Pärast seda, kui hakkasid levima kuuldused, et 28-aastane Zara Abid suri möödunud reedel toimunud lennukiõnnetuses, hakkasid konservatiivsed pakistanlased naist sotsiaalmeedia vahendusel sõimama, kritiseerides tema kõlvatut elustiili, kirjutab BBC.

Noor naine oli saatusliku lennuki peal, mis kukkus alla elamurajoonis eelmisel reedel, kinnitavad nii reisimanifest kui ka tema sõbrad. Ohvreid ei ole veel nimetatud, kuid väidetavalt jäid ellu vaid kaks meest.

Esimeste raportite avaldamise järel, mille kohaselt jäi Zara Abid õnnetuses ellu, pidi tema vend paluma inimesi libauudiste levitamine lõpetada. Modelli Instagram, Facebook ja Twitter ei ole enam aktiivsed, aga ei ole teada, kas need võeti maha sotsiaalmeedia platvormide või Zara pere poolt.

Pakistani ühiskonnas eeldatakse, et naised on tagasihoidlikud ja kõiki neid, kes on avalikkuse tähelepanu all, ootab sotsiaalmeedias kriitikalaviin.

Zara Abid tegi koostööd suurimate Pakistani moebrändidega ja alles selle aasta jaanuaris võitis Hum Style Awardsil parima naismodelli auhinna.

Juhtivad moedisainerid mälestasid Zarat heade sõnadega ja kiitsid tema professionaalsust ja stiili. Modell pidi sel aastal tegema ka oma näitlejadebüüdi.

Aga kui avaldati, et Zara suri, siis hakkasid sajad radikaalsed usklikud teda sotsiaalmeedias kritiseerima, seades kahtluse alla tema usu ja islamlikud tõekspidamised. Mitmed kirjutasid, et ta saab teises elus oma valikute pärast karistada.

Lisaks kommentaaridele avaldati ka pildid, mida Pakistani ühiskonnas loetakse liiga paljastavaks. Need on justkui tõestus tema "patusest" elustiilist.

Üks Twitteri kasutaja kirjutas: "Allah Pakile ei meeldi naised, kes oma kehaosi teistele näitavad, ja jannat (taevas) on vaid puhastele meestele ja puhastele naistele".

Pakistani avalikus elus tegutsevad naised satuvad tihti surma- ja vägistamisähvarduste ohvriks, kuna neid ei loeta moraalselt ega religioosselt puhasteks.

Peale kriitika oli ka palju neid, kes Zara Abidile ja tema perele kaasa tundsid. Kolleegid ja moedisainerid nimetasid naise surma tragöödiaks moemaailmas.

Mitmed ütlesid, et Zara eiras oma tumeda nahaga traditsioonilisi Pakistani ilustandardeid. Nii seal kui mujal Lõuna-Aasias idealiseeritakse just heleda nahaga naisi.