Kiidjärve mõisapargis Põlvamaal mängitav muusikal räägib estraadikuninga ja telesaatejuhi Kalmer Tennosaare värvikast elust, vastamata armastuse valust, romantilistest unistustest, nurjunud suhetest, suurest ja väikesest õnnest.

Sellesama kauni Kiidjärve ääres on saunas ja ujumas käinud ning päikest võtnud Kalmer Tennosaare tutvuskonda kuulunud ja tal suvekodus alates 1950ndatest aastatest külas käinud Eesti kultuurieliit: Georg Ots, Voldermar Panso, Aarne Oit, Heli Lääts, Peeter Saul, Hardi Tiidus, Valdo Pant. Seltskond, keda muusikali laval näha saab, on ka koos Kalmeriga Kiidjärve ääres suvitanud. Telefone siis peaaegu polnud ja peamine oli ikka vahetu suhtlemine. Sõit Tallinnast Kiidjärvele oli pikk ja seetõttu jäid külalised alati mitmeks päevaks, et sõit ikka tasuks ette võtta. Enamasti sõitis seltskond sõitis reede õhtul rongiga kohale ja ära sõitis alles pühapäeval.

Tennosaare suitsusaun oli väga hinnatud ja kiidetud. See asus orus otse jõe kaldal. Kalmer oli väike poiss ja oli vanaemaga kodus, kui esimene suitsusaun maha põles. Kalmeri isa ehitas samasse kohta uue suitsusauna. Tennosaar on meenutanud, et eriti tihti käisid tal külas Valdo Pant ja raadiodiktor Rein Lepik. Kui nad sauna tegid, küsis Pant Kalmeri ema käest kaks kanamuna, kloppis munad ära ja pesi endal pead, sest see pidavat takistama juuste väljalangemist, rääkis Kalmer Tennosaar Enno Tammerile raamatus “Lia Laats. Kaljo Kiisk. Kalmer Tennosaar (viimane vestlus)”. Tennosaar mäletas ka, kuidas Eri Klas kirjutas tema suitsusauna ukse peal oma tollasele armastatule Nievesele armastuskirja.

Selle Kiidjärvel käimise juures peab ka mainima, et Tennosaarel autot ei olnud. Esimese auto ostmiseks autoostuloa sai ta alles nõukogude aja lõpus, kui Ministrite Nõukogu esimees oli Indrek Toome ja Tennosaar jõudis oma palvega tema kabinetti Toompeal. Toome ei andund ühtegi lubadust, sest olukorrad muutusid tol ajal kiiresti, rääkis tennosaar mainitud raamatus.
Küll aga tundis Tennosaar seal istudes, et Toome suhtus temasse sümpaatiaga ja talle meenus, ei Indrek Toome oli käinud ka tema kontsertidel. Tennosaar rääkis , et läks hulk aega, kui helistati Toompealt ja öeldi, et ta on saanud Žiguli ostu loa. Sel ajal oli peaminister juba Edgar Savisaar. Tennosar oli hiljem kuulnud, et autoostuluba aitasid tal saada Indrek Toome ja jagamise ligi olnud Tallinna linnapea Alfred Norak. 1980ndate algul müüs Tennosaar Kiidjärve suvekodu maha just sellepärast, et sinna oli niikauge sõita. Ta ostis suvekodu Andineeme, et oleks lihtsam maale sõita ja saaks seda teha iga nädal.

Jaga
Kommentaarid