Eesti Laulul säranud ja üllatanud Anett Kulbin sõnas, et kohe, kui eriolukord välja kuulutati, otsustas ta elu linnas hüljata, ja kolis maakoju. Ja kuna mitte midagi pole alates märtsi keskpaigast muutunud, siis ei ole tal eriti põhjust olnud ka linna vahelt käia.

"Erialaselt rääkides, kuna kõik üritused ja esinemised on tühistatud või edasi lükatud, siis on kalender tühi," ütles ta.

Kolmas koht Eesti Laulult mõjutas Anetti elu kõvasti. Lauluvõistluse finaal oli laupäeval ning juba esmaspäeval hakati talle helistama nii, et telefon oli punane. Aga rõõmu ei olnud kauaks, sest mõned nädalad pärast Eesti Laulu kuulutati välja eriolukord ja sellega seoses jäeti paljud avalikud üritused ära.

Anettile tehtud pakkumised siiski aga päris tühistatud pole, vaid on osaliselt tulevikku lükatud.

"Kõik ei ole kindlasti veel läbi. Mõned üritused lükkusid suvesse, mõned korraldajad võtsid rohkem aega ja lükkasid need sügisesse," rääkis ta.

Karantiinis elab Anett enamasti üksinda. Kuna tegu on tema perele kuuluva maamajaga, siis käib seal aeg-ajalt ka tema ema.

Vaba aega veedab Anett jalutades metsas või mere ääres, et ennast vaatamata karantiinile liikumises hoida. Iga päev on aega trenni teha, ta leidnud tavapärasest rohkem aega, et raamatuid lugeda ja filme vaadata. Ja tegeleb uue muusika kirjutamisega.

"See on hea, sest nüüd on rohkem aega käes, et muusikale keskenduda," ütles ta ja lisas, et maakohas on hea energia ning see aitab loometööle kaasa.

Karantiinis olles on Anett aru saanud, et muusika on see, millega ta edaspidi ainsana tegeleda tahab.

"Kui selles igapäevaelu rattas püsida, siis ei pruugi alati jõuda analüüsida, kas see mis ma praegu teen on see, mida tegelikult ka tahan teha. Maal olles ja ainult muusikale keskendudes- kirjutades, pilli mängides ja lauldes saan aru, et sellest küll küllalt ei saa," ütles ta ja tunnistas, et on üksi olemist nautinud ka.

"Praeguse olukorra teeb närvesöövaks see, et me ei tea, millal see kõik läbi saab. Tore, kui üksinda maal olemine on valik, aga kui see muutub väga pikaajaliseks kohustuseks, siis paneb juba mõtlema küll," ütles ta.

Sõpradega kontakti hoidmiseks kasutab Anett FaceTime'i ja Zoomi. "Me aeg-ajalt saame sõbrannadega ikka Zoomis kokku ja teeme selliseid pikemaid õhtuid, justkui viibiks samas ruumis ja saame rahulikult jutustada. Kuna kõik istuvad kodus ja minu tutvusringkonnas on just enamus loomeinimesed, siis on kõigil samas seis, ja kui kellelegi helistada, siis saavad kõik alati pikalt rääkida," selgitas Anett, kuidas sõpradega sidet hoida.

Anett ütles ka, et tänu digivahenditele on tal nüüd võimalik sõpradega rohkem suhelda, eriti nendega, kellega see kiire elutempo juures unarusse oli jäänud.

Anett esines hiljuti Võsu Rannaklubis, pakkudes läbi veebi rahvale meeldejääva kontserdi. Ta ei olnud ennast varem tervet kontserti klaveril saatnud, aga eriolukorra tõttu oli sunnitud seda tegema.

Ilma publikuta esinemine on Anetti jaoks teistsugune kogemus, kuna siis ei teki vahetut emotsiooni. "See on üks asi, mis on kõikide nende ülekande kontsertide juures puudu. See viimane element jääb puudu. Ma olen ka ise vaadanud kontserte ja kui pilt jõuab telekasse, siis on küll tunne nagu läheksid kuhugi. Aga ikkagi, me ei saa liiga kaua muusikute ja publikuna sedasi toimida. Seda vahetut energiat on vaja," rääkis Anett.

Lauljanna leiab, et Henrik Kalmeti moodi läbi Zoomi väikese tasu eest esinemine (Kalmet tegi seda heategevuseks Toidupanga toetuseks) võiks olla lahendus, millele muusikud saavad mõelda, sest see on nii artistidele kui publikule parem kui mitte midagi.

Anett Kulbin loodab, et eriolukord enam väga kaua ei kesta, et nii muusikuid kui teiste ametite pidajad saavad oma tavapärase elu juurde naasta.