Laupäeval Windsori lossis tähistatud sünnipäev oli esimene ametlik avalik sündmus, kuhu kuninganna peale koroona puhangut kohale on tulnud, vahendab USA Today.

Juuni teisel laupäeval tähistatava sünnipäeva omapärasusele vihjas Elizabeth II juba märtsis, sest eelkõige oli vaja säilitada kõigi tervislik heaolu.

Tavapäraselt suursuguse õhusõu ja paraadi asemel tervitasid kuningannat käputäis sõdureid ja kuninglikud aupaugud. Sõdurid pidasid marssides karmilt kinni üksteisest distantseerumise reeglitest, mis Suurbritannias kehtestatud on.

Kuninglike sotsiaalmeedias jagatud pildi juures teatasid esindajad, et kõik valvurid on terve eriolukorra veetnud koos kuningannaga Windsori lossis, seega kaugelt kedagi kohale ei toodud.

Kui tavaliselt tuleva kuninganna sünnipäevale kohale ka need pereliikmed, keda igapäev avalikkus ees ei näe, siis seekord polnud pere üldse tähistamisel. Näiteks Meghan Markle ja prints Harry saatsid koos poja Archie'ga kuningannale videotervituse.

Kuninganna tegelik sünnipäev on 21. aprillil, kui ühtegi pidu ja kogunemist ei korraldatud. Tänavu ei lubanud Elizabeth II oma tegelikku sünnipäeva koroona tõttu isegi aupaukudega tähistada.

Traditsiooniliselt peetakse Suurbritannias kuningate või kuningannade sünnipäevasid alati juuni teisel laupäeval, kui ilm on üldiselt ilusam ja suursugust üritust segama ei hakka. Traditsioon sai alguse kuningas George II valitsusajal, 1748. aastal.