Kirjanik, ajakirjanik ja filmirežissöör Kadri Kõusaar tõi pärast Netflixi pealt näitava Jeffrey Epsteini dokumentaali vaadates välja, et kui pedofiilist multimiljonär oleks Eestis tegutsenud, siis oleksid paljud tema vastu esitatud süüdistused ära langenud.

"Vaadates Netflixi Epsteini dokki tekkis paraku mõte, et kui härra oleks toimetanud Eestis, siis oleks tähtis osa temavastastest süüdistustest ära langenud, sest kõik piigad oleksid seaduse silmis olnud legaalsed. (Üle 14-aastased). Epsteini ohvrid olid enamasti vanuses 15-16," tõi Kõusaar välja.

"Lastekaitsepäeva eel on taas põhjust üle küsida, kas see 14-aasta piir oleks ehk sobiv natuke ülespoole tõsta. Või siis oleks nö tingimustega nagu Saksamaal, et 14-16-aastased võivad asjatada omavahel, aga mitte 55-stega," lisas ta.

Alaealiste tüdrukute prostitutsioonile sundimises ja inimkaubitsemises süüdistatud miljardär Jeffrey Epstein leiti eelmise aasta 10. augusti hommikul vanglakongist surnuna.

Ametlik uurimine, mis oli täis skandaale ja vastuolu, näitas lõpuks, et Epstein tõepoolest sooritas enesetapu.

Alles mõned nädalad enne oma surma leiti Epstein kambrist poolteadvusetuna vigastustega kaelal ja ta oli selle tõttu ka jälgimise all. Surma hommikul avastati ta oma kambrist aga samasuguste vigastustega. Arstide püüded teda tagasi elule tuua ei toonud edu.

Epsteinile esitati eelmise aasta juulis kriminaalsüüdistus alaealiste tüdrukute seksitööle sündimises.

66-aastane mees ise teatas New Yorgi kohtu ette astudes, et ei tunnista end seksikaubanduses ega alaealiste tütarlaste kupeldamises süüdi. Süüdistuse järgi juhtis Epstein võrgustikku, mille abiga sai ta seksuaalselt ära kasutada kümneid alaealisi tüdrukuid. Ohvreid kasutas ta väidetavalt uute värbamiseks.

USA tööminister Alexander Acosta, kes 2008. aastal prokurörina töötades Epsteini vastu leebust üles näitas, astus eelmise aasta juuli keskel ametist tagasi.

2008. aastal sõlmis prokuratuur nimelt Acosta juhtimisel Epsteiniga äärmiselt ebatavalise kokkuleppe, päästes tolle kõigist föderaalsüüdistustest, mis puudutasid enam kui 30-t alaealiste kuritarvitamise juhtumit. FBI uurijad olid juba jõudnud koostada 53-leheküljelise süüdistuskokkuvõtte, ent juurdlus lõpetati.

Foto: Scanpix

Delfi kirjutas 2016. aastal, et neljateistkümnes Euroopa riigis on seksuaalse enesemääramise eapiir 14 aastat. Teiste seas ka Itaalias, kus aga kehtib nn lähedase ea erand, mis tähendab, et kuni 16-aastased võivad magada ka 13-aastasega. Tuleb aga välja, et Eestis on olukord isegi vabameelsem.

Nimelt on karistusseadustikus öeldud, et täiskasvanu ei tohi magada noorema kui 14-aastasega. Probleemi tekitab see, et seaduses on eraldi välja toodud täiskasvanu. See tähendab, et alaealiste omavahelised seksuaalsuhted reguleeritud ei ole ja 17-aastane võib vastastikusel nõusolekul vabalt magada isegi 10-aastasega.

„Ametialaselt pean seda probleemiks,” ütles Delfile politsei- ja piirivalveameti Lõuna prefektuuri lastekaitseteenistuse vanem Liia Kilp. „Näen eelkõige probleemi selles, et 10-aastane, või ütleme siis üldisemalt, et alla 14-aastane, ei ole piisavalt küps, et langetada selliseid otsuseid, et alustada seksuaalelu, ja hinnata, mis see endaga kaasa võib tuua. Et kuidas kaitsta end soovimatu raseduse ja suguhaiguste eest. Temaga on lihtsam manipuleerida,” selgitas Kilp.