Täpsemalt siis esimene Eesti NSV telediktor. 11. märtsil 1956 kell 19.35 läks ETV eetrisse esimene „Aktuaalne kaamera”, mis nüüdseks on kõige pikaealisem telesaade Eestis.

Esimene „Aktuaalne kaamera” kestis 35 minutit ning diktorid olid Kalmer Tennosaar ja Zinaida Madissova. Saate toimetas Raik Aarma ja režissöör oli hilisem „Viimse reliikvia” režissöör Grigori Kromanov.

Kalmer Tennosaar oli diktoriks tööle võetud juba 1. jaanuarist, kui Vello Rummo kinnitati pearežissööriks ja Inno Vaarandi peateleoperaatoriks. Juba olid diktoritena tööle võetud Ruth Peramets ja venekeelne diktor Zinaida Madissova.

Kuidas Tennosaar diktoriks sai? Kui 1955. aastal kuulutati välja telediktorite konkurss, otsustas ta osaleda, sest televisioon oli väga uus nähtus. Ühele kohale oli üle 40 kandidaadi. Diktoriks valitigi Kalmer Tennosaar. 1956. aasta algul oli diktor hoopis kaadri taga ja kaadris näidati erinevaid fotosid loetava teksti illustreerimiseks. Fotod olid pultide peal ja kaamerad jäädvustasid neid.

Alguses oli uudistesaade eetris vaid kord kuus, seejärel kaks korda kuus ja kahe aasta pärast kord nädalas. Alates 1. oktoobrist 1958 oli „Aktuaalne kaamera” kavas igal õhtul pikkusega 10 minutit.

Saate nimi võeti Saksa Demokraatliku Vabariigi telesaatest „Kamera aktuelle”, mis alustas 1952. aastal.

Muide, 6. oktoobrist hakkas „Aktuaalses kaameras” ilmuma nalja- ja satiirinurk. Esimesed esinejad olid Jüri Järvet ja Eino Baskin.

Kalmer Tennosaar on ühtlasi ETV esimese kontserdiloo esitaja. 1956. aasta detsembris salvestati Eesti Televisioonis esimene kontserdipala, milleks oli „Postipoiss” („Uhke postipoiss sõitis kord maanteel, külast külla, linnast linna viis ta tee...”) just Kalmer Tennosaare esituses.

Aastatel 1962–1968 tegi Tennosaar teletöös pausi ja keskendus rohkem lauljakarjäärile. 1968. aastal tuli Tennosaar ETV-sse tagasi, kus saavutas tohutu populaarsuse saadetega „Entel-tentel” ja „Trika-trei”.

Kalmer Tennosaar töötas ETV muusikasaadete toimetuse juures kuni 1992. aastani. Tennosaare viimane saade „Helijälg” andis läbilõike kogu Eesti estraadimuusika arenguteest.

ERR-i arhiivis on 1978. aasta saade „Onu Kalmer”, meeleolukas tagasivaade Kalmer Tennosaare loomingulisele teele.

Suvemuusikali „Vana klaver ehk suusabaasis on tantsupidu” etendused toimuvad 31. juulist 16. augustini Kiidjärve mõisapargis Põlvamaal.

Jaga
Kommentaarid