Katharine Gun töötas Briti luureorganisatsioonis GCHQ tõlgina. 2003. aastal lekitas ta Briti ajalehe Observer ajakirjanikule Martin Brightile (filmis Matt Smith) täiesti salajase dokumendi USA valitsuse plaanidest survestada ÜRO julgeolekunõukogu liikmeid, et nood hääletaksid Iraagis sõja alustamise resolutsiooni poolt. Observer avaldabki loo esikaanel ning kuna naise sõpru hakatakse lekke asjus üle kuulama, tunnistab ta, et oli vilepuhuja. Gun arreteeritakse ning antakse riigisaladuse avaldamise pärast kohtu alla. Aga kui naise kaitsjad ähvardavad küsitleda kohtus Suurbritannia peaprokuröri riigi Iraagi sõjas osalemise asjus, tühistatakse süüdistus.

Kuna tõsielus aasta aega võtnud protsess on surutud filmis kahte tundi, võtsid paljud filmis näidatud asjad tegelikult palju kauem aega. Näiteks stseen, kus Gun püüab saada oma abikaasat sisserändajate kinnipidamiskeskusest välja, kestis päriselus palju kauem, kuna naine ei teadnud kolm päeva üldse, kus ta mees viibib.

Ühes pöördelises filmistseenis ähvardab Guni ja Brighti kogu tööd luhtumine, kuna üks Observeri töötaja on memos ameerikaliku kirjaviisi muutnud briti inglise keelde, mida konservatiivne uudisteportaal The Drudge Report kasutab ära memo ehtsuse kahtluse alla seadmiseks. Ajakirjanik Brighti sõnul on filmis näidatu ligilähedane päriselt juhtunule. „See ei olnud minu parim hetk Observeris. Selle vea teinud vaene naine põhineb reaalsel isikul, kes töötas toimetuses esimest või teist nädalat, nii et juhtunu oli talle päris hirmus. Samuti on tõsi see, et The Drudge Report ründas meid asja pärast, mida tänapäeval nimetatakse võltsuudiste levitamiseks,“ ütles Bright Newsweeki andmetel.

Reaalsus ei olnud siiski nii dramaatiline kui filmis, kus ajakirjanik ja peatoimetaja on vea avastamise ajal koos uudisteruumis ning rahvusvahelised meediakanalid hakkavad kokkulepitud intervjuudest ära ütlema. Tegelikult leidnud vea avastamise ja sellest teavitamine aset rea telefonikõnedega, kuna pühapäeviti ja esmaspäeviti Observeri toimetus ei tööta.

Katharine Guni hinnangul oli lavastajal Gavin Hoodil üsna raske seda filmi teha, kuna tema lugu ei sobi tavapärase filmiformaadiga. „Kui ta mind intervjueeris, siis avastasime üsna varakult, et paljud asjad toimusid ainult minu peas stiilis mida ma mõtlesin või tundsin. Kuidas seda filmis näidata?“ meenutas Gun Newsweekile.

Tõsielulisele põnevusdraamale „Riigisaladus (2019) saab kaasa elada juba sel pühapäeval, 15. märtsil kell 21.00 kanalil TV3 Film, mida näeb teleteenusepakkuja Home3 (endine Viasat) või suuremate kaablioperaatorite vahendusel. Aprillis jõuab film ka voogedastusteenusesse Go3 (endine TVPlay Premium).