Simple Minds - Don't You (Forget About Me) | Filmist "Breakfast Club" (1985)

Laul kirjutati spetsiaalselt filmi jaoks ning seda pakuti nii Brian Ferryle kui Billy Idolile (tegi aastal 2001 siiski sellest coveri), kes loobusid. Šoti ansambel Simple Minds ei olnud samuti laulust vaimustuses ja neid tuli ikka kõvasti veenda, et nad laulu sisse laulaksid. Peale filmi linastumist on edasine ajalugu. Film teenis oma raha tagasi 50ne kordselt, samuti põrutas edetabelite tippu laul Don't You (Forget About Me). Simple Minds ei ole hiljem ühegi teise lauluga suutnud USA-s sellist edu korrata.

Berlin - Take My Breath Away | "Top Gun" (1986)

Linateos, mille muusikaline pool on sama tugev kui film ise. Sellesse valitud muusika töötab koos visuaalse poolega ja annab sõnumile sügavust juurde pannes vaatajad tegelastest hoolima. Kuigi teoses on veel mitmeid tugevaid ja tuntuid lugusid on Berlini poolt esitatud laul kõige ajatum ja ilmselt sama tuntud kui "Top Gun" ise.

Tears For Fears - Everybody Wants To Rule The World | "Real Genius" (1985)

Tõstke käsi on sellest filmist kuulnud? Arvestades linaloole antud hinnanguid võib öelda, et tegemist ei ole halva filmiga, kuid Val Kilmeri teine täispikk kinofilm ei ole kaugeltki nii tuntud kui kõnealune muusikapala. See paljusid auhindu võitnud lugu oli nt Lahesõja ajal (1990-1991) raadiotes selle poliitilise sisu tõttu keelatud.

The Beach Boys - Kokomo | "Coctail" (1986)

Tegemist on filmiga, mida peale show-baarmanide keegi ei mäleta, kuid laul Kokomo võtab suvisel rannapeol jätkuvalt puusa nõksuma. Kokomo tõusis Billoboardi esimesele kohale, mis tähendas toona ka omapärast rekordit - sama ansambli eelmine esikoha hitt enne seda oli alles aastast 1966 (Good Vibrations).

Prince - Purple Rain | "Purple Rain" (1984)

Filmis "Purple Rain" (1984) on palju väga head muusikat kuid antud juhul nimetaks kaks lugu, "When Doves Cry" ja nimilugu "Purple Rain". Filmis mängis peaosa ja laulud kirjutas 2016 aastal meie seast lahkunud Prince. Linateos oli äärmiselt populaarne ja seda peetakse senini üheks parimaks muusika filmiks. Prince võitis parima originaalse muusika Oscari. Teos oma sisu poolest on lihtne ja ajatu lugu läbi lüüa soovivast õnnetu saatusega noorest andekast muusikust.

Wouldn't It Be Good - Danny Hutton Hitters | "Pretty in Pink" (1986)

Prettyin Pink on tüüpiline Molly Ringwaldi film, kus ei puudu veidi imelik tüdruk ja kaks poissi, kelle vahel valida. Tegemist on armsa filmiga, kus pole ühtegi originaalset ideed kui muusika välja arvata. Selles filmis, nagu paljudes selle ajastu filmides, on palju head muusikat, kuid tooks välja veel ka Orchestral Manoeuvres In The Dark "If You Leave" ja New Orderi loo "Elegia".

Peter Cetera - Glory of Love | "Karate Kid II" (1986)

Film ei olnud tegelikult see, mille jaoks see laul algselt kirjutati. Peter Cetera sõnul kirjutas ta laulu hoopis "Rocky IV" lõpulooks, kuid mingil põhjusel kasutati lugu hoopis "Karate Kid II" põhiloona. Laul oli pööraselt edukas, vallutas edetabeleid ja võitis auhindu, muuhulgas 1987 aastal kõige enam mängitud filmilaulu auhinna.

