2019 oli globaalsele filmitööstusele hea aeg. Kinokassade kogukäive ulatus 42,5 (11,4 sellest USAs) miljardi dollarini, mis on ka rekord. Rõõmustamine ja tähistamine jäi aga lühiajaliseks, sest Koroonaviirus tõstis Hiinas pead ning on võtnud ülemaailmse epideemia mõõtmed. Selline haigus on eriti kahjulik nendele ettevõtetele, kelle elatus sõltub inimeste kokkutoomises. Seega kinod, festivalid, lõbustuspargid ja muud taolised on kõik hetkel ärevas seisus.

Hetkel on maailmas 98 059 nakatunut hingamisteede viirusesse nimega COVID-19 ning surnud on juba 3356 inimest. Enamus inimesi, kelle jaoks haigus surmaga lõppenud on Hiinast (vanemad ja nõrgema tervisega), kuid kuna iga nädal on uus riik, kust see viirus leitakse, siis hetkel ei oska keegi ennustada, millal võime näha leviku lõppu.

"Mulan" promoüritus Hiina kaubamajas, kuhu inimesed ei tulnud

Hiina oli esimene, mis hakkas kinosid ja teatreid sulgema. Itaalia ja Lõuna-Korea tulid järgi ning nüüd ka Jaapan on hakanud sinna liikuma. Jaapan on peale Hiinat ja USAd suuruselt kolmas kinoturg. Analüütikud on hetkeliseks teenimata tuluks hinnanud 5 miljarit dollarit ning see number võid kasvada äärmiselt kiiresti, eriti kui USA hakkab kinosid sulgema. Hetkel on Ameerikas olnud 100 juhtumi kanti ning kolm surnut.

Hea näide haiguse otsesest mõjust kinokassadele on Hiina suur traditsiooniline uue aasta periood - 24. jaanuar kuni 23. veebruar. See aasta tuli Hiinast kinokassat 4,2 miljonit dollarit, kui eelmine aasta samal perioodil massiivsed 1,76 miljardit dollarit. Hetkel pole Hiinas isegi plaani, et millal kinod uuesti uksed avavad. Võib olla nädalaid või hoopis kuid.

Itaalia suletud teater

Eelmisel nädalavahetusel oli Lõuna-Korea kinodes käibe langus 80%. Tegemist on suuruselt viienda turuga, kus kinod olid sellel hetkel küll veel lahti, kuid inimesed lihtsalt ei läinud sinna Koroonaviiruse hirmust. Eelmise aasta sama perioodiga on Lõuna-Korea kinokassa kukkunud 158 miljoni dollari pealt 52 miljoni peale. Riigi suurim kinokett CGV on sulgenud kõik üheksa kinokompleksi Daegu linnaosas, kus on suurim arv nakatunuid. Mujal on vähendatud filmide arvu, päevaseid senasse ning töötajaid saadetakse palgata puhkustele.

Itaalia kinokassa on langenud 44% eelmise aasta sama perioodiga, kuid eelmine nädal üksinda oli see juba 76% ja tõuseb. Lugu on juba tuttav - kinod alguses jäävad tühjaks, siis hakkavad vähenema seanssid kuni lõpuks pannakse kinni.

On alanud edasilükkamiste aeg

Hetkel on selge, et filmidel on kinodes keeruline head raha teenida, seega suured stuudiod on hakanud filme edasi lükkama või toodanguid seisma jätma. Esimene uudis tuli nädalaid tagasi järgmise "Võimatu missioon" filmi kohta, mis jättis võtted katki seoses viiruse puhanguga. "Siil Sonic" loobus Aasia turgudel välja tulemisest, sest sattus ajale kui kinod hakkasid sulgema. Disney "Mulan" on teada andnud, et USA ja Euroopa plaan jääb samaks, kuid Hiina ja muu Aasia kinolevi plaan on hetkel uuendamisel. Lõuna-Korea kohalikud filmid on lükatud edasi kuid või üldse jäetud ootama paremaid aegu.
"James Bond: No Time to Die" promo, mis nüüd edasi lükkub

Hetkel on lahtine, et mis saab filmidest nagu suur Marveli "Black Widow" ja "F9". "Kiired ja Vihased" on eriti populaarne just Hiinas. Nimekiri filmidest, mille globaalsed plaanid on rikutud, läheks päris pikaks. Üks viimaseid olulisi uudiseid selles valdkonnas on viimase James Bondi "No Time to Die" edasilükkamine. Šokeeriv uudis saabus kolmapäeva õhtul, et film lükkub edasi 7 kuud selle aasta novembrisse. Sellist asja pole varem olnud ning stuudio jaoks tähendab see 30-50 miljonit ekstra kulu, sest promotuurid peavad kestma nüüd läbi suve ja ka sügisel.

MGMi jaoks oli see otsus muidugi raske, kuid kuna James Bondi filmid on kallid, siis ilma rahvusvahelise kinokassata ei ole võimalik kasumisse tulla. Analüütikud pakuvad filmi tootmise kuluks tervelt 275 miljonit dollarit. Seal otsas veel reklaamideks kulunud summad. Näiteks eelmine Bondi film teenis 125 miljonit dollarit ainult Hiinas. MGM proovib hetkel päästa, mida saab ning nende plaan sügisesse lükata läheb kokku ekspertide hinnanguga, et suve lõpuks on Koroonaviiruse hoog raugenud.

Hiina ostu- ja meelelahutuskeskus, mis on tühjaks jäänud

Hetkel kinosõbrad on valvsad, kinode omanikud ja töötajad murelikud, sest nende töökohad on kaalul. Netflix ja voogedastused naudivad küll edu, kuid ka sellel on enda varjupool. Õnneks on Koroonaviirus hakanud Hiinas aeglustuma, olles märgiks, et levikut on hakatud kontrolli alla saama. Samal ajal muu maailm alles alustab enda võitlust. Hoiame pöialt, et asi saadakse kontrolli alla.