“Mis mul viga on, küsin endalt igal aastal 24.veebruari paiku. Miks ma ei käi presidendi vastuvõtul, vaid pean seda rumala pealiskaudsuse ja ilutsemise tippsaavutuseks? Ma pole sellel üritusel kunagi osalenud ja veelgi hullem — ma isegi ei vaata selle ülekannet telerist. Kujutan vist endale ette, et mida ma pole näinud, seda pole ka toimunud,” kirjutab Randpere sotsiaalmeedias ning tõdeb ühtlasi, et tolle sündmuse vältimine on suisa ilmvõimatu, kuna vähemalt nädal aega on see “esimese Eesti kokkusaamine esimese Eestiga” iga portaali esiuudiseks. “Sule silmi palju tahad, aga kleitidest, toitudest, soengutest ja kevadistest ilutrendidest mööda vaadata ei õnnestu.”

“Tippuudiseks on muidugi presidendi kõne kohati hüsteeriline analüüs — mõni tundis lausa valu seda kuulates, enamus oigas või muigas Andreste ja Pearude üle, keegi nimetas seda aegade parimaks ja keegi teine polnud kogu elu jooksul midagi nii nõmedat kuulnud,” jätkab Randpere. “Keegi ei küsinud kõva häälega, et miks me seda kõnet üldse analüüsime? Mis peaks üldse tuhatkond väljavalitut tormama presidendi kutsel õnnistust otsima verbaalse nahutamise ja kuningliku käepigistuse kaudu? On see mingi vana pärisorjageen meie DNA-s, mis meid koogutama, hardalt kuulama, sügavalt analüüsima ja kannatlikult järjekorras passima sunnib?”

Randpere läheb oma sõnavõtus koguni nii kaugele, et asub analüüsima Eesti Vabariigi presidendi institutsiooni: “Eestis võib presidendiks saada iga vähemalt 40-aastane sünnijärgne kodanik. Rohkem nõudeid presidendile ei esitata. Ta ei pea olema kõige targem, kõige parem, kõige, kõige, kõige… President ei ole Eesti riigi peaarst, kes paneb diagnoosi meie tõbedele ja kirjutab välja ainuõige retsepti paranemise teele asumiseks. President on vähemalt 40-aastane kodanik, kellel on oma arvamus, mida ta vahel esitab kõne vormis. Kõik. Ülejäänud eestlased — kaasa arvatud riigikogu — ei ole ajusurmas kanakari, kes kobab pimeduses ringi ega oska vahet teha hea ja halva, külma ja sooja vahel. Me saame hakkama.”

Randpere on enda sõnul valmis järgmistel presidendi valimistel andma oma hääle selle kandidaadi poolt, kes lubab vastuvõtu praegusel kujul ära jätta koos kõige selle juurde kuuluvaga, kuid toonistab seejuures, et ainult juhul, kui selle kandidaadi nimeks pole Mart (siseminister ja EKRE juht Mart Helme — toim.) “Mul on ideid, kui kavatsete kandideerida ja tahate muutust, võtke julgelt ühendust.”

Täispikka sõnavõttu loe Valdo Randpere Facebooki lehelt: