullu Eesti Laulul hõbemedali võitnud katsega on Uku tänavune power-ballaad veel tugevamalt panustatud võitma hääli Ida-Euroopast. Rahvastelt, kelle pateetiline maitse prevaleerib ammu Eurovisionil ja kelle hulka meie ka tegelikult ju kuulumegi! Uku on mesti saanud ameerika-rootsi Daami, kes tootnud hitte hulgale maailmatähtedele. Sealhulgas lihvinud ka eurohitte nii läände kui ka itta. Iiri Jedward-kaksikutest suurvene Sergei Lazarevi mulluse pronksmedali-karjeni "Scream" välja!

Uus normaalsus, et ainult Rootsil endal õnnestubki Eurovisionil lüüa välisabita, puhtalt oma toodanguga.

INGER

4. INGER. "Only Dream" Inger Fridolin, Karl-Ander Reismann

+ Oma eripära rauda tasub taguda, kuni see kuum on. Enese võiduni. Inger vilistab oma laulu edasi sealt, kus mullu kuuendaks jäi. Sama hea muretusega. Veenvalt ikka-olen-rõõmus-näoga. Vaatad-kuulad Ingerit ja usud, et on üks ingellikult hea ja helge inimene. Hästi turvaline pala, ärataks ilmselt kogu Euroopa koolikiusatutes ja ahistatutes hetkeks tunde, et hea võidab ja elu on ilus.

Kas Ingeri leebusest piisaks, et Rotterdami laekuvate eripäraste esinejatega rinda pista? Äsja valis Austraalia oma laulusportlaseks silmatorkavalt sõjaka poisstüdruku, otse ähvardava palaga "Don’t Break Me"!

MERILIN MÄLK

5. Merilin Mälk. "Miljon sammu" Jonas Olsson, Neea Jokinen, Jana Hallas, Merilin Mälk

+ Varakas komplekt. Viimatise superstaarisaate pronksmedalitüdruk. Üle lahe produtsentidelt saadud hitimõõtkavas tugeva refrääniga pala. Kaasab piirideta maailma rütme (aga ka pilti – videogi on tehtud kõrbes!). Hea eesti konksu on lisanud tekstimeister ja stilist Jana Hallas. "Miljon sammu" haagib refräänifraasina pähe nagu Jana mullune panus "Milline päev"!

Võrdluspildis Janeti ausa vaeslapse videoga mõjub Merilin tahes-tahtmata kui kõrbeluksuses jalutav rikas, aga kuri peretütar. On’s Merilin laval ilma kõrbevideota ka miljon sammu vaeslapsest ees ja finaalikohta väärt? Kumb peale jääb, kas rikas või vaene tüdruk, näeb põnevas maalahingus juba live-esituse "õunte pealt".

GERMAN & VIOLINA

6. German & Violina. "Heart Winder" Timo Vendt, Ebbe Ravn, Carine-Jessica Kostla, Liis-Marii Vendt

+ Nägus valik. Tubli lugu väärt legendiga: Pärnu provintsiperest modellisaate finaali kaudu end artistiks (Timo Vendti meistritalli!) töötanud-pingutanud poiss! Siira mängulustiga kooslus, kus veel teinegi nägu kõlab tuttavalt – Dana panustas eksootikat meie Suntribe’i etteastesse Kiievis 2005.

Latiinotrall pikitud kantriviiulitega – tulemus kõlab kuidagi "lätilikult" eriskummaliselt.

JAAGUP TUISK

7. Jaagup Tuisk "Beautiful Lie" Jaagup Tuisk

+ Veel teinegi vilistlane Meriliniga samast supertaarisaate lennust! Tänavugi võistluse pesamuna, aga uhkelt ise ja üksi tehtud looga.

Nagu avapoolfinaali favoriidi Stefani pala, meenutab Jaagupi kunsttükk veelgi püüdlikumalt aastatagust Hollandi ballaadi – intelligentse muusika võidukäiku. Videoballetiski on sarnast tumedat vett ja hämarat ängi.

Kas Jaagupil jagub nagu Tanjal võhma laval kor­ra­ga nii lauluks kui ka balletiks? Või sügavust oma "sosinate ja karjetega" lihtsalt klaveri taga istudes publik jälgima naelutada, nagu suutis seda Hollandi võidumehe Duncani "Arkaad"?

