Hiina turg on (pärast Ameerika oma) suuruselt teisel kohal maailmas, kinokassa mõttes siiski kõige olulisem turg. Tegemist on miljardi-äriga, millel on oluline mõju nii kohalikule kui ka ülemaailmsele filmitööstusele. Jaanuaris suleti Hiinas peaaegu kõik kinod, mida on kokku umbes 70 000. Riigi poolt juhitavad kinoahelad - Wanda, CGV, Bona, Lumiere Pavilions, Jinyi, Dadi ja teised - teatasid avalikult, et reageerivad kogu rahvast haaranud koroonaviiruseepideemiale ning sulgevad ajutiselt kinod. Aasta suurimate filmide esilinastused, mis pidid ilmuma Hiina uueaasta esimesel päeval 25. jaanuaril, jäid samuti ära viiruse puhangu tõttu. Tegemist on suurima kinokülastuse nädalaga maailmas, mis teenib tavaliselt piletikassas koguni miljard dollarit tulu. Ootamatud filmiseansside tühistamised kulmineerusid laastavaks löögiks Pekingi filmitööstusele . Keeruline on hinnata kogukahju ulatuslikkust nii filmitööstusele kui ka teistele majanduse valdkondadele, kuid epideemia on juba praegu oma jälje jätnud maha.

Suletud kino Itaalias Koroonaviiruse tõttu

Kas filmide vaatamine suurelt ekraanilt võib silmitsi seista sarnase olukorraga ka USA-s? Koroonaviiruse mured ei ole jõudnud teistes piirkondades nii kõrgele tasemele kui see on Hiinas, kuid kinode (ja teiste asustuste) sulgemine mujal maailmas ei ole välistatud. Loomulikult on meelelahutusäri väike osa suuremast probleemist, kui riigis otsustatakse sulgeda koolid, kirikud ja ettevõtted.

Suured rahvusvahelised festivalid ja üritused on löögi all. Videomängude juures juba keelati mitmetel e-spordi ürituselt pealtvaatajad, siis sama tulevik on võimalik ka mujal. Järgmine suur filmifestival on mai kuus toimuv Cannes'i oma, kus korraldajad on juba enda muret ka väljendanud. Värskelt lõppenud Berliini filmifestival siiski pääses suuremast paanikast.

Ameeriklaste jaoks tähendaks kardina ettetõmbamine midagi muud, kui mujal maailmas. Nende joaks on filmitööstus see, mis hoiab moraali kõrgel. Ameerikas ei ole tavapärane sulgeda kinosaale: filme on näidatud isegi pärast presidendi atendaati ja sõja ajal . “Show must go on” mentaliteet tuleb eredat välja antud küsimuses. Juhul, kui USA-s ei suleta massiliselt kinosid, võivad sellest hoolimata inimesed eelistada kojujäämist. See sõltub suuresti kohaliku valitsuse soovitustest ja meediakajastusest. Globaalsed haigusepuhangud tekitavad kiiresti paanikat inimestes.

"Mulan" infopunkt Hiinas, kuhu keegi kohale ei tulnud

Hollywoodi filmitööstus on saanud esimesed tagasilöögid koroonaviiruse levikust hoopis kaudsemalt. Hiljuti jäeti ära Tom Cruise’i menuka frantsiisi “Võimatu missiooni” järjefilmi võtted, mis pidid algama veebruarikuus Veneetsias . Näitleja Simon Pegg rääkis Daily Mail’ile antud intervjuus, et Paramount on nakkuse leviku suhtes Veneetsias väga ettevaatlik ja neil ei olnud muud võimalust, kui peatada võtted. “Võimatu missioon 7” esilinastus on planeeritud 2021. aasta suveks . Lisaks sellele on ebaselge, kas Hiina kinodesse jõuavad Disney uusversioon Mulanist (“Mulan”, 2020), mis sõltub tugevalt antud turust ja James Bondi 25. järjefilm pealkirjaga “No Time to Die”. Kindel on see, et nii mitmed ilmunud kui ka tulevased filmid jäävad ilma potensiaalsest piletimüügist. Hetkel üheks suurimaks kaotajaks on kindlasti meil ja mujal edukaks osutunud "Siil Sonic", sest Hiinas pole nad endiselt veel tuuri alustanud ning on võimalik, et seda ei saagi teha.

Kogu asja suurim võitja on hetkel Netflix, kes kaose ja börsi languse keskel näitab tõusu. Aktsiate väärtus on kasvanud 0,8% ning suur kogus rahvast, kes on kodusele režiimile jäetud, on voogedastusplatvormidele ainult hea uudis. Selle tõusuga on kaasa läinud ka näiteks Amazon, Youtube ja Facebook, kes samuti võidavad inimeste kodus olemisest.

Netflixi peahoone

Koroonaviiruse mõju riikide majandusele on selge, sest börsidel pole sellist langusT peale viimast majanduskrahhi nähtud. Hirm avalikes kohtades kogunemiseks kestab tõenäoliselt pärast epideemia möödumist edasi. Eelnevalt mainitu viitab ebaselgele tulevikule, mis puudutab piletite müüki, filmitööstust ja kinode jätkusuutlikust. Kindel võib olla selles, et mitte miski ei ole kindel.