Kui võiks arvata, et suures Los Angeleses, kus elab miljoneid inimesi ja kus peaaegu kõik kohad on koroonaviiruse tõttu suletud, et seal ei ole just kõige parem, siis Renee Meriste jaoks on olukord vastupidine.
"Väga hea on. Vaike on. Linnud laulavad. Enamus asju on juba kümme päeva kinni," rääkis Meriste.

Mis aga ei ole kinni, on toidupoed. Meriste rääkis, et kui esimesed hullumeelsed ostmised said tehtud, siis on pärast seda tehtud teatud korraldused, et edasist kaost vältida. Poodi lastakse korraga teatud arv inimesi ja kõik seisavad teineteisest 2-3 meetri kaugusel.

"Tänu sellele on kaup ka poes tagasi," ütles Meriste.

Uue korralduse tõttu püütakse vältida olukorda, mis juhtus alles nädal tagasi, kui poodides ei olnud üldse midagi saadaval.

Ka Los Angeleses on inimesi, kes tänaval liigeldes kannavad maske ja kindaid. Meriste ütleb, et nemad moodustavad umbes pooled linlastest. Kuna USA on suuresti kogukonna põhine ühiskond, siis annetavad inimesed, kellel on maksid ja kindad, need haiglatele, kus neid rohkem vaja läheb.

"Los Angeleses elab üle 200 rahvuse. Väga vähesed mõtlevad vaid iseendale. Me oleme kõik siin koos. Kui kõik mõtlevad vaid iseendale, siis see kõik kestab siin veel edasi," ütles Meriste.

Eestlase sõnul saavad kõik omamoodi aidata. Kas sellega, et ollagi kodus ja mitte kuskil käia või kuuludes mõnda komisjoni või nõukogusse, kus siis teisi aidata ja abistada.

Varem ka Vanilla Ninja koosseisu kuulunud Renee Meriste abikaasa Maarja Kivi töötab "inglite linnas" juuksurina. Aga kuna kõik kohad on juba viimased kümme päeva kinni, siis on naisele tulnud ootamatu puhkeperiood.

Renee Meriste meenutas eelmisest nädalast üht koosolekut, mille lõpptulemus oli positiivne. Koosolekul küsis üks kinnisvara omanik, mida ta peaks praeguses olukorras tegema, kas üüri oma pindadel poole vähem küsida või midagi. Koosolekul jõuti arusaamale, et mõistlik on järgmised kaks kuud üür vabaks anda, sest siis tahavad inimesed sinna tulevikus ka tagasi minna.

Ka kohalikud pangad on raskustega kursis ning on andnud inimestele sellel keerulisel ajal kaks kuud maksepuhkust.
Viirusesse haigestunutes rääkides ütles Meriste, et neil on see number seal veel sadade peal, aga seda suuresti sellepärast, et rohkem inimesi ei ole jõutud testida.

"Arvatakse, et see nädal läheb see ülesse. See ja järgmine nädal on väga kriitilised. Kõik ettevalmistused on selleks tehtud. Meil on hotellid tehtud haiglateks ümber. Sõjalaev toodi kohale ja kohandati haiglaks, tuues tuhandeid voodikohti juurde," ütles ta.

Kuigi USA president Donald Trump ei ole veel riiklikku karantiini välja kuulutanud, siis 17 osariiki on ise selle otsuse vastu võtnud.
"Ameerika on lihtsalt niivõrd suur ja kõik peavad midagi tegema. Kui keegi jääb kuhugi ringlema, siis ega suurt abi sellest pole. Aga California on alati üks esimesi, kes reageerib," sõnas Meriste.

Kõik kohad, kuhu massid pääseda võivad või lähevad, on kinni pandud. Seega ei toimu pühapäeviti jumalateenistusi ega saa ka rannas käia. Rand läks alles suht hiljuti kinni, kuna tuhanded inimesed käisid seal jalutamas.

Koolis toimub õpe sarnaselt Eestile digivahendeid kasutades. Renee ja Maarja lapsed kasutavad erinevaid programme, et töö saaks tehtud.
Praegu valitseb linnas vaikus enne tormi meeleolu. Missugune olukord seal uuel nädalal on, saame näha ja kuulda.