Näitleja lahkus meie seast eile, pühapäeval 08. märtsil 2020. Von Sydow oli mees, kellest sai Bergmani sümbol moodsast mehest sellistes filmides nagu “The Passion of Anna” ja “Shame”, peale seda kui oli teinud Bergmani filmide debüüdi kui rüütel filmis "The Seventh Seal". Mehel oli peale seda pikk Hollywoodi ja rahvusvaheline filmikarjäär.

Max von Sydow ja tema abikaasa

Ta tegi enda Ameerika debüüdi kui Jeesus Kristus George Stevensi 1965 eepilises “The Greatest Story Ever Told”. Sealt edasi võlus kinopublikut sellistes filmides nagu The Exorcist,” Woody Alleni “Hannah and Her Sisters,” David Lynchi “Dune,” “Three Days of the Condor,” “Hawaii,” “Conan the Barbarian” ja “Awakenings.”

Lisaks tegi tööd ka teiste Skandinaavia tuntud lavastajatega nagu Bille August, kust kaudu teenis ka Oscari nominatsiooni rolli eest filmis “Pelle the Conqueror”. Lisaks astus ülesse ka Jan Troelli kiidetud kaheosalises teoses “The Emigrants” ja “The New Land.”

Max von Sydow filmi "The Passion of Anna" (1969)

Viimati sai meest näha "Game of Thrones" seriaalis kui müstiline Three-Eyed Raven. Hiljuti astus veel ülesse “Kursk: The Last Mission” (2018) ja “Lego Star Wars: The Force Awakens” (2017). Võttis osa ka viimasest Star Warsi triloogiast kui Lor San Tekka nimeline kõrvaline karakter.

Mehe karjäär algas kui aastal 1955 Bergman märkas tema esinemist teatrilavadel. Peagi sai temast kuulsa lavastaja ekraanil olev alter ego, kes astus tema filmides pidevalt üles koos Gunnar Bjornstrandi, Ingrid Thulini, Bibi Anderssoni, Gunnel Lindblomi ja Liv Ullmaniga. Ta astus ülesse filmides nagu "The Magician” ja “The Virgin Spring” (esimene tõeliselt kiidetud roll) ning tegi väikese rolli “Wild Strawberries” seiklusfilmis. Lisaks sai rolle veel sellistes Bergmani teostes nagu “Hour of the Wolf,” “Shame,” “Through a Glass Darkly,” “Winter Light,” “The Passion of Anna” ja “The Touch.”

1977 astus esimest korda lavale Broadwayl etenduses “The Night of the Tribades". Tema oli üks esimesi Rootsi näitlejaid, kes tegi sedavõrd palju inglise keeles näitleja tööd. Peale Jeesuse rolli oli ta mõnda aega hõivatud pahade tegelaste rollidega filmides “The Quiller Memorandum,” “Hawaii,” “The Kremlin Letter” ja “The Night Visitor". Tema pahad rolli jätkusid veel aastaid kuni sai olla isegi Saatan Stephen Kingi filmis “Needful Things".

Film "The Exorcist"

"Kuna ma olen rootslane, mitte inglane või ameeriklane, siis enamasti mulle pakutud rollid on võõramaalased. Pole palju Ameerika filme, mis näitaks võõraid heas valguses. Kurjade tegelaste kehastamine on liiga kližee." ütles ta kunagi ammu ühes intervjuus.

1988 aastal proovis enda kätt lavastamises kui tegi taanikeelse muganduse Herman Bangi romaanist “Katinka.” 1990 nomineeriti ta Emmy'le tema rolli eest HBO thrilleris "Red King, White King".

Uuel sajandil liikus mees enda seitsmekümnendatesse, seega võttis tempot maha. Pigem võttis endale kõrvalisi rolle suurtes filmides nagu “Minority Report,” “Rush Hour 3,” “Shutter Island” ja “Robin Hood”.

Max von Sydow

Von Sydow tegi väikese rolli 2007 aasta “The Diving Bell and the Butterfly” ning oli stsenaariumiga sedavõrd rahul, et kirjutas tänukirja selle autorile Ronald Harwoodile. Ütles tookord New York Times'i intervjuus, et ta teeb vähem tööd ainult sellepärast, et kvaliteetset materiali pole enam nii palju kui oli kunagi.

Max von Sydow oli abiellus kaks korda. Esimest korda Kerstin Oliniga aastal 1955 (Prantsuse filmitegija) ja teist korda Catherine Breletiga aastal 1997. Brelet jääb nüüd leseks ning temast jääb maha viis poega - Olin, Claes, Henrik, Cedric ja Yvan.