Filmides "Chariots of Fire", "Tulnukas" ja "Sõrmuste isand" mänginud Sir Ian Holmi surma kinnitas väljaandele The Guardian tema agent.

"Suure kurbusega teatame, et Sir Ian Holm suri täna hommikul 88-aastasena. Ta suri rahumeelselt haiglas, ümbritsetuna perest ja hooldajatest," ütles agent, lisades, et Parkinsoni tõbi mängis surmas suurt rolli.

Ian Holmi viimased elupäevad kajastas pastellvärvidega tema abikaasa Sophie de Stempel.

Holm võitis BAFTA ja nomineeriti Oscarile oma värvika treeneri Sam Mussabini rolli eest filmis "Chariots of Fire" (1981). Ta on võitnud näitlemise eest mitmeid auhindu, nagu parima meesnäitleja auhinnad rollide eest "Henry V", "The Homecoming" ja "Moonlight".

Kuigi uuemale generatsioonile on Holm tuntud just kõrvalosatäitjana mitmest suurest filmist, eriti Bilbo Bagginsina "Sõrmuste isanda" filmidest, siis algas tema näitlejakarjäär teatrilaval.

Foto: Scanpix

Ta töötas pikalt koos lavastaja Harolt Pinteriga ning näitas oma näitlejavõimekust mitmes Royal Shakespeare Company produktsioonis, nende hulgas ka "Kuningas Lear".

Aga 1976. aastal jättis ta teatriga hüvasti, kuna teda tabas tõsine lavahirm.

Selle kuu alguses teatas Ian Holm, et ta on väga kurb, kuna ei saa osaleda "Sõrmuste isanda" triloogia virtuaalses kokkutulekus.

"Mul on väga kahju, et ma teid näha ei saa, ma igatsen teid väga ja loodan, et teie seiklused viivad teid mitmetesse kohtadesse, ma ise olen karantiinis oma kääbiku kodus," ütles ta.

Holm oli abielus neli korda, kolm nendest lõppesid lahutusega. 2001. aastal abiellus ta kunstniku Sophie de Stempeliga.

Holmil on viis last, kolm tütart (Jessica, Sarah-Jane ja Melissa) ning kaks poega (Barnaby and Harry) kolme erineva naisega. Tal on ka lapselaps Archie.