Kultuurkapitali helikunsti kategoorias on pikk nimekiri artiste, kes saavad eristipendiumi. Nende hulka kuuluvad teiste seas Tõnis Mägi, Jalmar ja Sandra VabarnaAnett KulbinAndres Kõpper, Laura Põldvere, Anna ja Erki PärnojaSofia Rubina jne.

See tähendab, et eristipendiumi saavad just tuntud muusikud. Nagu Kultuurkapitali juhataja Kertu Saks ka ütleb, siis palgatõendit üheltki taotlejalt ei küsitud. Pigem oli oluline, kas ja kui teenekas artist on.

"Ma ei tea, kas ma olen professionaal, kui ma olen 32 aastat muusikaga tegelenud ja sellest 23 ainult muusikas. Nüüd tuleb välja, et ei ole professionaal," pahandab seepeale Eimel Kaljulaid, kes näiteks eristipendiumist ka niigi raskel ajal ilma jäeti. "Väga paljud, keda ma tean, kes on tõeliselt hädas, neile öeldi ei," sõnab Eimel ja lisab, et tema arvates jagatakse raha sugulussidemete ja tutvuste järgi neile, kes on regulaarselt televisioonis.

Andrus Kasesalu, kes on abi mitmelt poolt taotleda proovinud, häirib kõige selle juures enim aga poliitikute reklaamilaadne kisa, kus kuulutatakse, et riik eraldab kultuuri jaoks miljoneid, aga ometi raha abivajajateni ei jõua...