Pärast George Floydi surma valgenahalise politseiniku läbi on kõikjal maailmas rassiteema taas päevakorda tõusnud. Seda ka väikeses Eestis, kus on samuti rassismiga probleeme olnud. Üheks diskussiooni põhipunktiks on olnud ka meelelahutuslik saade "Su nägu kõlab tuttavalt".

Näosaate kaheksa hooaja jooksul on igal hooajal mõni Eesti näitleja või laulja lasknud end mustanahaliseks artistiks teha, kasutades seal juures ka autentsuse huvides musta grimmi. Kui varem on see jäänud vaid väikese diskusiooni tasemele, siis nüüd on asjad muutuma hakanud.

Kroonika võttis ühendust näosaate viimase hooaja võitja Madis Arroga, kelle käest küsiti, kas blackface kandmine oli tema jaoks probleem ja mida ta tundis, kui sai teada, et pidi end mustanahaliseks võõpama.

"Kahjuks olin võhik antud teemal ning ei osanud oma suure eeskuju jäljendamises midagi halba näha. Minu võhiklikkus ei vabasta mind tehtu ees, mistõttu palun väga vabandust!" sõnas Madis Arro, kes kajastas saates James Browni.

SNKVT 6. saate eel grimmitoas

Kristel Aaslaid, Daniel Levi Viinalass ja Elina Born kandsid saates osaledes musta grimmi ja on nüüd selle eest sotsiaalmeedias vabandanud.

2014. aastal Ella Fitzgeraldid kajastanud Kristel kirjutas: "Viimaste sündmuste taustal tunnen, et pean addresseerima üht oma minevikus tehtud viga, mis on pikalt närinud mind. Tol hetkel, kui mina võtsin näosaatest osa ja mina kehastusin Ella Fitzgeraldiks, suurest austusest, ei teadnud ega viinud kokku, mida selline number tegelikult tähendab - kavatsused olgu olnud, mis tahes. Rumal ja ignorantne inimene. Nüüd tean ma paremini."

Daniel Levi ja Elina Born osalesid mõlemad näosaates 2017. aastal. Daniel Levi kujutas seal Marvin Gayed, kelle muusika suur austaja ta on.

"Selle tõttu olen ma äärmisel kurb, et minu ülesastumist Marvin Gaye laulu esitades on võetud kui solvangut. Ma olen rõõmus, et mul õnnestus sellest kogemusest õppida ja tean nüüd paremini. Ma tõepoolest usun, et kõik inimesed on loodud võrdseks ja ma püüan edaspidi seda ka oma tegudega näidata. Ma seisan edaspidi koos oma mustanahaliste vendade ja õdedega ja usun, et nüüd on aeg muutusteks," kirjutas ta Daniel.

Elina Born kehastus saates räppariks M.I.A. ning leiab samuti, et ei oleks pidanud mustanahalist artisti mängima. "Tunne, et pean vabandama selle eest, et kehastusin ühes telesaates mustanahaliseks ja valiku ees lasta end võõbata tumedamaks. Ma ei olnud sellel teemal haritud ega osanud näha, et see võib teha kellelegi haiget," vabandas Elina.