Telesaates "Hommik Anuga" käisid külas Rainer Härma elukaaslane Aile Laansalu ja pojad Aaron Thor Härm ning Mattias Härm. Aile tunnistas, et olenemata kõigest ei kahetseks Jazz praegu midagi. "Üks asi, mida ma taipasin seda raamatut lugedes, oli see, et ta tõesti nautis seda, mida ta tegi."

Samuti tõdeb Aile, et teadis hästi, kelle oma laste isaks valis. "Ma hakkasin kokku elama inimesega, kes ilmselgelt ei olnud loodud pereinimeseks, vaid tooma rõõmu ja väärtust rohkematele inimestele. Mina ju lõpuks valisin ta oma laste isaks ehk siis minu otsus. Tagantjärele viriseda ei ole kombeks."

Kuigi kõrvalt võib jääda mulje, et kohati isegi tööl ööbinud Härmal ei pruukinud poegadele üldse aega jääda, siis lapsed sellega ei nõustu. "Kindlasti jäi, isegi rohkem kui piisavalt. Ta võis küll seal oma töökohas olla, aga see ei tähendanud, et me pidime kodus olema. Ta ütles, et tulge ka, tulge tööjuurde ja teeme midagi vahvat, teeme midagi lõbusat," meenutab Mattias.

Poegade sõnul ei olnud isa ka eriliselt karmi käega lapsevanem, kes vaid reegleid seaks ja ise lapse elutee otsustaks. "Ta oli selline inimene, et tema arvamused ja reeglid ei olnud olulised meile, vaid meie arvamused olid olulised talle," kirjeldab Mattias. "Nippe oli ikka, mis ta meile jagas. Toiduga samamoodi, et kui sa kurki lõikad, siis näppe maha ei lõika. Ta oli hästi respekteeriv ja ta respekteeris meie otsust juba siis, kui me olime väga väiksed. See oli hästi tore kindlasti," nõustus ka Aaron.

Isa kokandushuvi pole ka poistest täielikult mööda läinud. "Peakokk on meil kodus olemas, härra Mattias Härm, palun," naljatab Aaron. "Selles mõttes, et kui mul ikka kõht on tühi, siis ma võtan külmkapist midagi välja ja panen pannile. Kui ma teen toitu, siis tean, et mul on üks püsiklient," viitab Mattias vennale. "Kogu aeg saan kiidusõnu, seega ma tean, et midagi ma teen vähemalt õigesti. Muidu see kokkamise asi on juba varsti käpas."

Kõige rohkem igatsevad pojad isa siis, kui silma jääb miski, mis teda meenutab. "Paps oli minu parim sõber, siis ütlen ausalt, et ei lähe päeva, mil ma tema peale ei mõtle. Aga võibolla hetked, mil ma kõige rohkem tema peale mõtlen on siis, kui ma näen poja ja isa vahelist armastust kellegi teise pealt. Ma mõtlen, et oi, oleks tore, kui oleks oma papsiga saanud teha esimese habemeajamise ära või midagi sellist. Aga ma teadsin, et ta oli seal, kui ma esimest korda enda väikseid karvakesi ajasin. Ma tundsin, et ta oli. Selliseid hetki on küll, et ma tunnen, et ta tegelikult vaatab ja tunneb huvi, et kuidas tema poisid sirguvad," tunnistab Aaron.

Aile meenutab, et tervis hakkas telekokal alt vedama umbes kolm aastat enne minekut. "Nagu selle kehaga on, et mingi hetkeni on kõik väga väga okei ja siis on kas kõik või mitte midagi. See juhtuski lihtsalt. Selles tipus lihtsalt midagi murdus ja see kandis alla need põhifunktsioonid kehas."

Rainer, kes oleks täna 45-aastane, on kunagi isegi kirjeldanud, et selles eas sooviks ta omada maja, kus on all söögikoht ja üleval kodu. "Umbes viis kuus päeva enne tema surma, panin selle veelkord kirja. Teadmata veel, et selline sündmus on veel ees," meenub Ailele.

Rainer Härm suri 2013. aasta veebruaris sisemiste verejooksude tõttu. Pikemalt loe SIIT.