Kultuurkapitali helikunsti kategoorias on pikk nimekiri artiste, kes saavad erinevas summas toetust. Nende hulka kuuluvad teiste seas Tõnis Mägi, Jalmar ja Sandra Vabarna, Anett Kulbin, Andres Kõpper, Laura Põldvere, Anna ja Erki Pärnoja, Sofia Rubina ja paljud teised.

See tähendab, et eristipendiumi saavad just tuntud muusikud ning need, kes juba saavad autoritasude pealt mingitki raha sageli. Nagu Kultuurkapitali juhataja Kertu Saks ka ise ütleb, siis palgatõendit üheltki taotlejalt ei küsitud. Pigem oli oluline, kas ja kui teenekas artist on.

Teenekas ehk tunnustatud tähendab eristipendiumi kontekstis professionaalse muusikakultuuri edendajat.

Teeneka alla võiks paigutada ka Võsult pärit räpparid 5MIINUST koosseisus, sest Eestis pole palju seda žanri viljelevaid muusikuid. Ka nende esinemised on ära jäänud ning sellega on kaasnenud majanduslik kahju.

Aga mehed ise ütlevad, et neid jätab Kultuurkapitali toetus külmaks. "Me spets ei taotlend. Jääb neile, kellel päriselt vaja," säutsusid nad Twitteris.

Võib ka eeldada, et nad on endale rajanud ka korraliku majandusliku reservi, sest Artist3 lehekülje kohaselt küsivad räpparid ühe keikka eest 5605,50 eurot. Tõsi, see raha läheb viie liikme vahel jagamisele, aga soliidne summa siiski.

Üks artist, kes seda raha aga vajab, on folgilaulja Sandra Vabarna, kes koos abikaasa Jalmariga mõlemad Kulkalt 500 eurot teenisid.

Sandra Vabarna arvab, et sai selle toetuse, kuna vastab Kultuurkapitali kriteeriumitele. Peres, kus kasvab ka väike laps, kulub raha ära.

"Loomulikult see aitab, sest ma olen vabakutseline ja viimase kolme kuu jooksul on mul olnud kaks kontserti, mille eest olen tasu saanud. Lisaks oleme teinud bändiga suuri investeeringuid seoses uue albumiga "Make Your Move", mille rahastus tuleb üldjuhul just kontsertide mängimisest," selgitas Sandra.