Limahl - Never Ending Story | "Never Ending Story" (1984)

Tänu Netflixi sarjale "Stranger Things" on see laul taaskord fookuses, kuid inimesed üldiselt ei tea, et tegemist samanimelise filmi põhilooga. "Never Ending Story" (1984) on Saksamaa (lavastaja Wolgang Petersen) muinasjutufilm varateismelisest kiustavast poisist, kes avastab raamatupoes peidus olles muinasjuturaamatu, mida lugedes koged tõelisi seiklusi. Filmi kahjuks saatis ebaedu nii rahaliselt kui ka kriitikutelt. Raamatu autor oli filmis nii pettunud, et ei soovinud tiitrites endale viitamist ja kui tegijad seda väikselt siiski tegid, kaebas ta nad kohtusse. Konkreetset lugu kasutati filmi inglise keelses versioonis, kuid laulust on ka prantsuskeelne versioon ning tegemist on klassikalise italo disko looga, mis oli eriti populaarne skandinaavia maades.

Irene Cara - What A Feeling | "Flashdance" (1983)

Flashdance (1983), taaskord üks parima laulu/muusika Oscari võitja. Irene Cara esitatud (oli ka üks sõnade autor) lugu „What a Feeling“ sai 1984 aastal akadeemia poolt tunnustatud. Samast filmist on pärit veel üks väga tuntud lugu Michael Sembello „Maniac“ Kokkuvõttes on tegemist üllatavalt hea filmiga, kus päeval keevitajana ja õhtul striptiisitarina töötav tüdruk soovib saada professionaalsesse tantsutruppi. Film nautis meeletut populaarsust ja kassaedu ning on tänaseks omamoodi klassikaks kujunenud.

Up Where We Belong - Joe Cocker/Jennifer Warnes | "An Officer and Gentelman" (1982)

"An Officer and Gentelman" on Richard Gere ja Debra Wingeriga peaosas klassikaline armastuslugu, mis teenis meeletu kassatulu ja oli hinnatud ka kriitikute poolt. Lisaks naiskõrvalosa Oscarile võitis kuldse mehikese ka filmi tunnuslugu „Up Where We Belong“ Joe Cockeri and Jennifer Warnesi esituses. Mis on ühist sellel filmil ja "American Gigolol", peale Richard Gere'i? Mõlema filmi meespeaosa rolli pakuti algselt John Travoltale, kes rollist loobus. Kokku on karjääri jooksul saanud Richard Gere neli John Travolta poolt tagasilükatud rolli.

Phil Collins - Take A Look At Me Now | "Against All Odds" (1984)

"Against All Odds" on heade näitlejatega keskpärane film, mida ei soovi täna isegi näitlejad enam mäletada. Phil Collinsi jaoks oli lugu edukas, vallutas edetabeleid ja võitis auhindu. Lauluga on seotud ka väike skandaal Oscari tseremoonialt. Nimelt oli Phil Collins ainus, keda ei kutsutud lavale Oscarile nomineeritud teost laulma - lugu esitas hoopis huuli liigutav tantsija.

Blondie - Call Me | "American Gigolo" (1980)

"American Gigolo" on üsna hea tasemega romantiline krimilugu Richard Gere'i kehastatud gigolost, kes pakub seltsi vanematele daamidele kuni üks tema klient mõrvatakse. Kuna üks klientidest on kohaliku poliitiku naine, siis lähevad asjad loomulikult keeruliseks. Filmi tunnusmuusikaks on "Call Me", mille esitaja ansambli Blondie laulja on ka üks laulu autoritest. Laul kandideeris ka Kuldsele Gloobusele ning oli ansambli kõige edukam lugu.

Tina Turner - We Don't Need Another Hero | "Mad Max Beyond Thunderdome" (1985)

Tegemist on sarja kolmanda filmiga. Teose stsenaarium ei olnud algselt Mad Maxi looks kirjutatud, kuid lõpuks tegi seeriast triloogia. Linaloos mängib lisaks noorele ja ilusale Mel Gibsonile ka laulja Tina Turner, kes esitab ka filmi tunnusloo, Kuldsele Gloobusele nomineeritud laulu „We Don't Need Another Hero“.

