Fotograaf Ardo Kaljuvee kiidab Õhtulehe sisuturundusloos, kuidas kaotas Stockholmi dieediga kiiresti ja ohtralt kilosid. Ardo näeb muidugi välja suurepärane, aga dieediga on asi kahtlane. Sama dieeti on pidanud ka Kaire Vilgats, kes seda 2019. aastal samuti meedias kiitis kui kiiret ja efektiivset kaalulangetusviisi.

Siis analüüsis Buduaaris Vilgatsi dieeti personaaltreener Kristjan-Johannes Konsap ja selgus, et Stockholmi dieediga on kurjad lood: see on tervistkahjustav.

Konsap rääkis toona: "Üks murelik klient saatis mulle selle Stockholmi „imedieedi“ kava. Numbreid kokku lüües on ilmselge, et selle kaloraaž ei ole kaugeltki piisav. Kokku tuli vaid 500 kcal päevas, normaalne oleks talle ligi 2000 kcal päevas. 500 kcal peaks olema ühe eine, mitte terve päeva toit. Isegi koomas inimene vajab rohkem kaloreid – enamik energiast kulub meie kehal ju organite tööle. Selliste näljadieetide koht on ajaloo prügikastis.

Kaire kiidab menüü mitmekesisust, aga seegi on saavutatud sellega, et ühele päevale mõeldud toidud on jagatud mitme päeva peale. Normaalne oleks iga päev süüa mitmekesiselt: nii valke, rasvu kui ka süsivesikuid. Kui kavast midagi positiivset otsida, siis toiduainete valik on normaalne: kana, muna, puder, salatid, puuviljad – need on kõik hea valik, aga menüü sellisel kujul ei kannata kriitikat."

Kroonika püüdis nüüd samuti dieedi telgitagustesse tungida, kuid katsed jooksid peagi liiva. Selge on, et Stockholmi ega Rootsiga pole sel midagi pistmist. Dieedikava müütav firma on 2017. aastal Lätis asutatud väike ettevõte, mille "tooteportfellis" on veel sama imeline keeleõppeprogramm, mis õpetavat inglise keele kahe nädalaga selgeks. Asi see kümme kilo siis maha võtta pole, kui juba keeleõpe nii lihtne on.

Kuna Läti pole nii arenenud e-riik kui meie, ei saa sealsest äriregistrist dieedi-ja keeleõppeärimeeste nimesid kohe teada, et neilt küsida, kuidas nad nii hoobilt on leidnud suurepärased lahendused meie keha-ja keelemuredele.

Rootsi avalike allikatega töötades selgus aga Kroonikale, et Rootsi arsti, kes firma mesijutu järgi Stockholmi dieedile aluse pani, Rootsis küll ei tunta. Lätis on aga projektiga seotud tõesti mõned arstid, kuid väitele, et tegu olevat Euroopa Liidu sertifitseeritud meditsiiniasutusega, ei leia mingit kinnitust. Nii et suurima tõenäosusega on nimetus Stockholmi dieet kõik puha magus reklaamijutt.

Öelge parem kohe, et Riia näljakuur! Kõlab usaldusväärsemalt.

Aga Ardo Kaljuvee näeb Kroonika hinnangul suurepärane välja igal juhul!