LAURA PRITS (ZIGGY WILD)

8. Ziggy Wild. "Lean On Me" Laura Prits, Valdur Viiklepp, Sander Nõmmistu, Henri-Hannes Sell

+ Aasta saagi kõige tulisem ja ootamatum, erakordne julgustükk. Pühendust 1970ndate glämmrokile pole Eesti Laulul enne tehtud ega Eurovisioni lavalgi ammu möllamas nähtud. Pealegi naissolistiga! Bänd rokib ja paistab ka glämm välja, ehtsamalt kui nii mõnigi europrojekt. Laura Pritsi metsikule artistisarmile võiksime Euroopaski panustada küll. Tema puhul on usutav nii tugevus kui ka tundlik haavatavus.

Eesti finaali tahaks seda kooslust kindlasti ehtima! Kui rahvas Ziggy poolt ei hääleta, on pilt Saku suurhallis hulga värvivaesem.

UUDO SEPP

9. Uudo Sepp. "I’m Sorry. I Messed Up" Andrei Zevakin

+ Tiitlivõitja Merilini ja Jaagupiga samast lennust! Kohe esmakuulamise muljes teistest eristunud laul. Seega tugevaima potentsiaaliga jääda kolme minutiga meelde ka Euroopa meistrivõistlustel. Laul kui hinge pealt loo ära jutustus. Kõlab vana hea Iirimaa moodi. Oleks Eesti poolt Eurovisionile uhke vastuseis ajal, mil isegi valitsev briti punapea Ed Sheeran kaldub "made in USA" sulatusahju toodanguks. Uudo on meil ebastandardne superstaaritiitli võitja. Siiras mees metsast, ehtsate "pärlitega" üllatav naljatilk.

Videos heitleb Uudo asemel kokku-lahku armuvalus hoopis loo autor ja produtsent Andrei Zevakin. Jättes suureks küsimärgiks, milline tuleb Uudo lavavisuaal. Kas sama eriskummaline ja ultraehtne, kui oli Portugali võidumehel Salvadoril? Vähemaga Euroopa ju enam ei rahulduks.

TRAFFIC

10. Traffic. "Üks kord veel" Victor Crone, Fred Krieger, Vallo Kikas, Stig Rästa

+ Profiliiga mõõdet toob mängu poolteist aastakümmet meil tipus tegev, juba kahel korral Eesti Laulu võidulegi väga ligidal olnud pärisbänd. Pealegi on meistertiimi Rästa-Kikas-Krieger loome võitnud meil juba kolmel korral (Elina ja Stig, Jüri ja Victor). "Üks kord veel" toimib ka hästi loomuliku ja ponnistamisprii muusikana. Salmiosa Trafficu hittide mõõtkavas uudsemalt kui Trafficu tuntud kvaliteediga refrään.

Kummati on just kantrikäikudega palu sattunud tänavusse valikusse kokku rohkem kui eales varem. See võib Trafficult bändi põlisvalijate hääli varastada.

NB! Eesti Laulu paletilt on väga puudu Miljardite "Imeline"!

SHIRA

11. Shira. "Out in Space" Marika Rodionova, Karl-Ander Reismann

+ Värske andeleid. Toekas, tulevikku lubav debüüt! Maitsekas eurobluus. Imposantne noor must lesk. Kõlab ja ongi videoski sooritatud vana hea tuttavana. NB! Vaikselt on noor andekas Karl-Ander Reismann töötanud end Eesti Laulu valitsevaks autoriks-produtsendiks. Tänavu on noormeister mängus rekordit loovalt nelja(!) palaga, laadilt õige erinevate, valgest mustani traavlitega!

Kui ei teaks, et puhas eesti toode, kõlaks vist küll kui rootsi meistrite tehtud tellimuspala Aserbaidžaanile, Armeeniale või Gruusiale? Suurele eurolavale eeldab Kaukaasia võistlusbluusi žanr kulukalt juurde põrandast lõõskavaid leeke ja laest kosena langevat vett.

MARILIIS JÕGEVA

12. Mariliis Jõgeva. "Unistustes" Mariliis Jõgeva, Oliver Mazurtšak

+ Tuleb kolmas neiu... eestikeelse popiga! Kolmest kõige vanem, tema hääl kõlab seriaali "Pilvede all" tunnushitist "Väike valge vale" igas peres põlistuttavalt. Seekordne palagi on õige reibas raadiopopp. Kõik euronormatiivsed osised on palas ja "kõiki märkava halastajaõe" videopäevikuski otsast otsani olemas. Tiaaragi hooaja tähetrendi aksessuaarina ilusti peas. Toimib neutraalselt reipa saatemuusikana autos, kaubamajades.

Suures Eurovisioni mürakatlas ununeks vist kähku. Keskmiseks kombetäitmiseks kahe kõrva vahele.