Starship - Nothing's Gonna Stop Us Now | "Mannequin" (1987)

"Mannequin" on muinasjutuline armastusfilm noore kunstniku (Andrew MaCarthy) ja tema ehitatud mannekeeni (Kim Cattrall) vahel. Kuidas see toimib ja mis filmis juhtub, soovitan võimalusel vaadata enda silmaga. Filmi tunnuslugu "Nothing's Gonna Stop Us Now" nomineeriti nii Oscarile kui Grammyle. Laul võitis mõned vähemtähtsad auhinnad ning kroonis edetabelite tippe. Kuigi linalugu oli rahaliselt üsna edukas, ei mäleta täna seda huvitavat filmi enam eriti keegi.

Peter Gabriel - In Your Eyes | "Say Anything..." (1989)

Isegi kui Te ei ole kuulnud midagi filmist "Say Anything…", siis kindlasti olete kuulnud stseenist, kus armunud poiss (John Cusack) seisab tüdruku akna all ja hoiab ebamõistlikult suurt makki pea kohal, milles mängib just see lugu. Loomulikult avaldab see soovitud mõju ja noored leiavad oma õnneliku lõpu. Lugu ei kirjutatud siiski filmi jaoks ja avaldati tegelikult aastaid varem. Lavastaja Cameron Crowe otsis filmi romantilisemaiks stseeniks kaua sobivat lugu kuni kuulis seda laulu. Veenmaks Peter Gabriel loo kasutamiseks luba andma, saadeti talle monteerimata versioon filmist. Saades nõusoleku koos Peter Gabrieli kommentaaridega, selgus et lauljale saadeti vale film.

Lionel Richie - Say You Say Me | "White Nights" (1985)

Kas teadsite, et Lionel Richie on väga viljakas filmi ja telemuusika kirjutaja või, et ta on võitnud parima filmilaulu/muusika Oscari? Akadeemia poolt sai Richie autasustatud laulu „Say You Say Me“ eest, filmist „White Nights“. Kindlasti on üllatav teada, et Lionel Richie ja Diana Rossi ajatu klassika „Endless Love“ on tegelikult samanimelise 1981 aasta maniakaalsest teismelise armastusest jutustava kehva linateose nimilugu.

Candy Dulfer & David A. Stewart - Lily Was Here | "Lily Was Here" (1989) [De kassière]

See muusikapala on samanimelisest Hollandi (De kassière) 1989 aasta draamast. Filmi muusikalise poole on suuresti kujundanud ja kirjutanud Eurythmicsi meesliige Dave Stewart ja muusika kannab tervet linalugu. Filmi kohta antud hinnangud on erinevad ja üldiselt ei ole filmile erilist kunstilist väärtust osutatud, kuid võin kinnitada, et teos on hea ja muusikaga koos annavad mõtlemisainet kauemaks.

Yello - Oh Yeah | "Ferris Bueller´s Day Off" (1986)

Lõpetuseks ka üks huvitav info laulust, mida Ameerikas tuntakse kui Ferris Buelleri lugu. Nimelt kasutas lavastaja John Hughes filmis "Ferris Bueller´s Day Off" lugu nimega „Oh Yeah“, mis on hiljem leidnud väga tihedat kasutamist erinevates filmides (nt "Secret of My Succsess") ja reklaamides ning muutus lausa klišeeks seksuaaltungide ja pealiskaudsuse edasiandmisel. Tegemist on Šveitsi kollektiivi Yello 1985 aasta looga, mis on ainuke lugu, mida antud bändilt teatakse

Jan Hammer - Crockett's Theme | "Miami Vice" (1984-1989)

Kindlasti väärib ära mainimist telesari "Miami Vice", mille muusikaline kujundus ja läbivad muusikalised teemad on lihtsalt suurepärased. Kogu sari on täis niivõrd kõrgetasemelist muusikat, et keeruline on midagi esile tõsta kuid sarja muusikaga esmatutvust tehes soovitan alustuseks kindlasti Jan Hammeri „Crocett´s Theme“ nimelist lugu.

"Dirty Dancingu" ja "Rocky III" ("Eye of the Tiger" jne) muusika jäeti antud loetelust välja, kuna nende filmide lood ongi tuntud filmide lugudena, teadmata sageli nende esitajaid või tegelikke pealkirju.

Head kuulamist ja meenutamist!