1. „Doktor Uni“ sündis küsitluse tulemusel. Stephen King tegi oma veebilehel küsitluse, et uurida fännidelt, kas ta peaks kirjutama järje „Hiilgusele“ või järjekordse osa metsikult populaarsesse „Tumeda torni“ sarja. Fännid valisid „Doktor Une“, mis jälgib „Hiilguse“ peategelase Jack Torrance’i (filmis Jack Nicholson) poega Dani. Romaaniks saades võitis „Doktor Uni“ maineka Bram Strokeri õuduskirjanduse auhinna.

"Doktor uni"

2. Kes on doktor Uni? Nii raamatu kui ka filmi pealkiri viitab peategelase Dan Torrance’i hüüdnimele. Dan kasutab oma „hiilgust“ surevate inimeste trööstimiseks, lastes neil rahulikult siitilmast lahkuda. Stephen Kingi inspireeris seda tegelaskuju looma kass nimega Oscar, kes väidetavalt ennustas ette 100 surmahaige lahkumise. Kassil oli tavaks heita patsiendi kõrvale lamama umbes kaks tundi enne tolle surma.

3. „See“ andis „Doktor Une“ tegemisele tubli tõuke. „Doktor Une“ stsenaarium ringles Warner Brosi koridorides alates 2014. aastast, ent alles Stephen Kingi raamatul põhineva õuduka „See“ purustav edu aastal 2017 tekitas „Doktor Unele“ otsetee tootmisse. Kui vaatajad poleks armastanud „Seda“, võiks „Hiilguse“ järg veel vabalt olla ainult stsenaarium.

"Doktor uni"

4. Film on topeltjärg nii “Hiilguse” raamatule kui ka filmile. Režissöör Mike Flanagan muutis paari asja, et rahul oleksid mõlema versiooni fännid. Näiteks „Hiilguse“ romaani lõpus põletatakse Overlooki hotell maha, ent Stanley Kubricku filmiversioonis jääb see püsti. Raamatu autor ise oli Kubricku adaptsiooniga niivõrd rahulolematu, et hakkas samanimelise minisarja kaasprodutsendiks. Aeg on aga edasi läinud ning Flanagani muutustele andis King nõusoleku.

5. Filmimeeskond nägi tohutult palju vaeva, et taasluua Overlooki hotelli. „Hiilguse“ võtted tehti Timberline Lodge’s, ent see on viimastel aastatel läbinud mahuka uuenduskuuri ning ei näe enam üldse välja selline nagu 1980. aastal valminud filmis. Nii tuli filmitegijatel taasluua osa hotellist, näiteks omapärase kujuga katus.

"Doktor uni"

6. Detailid, detailid, detailid. Isegi „Doktor Unes“ näidatud kuulus kirveauk ukses tundub samasugune nagu „Hiilguses“ ning Overlooki hotelli omaniku kabinet tehti täpselt samasugune kui 1980. aastal. Peaaegu kogu sisustus hotellis meisterdati valmis päriselt, arvutianimatsioonidega loodi vaid laed, kuna need olid reaalsuses filmimiseks vajalikke prožektoreid täis.

7. Kas Kubrickult laenati „Hiilguse“ kaadreid? Detailitäpsus viis selleni, et paljude fännide arvates sisaldas „Doktor Une“ treiler paljusid Kubricku „Hiilguse“ kaadreid. Tegelikult kasutati vaid üht stseeni, kus koridor täitub verega, filmis tervikuna on aga kolm Kubricku vändatud kaadrit. Kõik muu „Doktor Une“ filmimeeskonna autentsust taotlev töö.

"Doktor uni"

8. Jama vaibaga. Filmimeeskond nägi kõvasti aega, et Overlooki koridoripõrandal olnud kuusnurksete kujunditega ikooniline vaip näeks täpselt välja nagu „Hiilguses“. Pärast võtteid musta materjali üle vaadates tabas filmitegijaid pettumus: see ei ole päris õige. Aga pole muret: vaiba kujundeid kohendati digitaalselt järeltootmises, et mulje oleks täpselt õige. Vaip leidis aga taaskasutust – selle küsis endale Warner Brosi juht Toby Emmerich, et panna see stuudiokompleksis ühe suure nõupidamisteruumi põrandale.

9. Filmi tegemine ei ole ainult ränkraske töö. Kui Overlooki hotell oli autentselt taasloodud, ehitasid filmitegijad täiskasvanute suuruses kolmerattalised jalgrattad, millega mööda hotellikoridore kihutada. Just täpselt samamoodi nagu väike Danny tegi „Hiilguses“.