Eelmisel nädalal koondasid erinevad sündmustekorraldajad Kultuuriministeeriumile ka ühise ettepaneku 3-faasilise kriisist väljumise plaani osas. "Edastasime selge sõnumi, et konkreetsed piirmäärad ja numbrid on möödapääsmatult oluline info meie kõigi jaoks," sõnab Sildna, et nüüd, mil eile rahvahulgad lõpuks paika pandi (500 inimest siseruumis, millest tohib olla täidetud 50% ja 1000 inimest välisündmusel - toim.), saab tööd tegema asuda. Kultuuriministeeriumile tehtud ettepaneku väjatöötamisel osalesid mitmed organisatsioonid ja festivalid, kelle jaoks teema on väga tuline - Viljandi pärimusmuusika festivalist ja Hard Rock Laagrist kuni Eesti Kontserdi, Eesti Muusikanõukogu ja Eesti Etendusasutuste Liiduni, ka Jazzkaar, Pöff jt.

"Ettepanekut välja töötades mõtlesime korraldajatega ka detailselt läbi, mida piirangud reaalses elus tähendavad. TMW puhul esiteks seda, et ilmselt kolime mõned kontserdid õue, mida augusti kuupäevad ka kenasti lubavad, teiseks peame selgelt läbi mõtlema kontserdikohtade mahutavuse, võttes arvesse 50% ruumi mahutavusest reeglit. See seab piirangud piletimüügile ja seega ka tuludele, aga igal juhul on see parem kui ärajätmine," leiab Sildna, et nüüd on küll uued väljakutsed, ent vähemalt mitte ärajäämine õhus.

Sildna selgitab ka, et oma ettepanekus soovitasid nad ka võimalusel vältida terminit “suursündmus”, sest selgem on rääkida konkreetsest inimhulgast ühel territooriumil ning et sündmuse all mõistame piiritletud inimhulga kogunemist ühel määratletud territooriumil.

"Kuna TMW eripära on see, et meie festival koosneb erinevatest üritustest, mis on kõik üle linna laiali jaotatud, on meil kenasti võimalik end lubatud piiridega kohaldada. Ehk siis määrav ei ole koondnumber, kui palju inimesi viie päeva jooksul eritevatel üritustel käib, vaid see, milline hulk inimesi ühes konkreetses ruumis või territooriumid kokku saavad. Viirus levib lähidistantsil nagu me teame," selgitab ta.

Ta nendib, et mis puudutab välisesinejaid ja väliskülalisi, siis selles sõltutakse piirangutest, mis augustis riikidevahelisele liikumisele kehtivad. "Selles osas on veel vara otsuseid vastu võtta, aga me mõistame, et meid mõjutab ka rahvusvaheline kontekst ning, et väliskülalised on eraldi riskikategooria," milles täna vastuseid anda keerukas.

Sildna sõnul on võimalik, et on ka korraldajaid, kes peavad majanduslikult mõttekamaks sel perioodil sündmusi mitte korraldada: "Kuid suures pildis pean ma seda kriitiliselt oluliseks, et meie kultuuri- ja sündmussektor alustaks taas tööd, sellest sõltub kogu sektori ellujäämine. Korraldajatele on abiks detailne check-list tüüpi juhend, mis kirjeldab ära kõik nõuded, millele vaja tähelepanu pöörata - distantsireeglitest kuni hügieeninõueteni."

TMW meeskond näeb tänavuse festivali puhul oma peamise eesmärgina mõelda targalt läbi, kuidas saadakse oma võimaluste piires olla maksimaalselt kasulikud Eesti muusikutele, aga ka muusikasündmusi teenindavale ökosüsteemile helirendifirmadest hotellideni. "Tänavune suvi annab kogu sündmussektorile võimaluse demonstreerida vastutustundlikku nutikust ning näidata, et oleme kohanemisvõimelised, suudame välja töötada uusi lahendusi ja pakkuda väärtuslikku sisu ka keerulises olukorras. Et oleme proffid. Tegelikult on see väga motiveeriv. Jõudu ja tarkust kõigile!" soovib ta.

26.–30. augustil toimuva TMW 2020 kavas on kolmepäevane muusikaprogramm, konverents Eesti Kunstiakadeemias, linnafestivali üritused ja eriprogramm Paldiski Pühapäev. Piirangutega seotud muudatused festivali korralduses avalikustatakse juunikuus.

TMW 2020 muusikafestivali pass (65 eurot), konverentsi ja festivali ühispass (175 eurot), konverentsipass (150 eurot) ja toetajapass (500 eurot) on müügil festivali veebipoes shop.tmw.ee. Telia klientidele kehtib TMW passide ja piletite ostmisel eelmüügist 20% hinnasoodustus tavahinnast. Lisainfo: tmw.ee/et/piletid-ja-passid