Liisi Eesmaa (35) ütleb, et ettepanek meisterdada saatele "Maskis laulja" kostüümid oli tema jaoks lotovõit. See olevat kohe käivitanud Liisi värvi- ja vormitaju ning põrgulikud-paradiislikud visioonid.

"Minust sai vahemeedium. Olin loominguliselt kergesti süttiv, sest mina ju tean staari maski sees, ta isikupära ja olemust. Temast lähtudes lõingi karakteri, mis on talle omane, ning lisasin toone müstika ja salapäraga, et publikut ja detektiive eksitada," sõnab ta.

Liisi ateljeest sai viieks nädalaks omalaadne labor, kus katse-eksitusmeetodil tehti kujundlikult öeldes peedist pesumasinat. Kunstnik ütleb, et seadis moe vaatenurgast eesmärgiks pakkuda maskidega suurt esteetilist naudingut, et lõpptulemus ei oleks poroloonist rotimaskott, vaid kunstiliselt meisterlik vaatemäng.

Maskide mõõtmed on suured, mõni on üle meetri kõrgune, materjalid uudsed, lahendused ja konstruktsioonid keerukad. Näiteks Silma karakteri ümaruse saamiseks kasutas kunstnik ülisuurt õhupalli, mille abil sai vormi luua ja seejärel sellelt jäljendi võtta.

MÄRGILISED TEGELASED Jonnipunn on pärit Liisi lapsepõlvest.

"Silma mask kaalub viis kilo. Staaril on selles lauldes peas justkui kõlakoda. Samas Jonnipunni pea on tema kehaga võrreldes kerge. Keha võib kaaluda ligi kümme kilo, aga peana kasutasin kerget plastnõu, mida kasutatakse veinitööstuses prosecco valmistamiseks," räägib moekunstnik.

Maskid maksid tuhandeid

Liisi lausub, et ei tunne ideid genereerides mõõtkavu ega raame. Visioone olevat tal olnud rohkem kui rosinaid Tootsi unistuste saias, ent nende teostamine osutus arvatust raskemaks. "Minu kirg on olnud alati peakatete disainimine, ent neid on kantud põgusalt moelaval ja moepiltide tegemisel. Telesõu nõuab aga maskilt vastupidavust. Selles peab saama hingata, liikuda ja – laulda. Mul oli ligi kolmteist inimest abiks: moetudengid, skulptorid, õmblejad, nukumeistrid. Tundsin end dirigendina, kes juhatas vägesid, et püsida õiges helistikus ja graafikus," räägib ta.

SUUR SILM, mille iiris on valminud kunstjuustest. Lauljal on pallikest üsna raske kanda.

Saate produtsendi Kaupo Karelsoni sõnul kulus iga maski-kostüümi tegemiseks mitu tuhat eurot.

Ühte maski teisele Liisi ei eelista: "Nad on mulle nagu beebid. Kuigi sõu on kohe algamas, tegeleme nendega pidevalt edasi, lisame õhuauke, õmbleme uusi sisemütse. Maskid pole esinemiseks kuigi mugavad. Püüan staare aidata nii palju, kui on mu võimuses."

Produtsent Kaupo Karelson:

"Maskis laulja" ("The Masked Singer") formaat mõeldi välja Lõuna-Koreas, ent suurelt algas tema lend 2019. aasta alguses Ameerikas. Täpsemalt oli see 2. jaanuaril 2019, mil viibisin ka ise USAs Los Angeleses ja nägin sõud teleekraanilt selle esilinastuse ajal. Ega seda ei olnudki võimalik mitte märgata, sest avalikku ruumi täitis meeletu kampaania: üleelusuurused plakatid tänavatel ja klipid televisioonis. Selles sõus on teatav vastuolulisus, laulja on maskis. Ei olnud ju teada, kuidas publik sellele reageerib. Ent Ameerikas see toimis! Teleprodutsendina ootasin ära järgmise maa, Saksamaa esilinastuse, mis oli 2019. aasta suvel. Ka seal sõu õnnestus ja see lisas kindlust tuua see ka Eesti publiku ette. Lühikese ajaga saavutas "Maskis laulja" meeletu populaarsuse – aasta jooksul jõudis ta 25 territooriumi ekraanidele.

Produtsendina tuleb uute projektide puhul olla valmis tagasilöökideks, ent proovides on kümme avalikkusele teada-tuntud inimest maskides lauldes ja tantsides mind üllatanud. Raskes ja piiratud nähtavusega kostüüm-maskis liikumine ja laulmine on kulgenud sujuvamalt, kui oskasin arvata."